300-208, Passed in France successfully ! Thanks 1Z0-151, TB0-123, CSCP, 3309, CAS-002, Valid Dump. Exam is all multiple-choice. 300-320, 400-201, MB3-859, 700-505, 1Z0-533, This dumps is valid for the actual exam.. 77-884, 98-361, am a first timer . and fear to sit for the exam.. thanks for helping me pass. VCP550D, JN0-332, 640-792, C9510-317, 070-462, M2070-740, I'm going to take my exam the next month. I hope I can pass easily. 600-455, 642-996, C2010-595, 500-254, 648-238, We provide you 100% money back guarantee C2010-570, 200-105, 200-125, it exam questions and answers 300-075, 100-105, 300-101, 210-260, exam study guide 300-115, 200-310, 300-135, 300-320, 210-060, 300-070, 200-105, it certification exam 210-065, 1Z0-144, exam certificate MB2-712, 1V0-601, 640-916, 500-007, best exam dumps 200-601, 642-980, sure to pass exam 700-037, H12-224, 70-469, it exam online study PEGACSA71V1, 210-060, testing online 700-001, HP0-M101, 070-483, success pass exam 210-065, EX200, PCNSE7, 070-331, 101-400, latest exam pdf 98-365, 70-494, hotest exam ISSMP, HP0-Y50, 70-462, S90-04A, exam material 250-315, ADM-201, CISSP-ISSMP, remark for it exam 300-465, 648-232, GMAT-QUANTITIVE, MB5-705, E20-324, base on latest exam testing 70-981, 70-466, IREB, 1Z0-584, 810-403, perfect exam certification 642-997, M5050-793, AX0-100, 2V0-641, 300-375, NSE7, professional exam study 2V0-621, 1Y0-253, 070-332, C2040-985, VCS-411, to study to pass 102-400, 350-018, MB6-702, CSTE, get the exam certification 500-260, 300-365, study latest exam 70-331, 300-135, 642-035, 642-889, 210-260, CGEIT, exam study dump GMAT-VERBAL, 2V0-621D, 301B, 70-246, 250-318, latest updated exam 1Z0-062, 1Z0-898, 352-001, C2090-620, SY0-401, 70-346, 400-101, 1D0-635, A00-281, exam study online 1Z0-882, 1Z0-599, C2090-560, 010-151, M70-201, 070-488, 70-489, it certification material A2040-409, 8002, 200-355, 70-247, CAT-140, TB0-103, how to get the exam certificate high-speed 74-343, 70-347, 4A0-100, C2090-611, 7 Years experience 650-195, 640-911, ensure to help student 1Z0-520, HP3-F18, PMP, 200-310, 100% Safe shopping experience 070-417, 1Z0-333, 300-070, CISA, 300-206, There is a same question come twice and there is different answers for both. MB3-861, CWNA-106, Not take the exam yet. Find few incorrect answers in dump. "Relevant Team" helps with that. I am writing my exam on coming Saturday. Hope I will pass. 1Z0-482, EX300, Passed in France successfully ! Thanks 70-498, 220-901, 500-205, 1Z0-058, 1Z0-803, 700-501, This Dump is 100% valid, Pass today. Dump valid. LFCS, 300-115, 70-412, One Year Free Update 070-243, MB0-001, 300-085, 6000+ Products Instant Download 210-451, HP2-N48, 70-486, 70-533, 20+ Representatives Providing 24/7 Support 1Z0-591, 70-980, 300-209, 200-120, 642-584, P2090-095, I pass this morning with 965 points. Thanks for your hard work. VCP550, 70-385, P2090-054, 3I0-012, 365 days Free Update 070-489, 98-364, 70-417, 98-349, 1Z0-102, 3 days of preparation before your test 642-999, 3304, GCIH, ICGB, CAP, 300-208, Passed in France successfully ! Thanks 1Z0-151, TB0-123, 3309, CAS-002, Valid Dump. Exam is all multiple-choice. 300-320, 400-201, MB3-859, 700-505, 1Z0-533, This dumps is valid for the actual exam.. 77-884, 98-361, am a first timer . and fear to sit for the exam.. thanks for helping me pass. VCP550D, JN0-332, 640-792, C9510-317, 070-462, I'm going to take my exam the next month. I hope I can pass easily. 600-455, 642-996, C2010-595, 500-254, 648-238, We provide you 100% money back guarantee C2010-570, 200-105, 646-580, 70-412, | 74-343, | 070-417, | M70-201, | MB2-708, | HP0-J73, | 1Z0-034, | 1Z0-522, | PRINCE2-Practitioner, | 1V0-605, | 2V0-621, | E20-593, | 640-722, | 70-461, | HP0-Y47, | AX0-100, |

רוגלעך פרג - על השולחן
חיפוש מתקדם

רוגלעך פרג

מתכון לרוגלעך פרג
צילום: דן לב | סגנון: אוריה גבע

בצק שמרים מצוין: רב תכליתי, קצת דביק אבל מחזיק מעמד יפה אפילו אחרי כמה ימים.

חומרים

למלית פרג בסיסית:
להברשה:
לזיגוג:

אופן ההכנה

  1. מכינים את הבצק: מעבדים ½4 כוסות קמח עם סוכר וחמאה במיקסר עם וו לישה לתערובת של פירורים קטנים. מוסיפים שמרים, חלב, שמנת חמוצה וחלמונים ולשים עוד 7 דקות עד שמתקבל בצק אלסטי, רך ונעים למגע. במידת הצורך מוסיפים עוד קמח (מכסימום 1/2 כוס, עדיף כמה שפחות).
  2. מכסים ומתפיחים כשעה להכפלת הנפח (עדיף לילה במקרר, לקבלת בצק נוח יותר לעבודה).
  3. מכינים את המלית: מביאים לרתיחה בסיר פרג, חלב, סוכר וחמאה. מבשלים 3-2 דקות על להבה נמוכה-בינונית עד שהנוזלים נספגים ומסירים מהכיריים.
  4. מוסיפים את שאר החומרים, מערבבים ומצננים.
  5. ממלאים ומעצבים: חוצים את הבצק ומרדדים כל חלק על משטח מקומח היטב למלבן בגודל 30×40 ס”מ ובעובי 4-3 מ”מ. מורחים את המלית על כל שטח הבצק, חוצים לשני מלבנים וחותכים משולשים בעלי בסיס ברוחב 5 ס”מ בעזרת גלגלת. מגלגלים את המשולשים לרוגלעך מהבסיס לקודקוד. אל תחששו אם המלית נמרחת, זה לא ישפיע על המראה הסופי.
  6. מסדרים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים ומתפיחים עוד חצי שעה.
  7. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  8. מברישים, אופים ומזגגים: טורפים 2 חלמונים עם 2 כפות מים וקורט סוכר ומורחים את הרוגלעך בעזרת מכחול עדין (רק על הבצק ולא על המלית).
  9. אופים 25-20 דקות עד שהרוגלעך זהובים יפה.
  10. בינתיים מביאים לרתיחה את חומרי הזיגוג ומבשלים כ-3 דקות עד שהסוכר נמס.
  11. מורחים את המאפים בסירופ החם להברקה. מצננים ומגישים או שומרים בקופסה אטומה.

מאותו הבצק ניתן להכין:

  • רוגלעך ממולאים בפרג, שוקולד ונוגט:
    מוסיפים למלית 50 גרם שוקולד, כף קקאו ו-2 כפות נוגט (להשיג בחנויות אפייה) ומכינים באותו אופן.
  • סהרונים במלית פרג וגבינה:
  • מערבבים 250 גרם גבינת “טוב טעם” או ריקוטה עם 1/2 שקית אינסטנט פודינג, חלמון, 50 גרם (1/4 כוס) סוכר, כפית וניל וכפית קליפת לימון מגוררת ואם רוצים גם כף-שתיים צימוקים.
  • מחלקים את הבצק ל-2 חלקים ומרדדים על משטח מקומח לעובי 4-3 מ”מ. קורצים עיגולים בקוטר 12 ס”מ, מורחים כפית ממלית הפרג על כל עיגול ומעל מניחים כפית גדושה ממלית הגבינה בחלק העיגול הקרוב אלינו. מגלגלים את עיגול הבצק לגליל, ואת קצוות הגליל מדקקים מעט בעזרת האצבעות ומושכים מעט קדימה ממש כמו בקרואסון. ממשיכים באופן ההכנה כמו של הרוגלעך.

 

קיצור דרך: במקום להכין בצק משתמשים בבצק שמרים עלים של מעדנות.