חוכמת מטבח – מי שמשרה בשבת
משרים את השעועית בשפע מים למשך לילה ועדיף אפילו יותר. אם משרים יותר מ-12 שעות, מומלץ להחליף את המים לפחות פעם אחת.
סודה לשתייה כמו בחומוס גם כאן אפשר להוסיף למי ההשריה 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה שעוזרת לריכוך. אפשר להוסיף עוד 1/2 כפית גם למי הבישול של השעועית.
אם אין זמן במקום להשרות מרתיחים את השעועית במים 3 פעמים ברציפות. בכל פעם מסננים ומביאים לרתיחה עם מים חדשים.
אם יש זמן אחרי ההשריה מנביטים את השעועית – כך היא תהיה הרבה יותר קלה לעיכול. מניחים גרגרי שעועית לחים במסננת מעל קערה. אחרי 24 שעות יבצבצו ניצנים מהשעועית – זה אומר שהיא מונבטת.
החומרים טבלת מידות ומשקלות
לשכבת הפירה:
לשכבת השעועית והעגבניות:
לשכבת השמנת:
אופן ההכנה
1
מחממים תנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
מכינים את תפוחי האדמה:
2
מניחים תפוחי אדמה בתבנית ואופים כשעה לריכוך.
מכינים את שכבת השעועית והעגבניות:
3
מחממים סיר רחב עם שמן זית ומאדים בצל, גזר, סלרי, שום ופלפל חריף 5 דקות תוך כדי ערבוב לריכוך קל. מוסיפים כמון, כוסברה ושעועית וממשיכים לאדות עוד 5 דקות לספיגת טעמים.
4
מוסיפים עגבניות, מתבלים במלח ופלפל ומבשלים עוד 10 דקות על להבה בינונית בכיסוי חלקי.
מכינים את שכבת השמנת:
5
מערבבים שמנת חמוצה עם כוסברה ובצל ירוק.
מרכיבים ואופים:
6
קולפים ומועכים את תפוחי האדמה, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים עם גבינה מגוררת.
7
משטחים את תערובת השעועית והעגבניות בתבנית פיירקס עמוקה. מכסים בתערובת השמנת החמוצה ומעל מפזרים את הפירה. מכסים ברדיד אלומיניום.
8
אופים 20 דקות, מורידים את הכיסוי ואופים עוד 10 דקות או עד שהמעטה זהוב ופריך.
באותה שיטה מכינים
מאפה צ’ילי קון קרנה: מחליפים חצי מכמות השעועית ב-350 גרם בשר בקר טחון. מטגנים אותו עם התבלינים 5 דקות עד שצבעו מאפיר ואז מוסיפים את השעועית לפי ההנחיות במתכון.
מאפה צ’ילי מעושן: מתחילים בטיגון 100 גרם בשר מעושן חתוך לקוביות (פנצ’טה, חזה אווז מעושן ואפילו קבנוס) ומוסיפים את הירקות לפי ההנחיות במתכון.
גיוונים:
- במקום גבינת צ'דר אפשר להשתמש בגבינה קשה ועזת טעם אחרת.
- מי שלא אוהב כוסברה, אפשר להחליף גם בפטרוזיליה.