מתכון

קראנץ שמרים עם שקדים ודבש

מתחילים את השנה עם מאפה שמרים מתוק מדבש, שאופים בצורת זר- סמל לשנה החדשה ולמחזור החיים

11,105 בשלנים התעניינו במתכון זה
ינואר 2016
צילום: עודד מרום | סגנון: דיאנה לינדר
צילום: עודד מרום | סגנון: דיאנה לינדר

המטרה: מאפה עסיסי ונימוח
ישנן גרסאות רבות לבצק שמרים המשמש להכנת עוגות. את מידת עושרו של הבצק אפשר לזהות על פי כמות השומנים (החמאה), הנוזלים (החלב) והביצים שמשולבים בו. אבל בקלות רבה אפשר להמיר את החלב במים ואת החמאה — במרגרינה, בלי לוותר על הטעם הטוב.
פחות נוח, יותר טעים בצק שמרים רך ואפילו מעט דביק (כלומר פחות נוח לעבודה) יפיק עוגות רכות ונימוחות יותר. כשמוסיפים לבצק כזה קמח, הוא אמנם נעשה יותר ידידותי לרידוד ועיצוב, אבל התוצאה הסופית יוצאת יבשושית. אז בעדינות עם הקמח וזכרו: בצק רטוב תמיד אפשר “לייבש” על ידי תוספת קמח, אבל להוסיף לחות לבצק יבשושי זאת משימה כמעט בלתי אפשרית.
רידוד, עיצוב ומילוי גם כאן אל תתפתו להוסיף קמח — כשקשה לכם, קמחו את הידיים במקום את הבצק, ורק אם גם זה לא עוזר הוסיפו קמח במתינות רבה.

החומרים טבלת מידות ומשקלות

לבצק:

למלית:

לציפוי וזיגוג:

אופן ההכנה

מכינים את הבצק:

1

מערבלים את כל החומרים בקערת מיקסר עם וו לישה ולשים כ-10 דקות עד לקבלת בצק אחיד. מכסים ומניחים ללילה במקרר.

מכינים את המלית:

2

טוחנים את כל החומרים לעיסה במעבד מזון.

מעצבים, מתפיחים ואופים:

3

מחלקים את הבצק ל-4 חלקים. מקמחים משטח עבודה ומרדדים חלק אחד למלבן בגודל 20×30 ס”מ ובעובי כ-1/2 ס”מ. מורחים רבע מכמות המלית ומגלגלים לגליל. חוזרים על הפעולה עם רבע נוסף. כורכים את שני הגלילים לבורג וסוגרים את הקצוות לטבעת. מניחים בתבנית. באותה צורה מכינים גם את הטבעת השנייה.

4

מתפיחים את העוגות כ-45-30 דקות להכפלת הנפח.

5

מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבניות.

6

אופים כ-35 דקות עד שהעוגות זהובות והבצק אפוי גם בחלק הפנימי של הטבעת.

בינתיים מכינים זיגוג:

7

מביאים לרתיחה דבש, סוכר וחמאה בסיר קטן ומערבבים היטב.

8

משאירים את התנור דולק ומוציאים את העוגות. מורחים אותן בזיגוג, מפזרים שקדים פרוסים ומחזירים לתנור לעוד 5 דקות. מצננים לפני ההגשה. שומרים בכלי סגור.

מלית אחת- 7 אפשרויות:
1. מחליפים את השקדים בכמות זהה של אגוזים אחרים טחונים לאבקה כגון פקאן, אגוזי מלך או אגוזי לוז.
2. מחליפים את הדבש בכמות זהה של סילאן או ריבה חלקה.
3. מחליפים את הסוכר הלבן בסוכר חום, שמעניק למאפה גוון וטעם עמוקים יותר.
4. מחליפים את הביסקוויטים בעוגיות לוטוס (יש להן טעם קרמלי מיוחד) או בביסקוויט בטעם שוקולד.
5. מבשמים את המלית בקליפת לימון או תפוז מגוררת.
6. מוסיפים למלית 3 כפות שוקולד צ’יפס או אגוזים קצוצים גס (בנוסף לטחונים במתכון).
7. מתבלים בכפית קינמון, בקורט הל או בכמה טיפות תמצית ורדים.

קיצור דרך: במקום להכין בצק משתמשים בבצק שמרים עלים מוכן.