דלג על Banners
Banners
אוצר מאכלי העדות דיגיטלי
מתכונים
דלג על בר עליון
בר עליון
דלג על חיפוש
חיפוש
חיפוש
 
דלג על בר ימני
בר ימני
דלג על ניווט מהיר
ניווט מהיר

דלג על עגלת קניות
עגלת קניות

עגלת קניות

עגלת הקניות שלך ריקה.
דלג על Banners
Banners

מתכונים | בישול – על השולחן - עמוד הבית

טריויית החלבה 1

Bookmark and Share
טריויית החלבה 1 (הגדל)

איך מזהים חלבה אמיתית? איך נולד פרפה חלבה? איך מפיקים שערות חלבה ומה עושה חלבה במעדנייה היהודית הניו יורקית? 10 עובדות על חלבה, מתוך גיליון אפריל 2012 של על השולחן

 

שם אחד, המון ממתקים
כשאומרים אצלנו חלבה, מתכוונים לגוש לבנבן ומוצק, שעשוי מטחינה מומתקת, אבל זה לא הממתק היחיד (ואפילו לא הנפוץ ביותר) העונה לשם זה. החלבה הנפוצה ביותר בעולם עשויה דווקא מסולת והיא רווחת בהודו, אפגניסטן, בנגלדש, אירן ופקיסטן. בהודו ופקיסטן אפשר למצוא גם חלבה שעשויה מגזר, שעועית מאש ודלעת. בזנזיבר מכינים חלבה מחלב קוקוס וקמח אורז, שנמכרת רק בקרנבלים. במזרח אירופה — בולגריה, רומניה, רוסיה ואוקראינה — יש חלבה די דומה לזו שלנו, אבל על בסיס גרעיני חמניות, והווריאציה הבוכרית מבוססת על בוטנים.    חלווה או חילווה בערבית פירושה “מתוק” (חלוויאת הוא “ממתקים”), ואכן החלבה החלה את דרכה בחצי האי ערב במאה השביעית, אלא שבגלגולה הראשון היה מדובר בעיסת תמרים מומתקת עם חלב. כדי לציין שענייננו בחלבת השומשום, משתמשים במזרח התיכון בצירוף “חלווה טחיניה”, כלומר טחינה מתוקה או ממתק מטחינה. 

 

מי מכין את החלבה שלנו?
כמעט בכל מפעל (גדול כקטן) שבו מייצרים טחינה מייצרים גם חלבה, ומעבר לזה יש עשרות (אולי מאות) יצרני חלבה קטנים — רובם משווקים את החלבה שלהם כגושים (לא ממותגים) שנמכרים בשווקים, בחנויות ממתקים ובמעדניות. כיוון שמדובר במוצרים לא ממותגים קשה מאוד לקבל נתונים לגבי היקף הצריכה ומספר היצרנים, אך חברת סטורנקסט (המספקת שירותי ניתוח של שוק מוצרי הצריכה בישראל) מוסרת כי בשנת 2011 נמכרו כאן 1,064.1 טונות של חלבה (באריזות ממותגות בלבד, לא כולל חטיפים או חלבה במשקל) בסכום של 26.9 מיליוני שקלים.  התהליך הבסיסי כמעט זהה לייצור החלבה הביתית (שתמצאו בעמ' 97-96) — מבשלים סירופ סוכר וגלוקוזה, מקציפים אותו יחד עם תמצית שורש החלבה (שורש ספונריה — soapwort) ומחברים עם הטחינה. ההבדל המרכזי הוא שבגרסה הביתית מוסיפים מעט חמאה, שנועדה לחפות על מגבלות הציוד הביתי. 

 

עוד טריוייה על חלבה:

האותיות הקטנות וסוגיית השומנים המוקשים
הגרסה השעירה
הגרסה הרכה
קניש, חלבה וכבד קצוץ
חלבה זה בריא?
חלבה פלוס
הזביונה שהתקלקל או לידתו של מיתוס
ואיך מאחסנים?

 

רוצים עוד?

מידע נוסף על חלבה, מתכון להכנת חלבה ביתית, דירוג החלבות המובילות בארץ ומתכונים מתוקים עם חלבה תוכלו למצוא בגיליון אפריל 2012 של על השולחן. להזמנות התקשרו 03-6488898 או לחצו כאן.

הדפסשלח לחברהוסף תגובה

כתבות נוספות

דלג על כניסה לחברים רשומים
כניסה לחברים רשומים

כניסה לחברים רשומים

 
 
קהילת על השולחן
בלוגים
פורומים – הודעות אחרונות
יש יותר טובות - ValeriaLutsky, פורום ביקורת מסעדות
וואוו, נראה מעולה - Mirit_dan29, פורום אוכל ומתכונים
רטרו פנקייק בר - Mirit_dan29, פורום ביקורת מסעדות
מתכוני גולשים

דלג על Banners
Banners
דרונט בניית אתרים
© Daronet LTD. דלג על bottom bar
bottom bar
עבור לתוכן העמוד

מתכונים | על השולחן בפייסבוק | שפים |שפים בפייסבוק | JANNA GUR brings you the taste of Israel