דלג על Banners
Banners
מבצע חול
מתכונים
דלג על בר עליון
בר עליון
דלג על חיפוש
חיפוש
חיפוש
 
דלג על בר ימני
בר ימני
דלג על ניווט מהיר
ניווט מהיר

דלג על עגלת קניות
עגלת קניות

עגלת קניות

עגלת הקניות שלך ריקה.
דלג על סקר
סקר

סקר

המתכון שאני הכי מצפה לו בגיליון המבוקשים של "על השולחן":
 
דלג על Banners
Banners

מתכונים | בישול – על השולחן - עמוד הבית

עסקי אוויר

Bookmark and Share
13/07/2011
הגדל

יינות קאווה הם כמו גברים. חלקם אלגנטיים, תוססים ומאוזנים; ואילו אחרים זולים, מלאי רוח ומשאירים אותך עם כאב ראש בבוקר למחרת. הטריק הוא לדעת לזהות את השווים ולהתרחק מהבטחות סרק. אלדד לוי ואבירם כץ אספו חבורה של גברים מהסוג הראשון, ישבו במרפסת של "מאנטה ריי" מול הים, טעמו עשרות בקבוקים וחזרו עם המלצות

הסיפור של הקאווה מתחיל הכי רחוק מהים של תל אביב, בחדרון נטול חלונות במשרד האוצר אי שם בתקופת הצנע. בסצנה האפרורית הזו יושב לו פקיד מכס בכיר ומנסה לחשוב איך לעצור את שטף הנהנתנות, שעלול להשחית את צעירי הציונות. “סיגרים, שמפניה, קוויאר - כל אלה מקומם רק בסינמה!” הוא מהרהר, ואז מבריק רעיון במוחו הקודח: “נטיל מס עצום על מוצרי הלוקסוס!” הפקיד הזה לא לגמרי בקיא בהבדלים בין שמפניה לבין יינות מבעבעים זולים מרחבי העולם, ולכן מטיל מס דרקוני של 100% על כל יין עם בועות, ולא משנה אם מחירו דולר אחד או מאה.


וכך במשך עשרות שנים השמפניה היתה מחוץ לתחום. היו בעולם עוד יינות מבעבעים כמו פרוסקו ולמברוסקו והם היו זולים מספיק גם עם מס של 100%. אולם אנחנו, עיוורים מכמיהה לשמפניה, לא הבחנו בהם ולא הבאנו אותם ארצה.

 

הראשונים שקלטו את הפוטנציאל היו הספרדים, שהתחילו לפני כחמש שנים לשלוח אלינו קאוות בצירוף קמפיין פרסומי אסרטיבי. אלה לא היו קאוות מבריקות, אבל די מהר הבנו שיש לנו תחליף סביר לשמפניה. כבר ב-2007 נמכרו פה 300 אלף בקבוקים - יותר מכל יין מיובא אחר. רצה הגורל, ובדיוק באותה שנה המיסוי האכזרי על המבעבעים התחלף במס נוח של 12%. עכשיו, על אותה קאווה, במקום לשלם 50 שקל שילמנו רק 28. בתוך ארבע שנים המכירות גדלו פי שמונה, והשנה יגיעו לשני מיליון בקבוקים. במחירה המוזל הקאווה גם הפכה להיות חביבת המסעדנים. היא הרחיבה את אגף היינות הזולים והפכה לדרך מושלמת לפצות לקוחות במשהו שנראה כמו שמפניה אבל עולה כמו קולה. במפתיע היא לא נגסה במכירות היין, אלא דווקא באלה של הבירה ושל משקאות כמו וודקה-רד בול. זה אומר שקהל שותי הקאווה התרחב וכלל אנשים שלא שתו בדרך כלל יין.


הבעיה היא, שהאהדה של קהלים רחבים והמיתוג כמשקה של “4 במאה” קצת הזיקו לתדמית של הקאווה. אז נכון שיש קאוות זולות מענבים רעים ועם יותר מדי חומר שימור שגורם לכאב ראש, אבל יש גם קאוות פנטסטיות. צריך רק לדעת לחפש, וכאן אנחנו נכנסים לתמונה.


לקחנו כמה עשרות בקבוקים לסיבוב טעימה באזור המחיה הטבעי של הקאווה - מול הים הכחול של מסעדת מאנטה ריי בתל אביב. אחרי עשרה מקצי טעימות (והמון פוקאצ’ות מדהימות, שספגו את האלכוהול) בחרנו את הבקבוקים המוצלחים בכל קטגוריית מחיר. שמרו על הרשימה שלנו מכל משמר - יש הרבה בקבוקים עם כוונות לא רציניות, שמחכים שם בחוץ.

 

 


3 במאה - הבסיסיות המומלצות
במשפט אחד:
אם בוחרים נכון, מקבלים יין נעים עם בועות.
אזהרת מסע: הראש מציק ביום שאחרי? ייתכן שבחלק מן המשקאות הזולים יש יותר מדי SO2 - חומר שימור טבעי אך מבאס, שתורם לכאבי ראש.



Covides › Xenius Brut Reserva
הכרם › 35 שקל


“קובידס” הוא יקב עצום, שמעבד 27,000 דונם של כרמים (לשם השוואה ישראל כולה מעבדת כ-35,000). הקאווה שלו, ובייחוד מותג “קסניוס”, היא מובלעת איכותית בטווח המחירים הנמוך ביותר. קאווה יבשה עם מעט טעמי שמרים וחמיצות נעימה. שום דבר גדול, אבל הכל יושב בול.

 

Covides › Ferriol Brut
הכרם › 30 שקל 


הסדרה העוד יותר זולה של יקב “קובידס” משמשת בעיקר למלחמה על שוק המסעדות. אם 5 שקלים פחות עושים לכם את זה - לכו על הקאווה זו. טיפה יותר פרחונית באף, טיפה יותר מתוקה בפה.

 

Recoda › Brut
בנימינה ספיריטס › כשר › 38 שקל


השחקנית הכשרה של יקב “בנימינה” בשוק הבסיסי של הקאווה. קצת יותר גסה ומתוקה מהקודמות, אבל מלאת חיים ובועות.

 

Cristalino › Brut
שקד › 35 שקל 


אתר האלכוהול הבינלאומי wine.com מדווח, שהקאווה הזו נמצאת אצלו במקום השלישי בנפח המכירות הכללי! היקב הענק הזה מייצר את המשקה הפחות מדויק בחבורה, אבל עדיין מספק את הסחורה.

 

2 במאה - מחירי ביניים
במשפט אחד:
קצת יותר שקלים - הרבה יותר איכות.
אזהרת מסע: בטווח המחירים הזה יתכן שתכוונו לטעמים יבשים. לכן חשוב לזהות אילו קאוות חוטאות במתיקות יתר. מנסיוננו: הכשרות בדרך כלל מתוקות יותר, אלוהים יודע למה.

Marques de Monistrol › Brut Natur
אקרמן › 55 שקל
ברוט נאטור הוא הסגנון היבש ביותר. אם למרבית משקאות הקאווה מוסיפים סוכר בסיום התסיסות כדי לתקן טעמים, כאן לא מוסיפים סוכר בכלל. במקרה כזה חייבים להסתמך על ענבים איכותיים, שהגיעו לבשלות אופטימלית, כדי להעניק למשקה את אופיו הפירותי המוכר. המשקה שכאן הוא דוגמה רעננה ומהנה לז’אנר, עם טעמי פרי בשל, שמאזנים את החמיצות היבשה.

Castillo Perelada › Brut
הסקוטית › כשר › 47 שקל
הקאווה הזו נתנה פייט מצוין למנצחת של הקטגוריה, רק הבעבוע האגרסיבי שלה מנע ממנה לזכות. קצת מתוקה, אבל עם אף נקי ואיזון יפה על החך. 



Campo Viejo › Reserva
הגפן › 65 שקל


“רזרבה" מציין יישון של 15 חודשים לפחות במהלך התסיסה השנייה, שתורם לטעם מורכב יותר. התוצאה מעט מתוקה מדי, אבל כל היתר יושב יפה במקום: אף מעניין, איזון טוב ובעבוע מקסים.

 

סביב המאה - יקרות
במשפט אחד
: קחו את המשקאות הללו ברצינות!
אזהרת מסע: סעו לשלום - במחירים האלה לא נופלים.

Augusti Torello Mata › Brut Reserva 2005
הכרם › 95 שקל 


הבית הזה מייצר גם את ה”קריפטה” - הקאווה הכי יקרה שמוצעת בישראל ומחירה כמו של שמפניה לא זולה. הקאווה הנוכחית לוקחת את האופי המבעבע הספרדי ומציגה אותו באור עשיר וטעים במיוחד. אפילו השמרים, שאת טעמם אנחנו לא אוהבים בקאווה בסיסית, מתקבלים פה בטבעיות כחלק מחבילה אלגנטית ונפלאה.

 

Nadal › Green Label
וינטייג’ › 110 שקל 


ה-Mata הקודמת מדגישה את איכויות הסגנון הספרדי. הקאווה הזו, לעומת זאת, מפלרטטת עם קווי המתאר של שמפניה, ובעיקר עם טעמים וריחות של בריוש המזוהים עם המשקה הצרפתי. פרי מצוין עם איזון מרשים. נותר רק לפנטז על היינות היותר יקרים שיש לבית הזה להציע.



Codorniu › Seleccion Raventos
הסקוטית › 85 שקל
הקאווה הזו היתה פה לפני כולם, הרבה לפני שהחלה תוכנית החומש הספרדית לכיבוש השוק הישראלי. בבקבוק האלגנטי מתחבא המשקה הכי קל, רענן ומהנה בשלישייה, אבל גם הכי פחות מורכב.

 


 

חוכמת הקאווה שלנו ב-4 משפטים:
• מקבלים מה שמשלמים
לפחות כרגע, לפחות בישראל: אם משלמים יותר - מקבלים יותר.
• שמרו על רשימת המומלצים שלנו לא תאמינו כמה בקבוקי קאווה מבאסים טעמנו.
• רק טרי טעמנו מספר מדהים של משקאות עבשים ועתיקים, שהגיעו לארץ כנראה עם גירוש ספרד. מכיוון ששנת הבציר לא רשומה על התווית, קנו רק במקום שמזיז סחורה, ורצוי ממותגים שמוכרים הרבה. זה נכון שבעתיים במחירים הנמוכים.
• קחו את זה בקלות לא כל משקה חייב להיות שמפניה. זה לגיטימי ליהנות מקאווה פשוטה וטובה בדיוק כמו שנהנים מבירה.

 


 

4 עובדות שכדאי לדעת על קאווה
1. משקה שומר מסורת
הקאווה מיוצרת לרוב בקטלוניה לפי השיטה המסורתית, שפותחה בשמפיין וכוללת שתי תסיסות: אחת ליצירת היין והשנייה ליצירת הבועות. זאת להבדיל מיינות נתזים (ע”ע פנטזיה), שם מוסיפים גז כמו במשקאות קלים. את רוב הקאוות מכינים מזנים ספרדיים לבנים לא כל כך מוכרים בשם פַּרֵיאדה (Parellada), קְסארֶלו (Xarel-lo) ומַקַבאו (Macabeo). בשנים האחרונות עולה קרנם של השרדונה והפינו נואר, שמשמשים בתעשיית השמפניה.

2. תמיד יש ברזרבה
כל קאווה חייבת לעבור 9 חודשי יישון בבקבוק עם השמרים מהתסיסה השנייה. לאחר מכן מסננים את השמרים. כדי לקבל תואר “קאווה רזרבה” נדרשים 15 חודשים, ועבור “קאווה גראן רזרבה” צריך 30. ככל שהקאווה מבלה יותר זמן עם השמרים כך יש לה (במפתיע) יותר טעמי שמרים. אם הקאווה עשויה היטב, הטעמים הללו משתלבים ומוסיפים למורכבות.

3. הדבר התוסס הבא חדי עין בוודאי הבחינו בנוכחות המתגברת של השם “דומיין סן מישל” בתפריטי היין. היקב הזה נמצא בוושינגטון סטייט ומייצר יינות מבעבעים בשיטה המסורתית. המחירים (70-60 שקל בחנויות; 160-120 שקל במסעדות) אמנם לא יכולים להתחרות בקאוות הזולות, אבל האיכות מרשימה, הבקבוקים מעוצבים והתדמית קצת יותר מתוחכמת מקאווה. 

4. ובינתיים בעולם הגדול
בתפוח הגדול ובלונדון דווקא הפרוסקו האיטלקי השתחל למשבצת המבעבע הזול, וקאווה תמצאו במסעדות לטיניות או במרכולים. במסעדות הביניים בניו יורק מככבים מבעבעים קלילים מאלזאס ובורגון או מבעבעים קליפורניים. במסעדות המקבילות בלונדון תמצאו בעיקר מבעבעים בריטיים, שמהווים את רוב היינות האיכותיים המיוצרים באנגליה. לצערנו, כל היינות הללו עדיין לא מגיעים באופן סדיר לישראל (תודה לסומלייה הניו יורקי אור רכס וליועץ היין גל זוהר על ה-inside information).

 

השתתפו בטעימה  (לפי סדר אלפביתי): אבירם כץ, אהוד ולטר, אורי כפתורי, אלדד לוי, גוסטב שפכט ("מנטה ריי"), יעל כלב, עמרי רם, ערן פיק.


 

הדפסשלח לחברהוסף תגובה

טעימות נוספות

דלג על כניסה לחברים רשומים
כניסה לחברים רשומים

כניסה לחברים רשומים

 
 
דלג על מבזקים
מבזקים

מבזקים

עצור
"ששת העוזר שלך במטבח" עכשיו במהדורה דיגיטלית
רב המכר הגדול בסמארטפון או בטאבלט שלכם!
עוצרים לקפה בחשמונאים
בית קפה חדש לשף אבנר אנגל
הדור הבא של כוכבי המטבח בישראל
פרויקט מיוחד בשיתוף יקב רמת הגולן
חדש באתר "על השולחן"
כל המתכונים הטבעוניים במקום אחד
כמו במסעדות
מתכון לחמוצים סיניים
קנולי גבינה ומישמש
קינוח סיציליאני קלאסי
מומלץ להגיש עם בירה
מתכון לפיש אנד צ'יפס
קהילת על השולחן
בלוגים
פורומים – הודעות אחרונות
חוגגים אירוע משמח? - אוהד, פורום אוכל ומתכונים
גן אירועים בטבע - אוהד, לוח הודעות יין
גן אירועים בטבע - אוהד, לוח הודעות יין
מתכוני גולשים

דלג על Banners
Banners
מועדון פודי
מנוי לשנה
מבשלות הבירה קרלסברג
דרונט בניית אתרים
© Daronet LTD. דלג על bottom bar
bottom bar
עבור לתוכן העמוד

מתכונים | על השולחן בפייסבוק | שפים |שפים בפייסבוק | JANNA GUR brings you the taste of Israel