דלג על Banners
Banners
אוצר מאכלי העדות דיגיטלי
מתכונים
דלג על בר עליון
בר עליון
דלג על חיפוש
חיפוש
חיפוש
 
דלג על בר ימני
בר ימני
דלג על ניווט מהיר
ניווט מהיר

דלג על עגלת קניות
עגלת קניות

עגלת קניות

עגלת הקניות שלך ריקה.
דלג על סקר
סקר

סקר

אחרי החגים כבר פה. חזרתם לבשל בריא?
 
דלג על Banners
Banners

מתכונים | בישול – על השולחן - עמוד הבית

קיורטוש – תנסו את זה בבית
Bookmark and Share
הגדל

מאת: רות אוליבר | צילום: דניאל לילה | מתוך גיליון 217, מרץ 2009 - "גיליון האפייה הגדול"

כולם חושבים שקיורטוש, הגליל ההונגרי שבצקו רך ומעטהו שביר וקרמלי, הוא פעלול מקצועי שאי אפשר לשחזר בבית. רותי אוליבר סבורה אחרת.

 

לפני שנה וחצי נפתחה בבוגרשוב מאפייה קטנה, שהציעה צינורות שמרים חלולים מצופים בזיגוג קרמלי. כל מי שעבר ברדיוס של מאה מטרים נכנס וצפה בשקט באופים החסונים, ששלפו מערוכי ענק מתוך תנורים והחליקו מעליהם את המאפה היוקד. אחר כך יצאנו מהחנות, כל אחד עם המאפה האישי שלו, ופירקנו את הקיורטוש בסיבובים, כמו שילדים אוכלים רוגלעך או גליליות.

אחרי כמה חודשים נפתחה עוד מאפייה, ועוד כמה סניפים העזו לצאת מגבולות תל אביב, ולפתע הפכנו לאומת הקיורטוש. ולא זו בלבד, אלא גם הוספנו ושיפרנו: במקום האגוזים, הסוכר והקינמון הדלים של ההונגרים, הוספנו פיסטוק, וניל וריבת חלב, ומילאנו את הבצק בנוגט. אנחנו לא שוקטים על השמרים.

מי שרוצה להכין קיורטוש בבית, צריך להכין את עצמו לשיעור מלאכה. זה לא מאפה שתאפו לשבת על בסיס קבוע, אבל אתגר חמוד כשבא לכם לעורר אחר צהריים שקט מדי. הטריק בהכנת קיורטוש פשוט למדי: מכינים רצועות בצק שמרים, מלפפים על מערוך  עטוף ברדיד אלומיניום ומניחים את הידיות שלו מעל תבנית קטנה. לבצק אסור לגעת ישירות בתבנית. במקום מערוך, גיליתי שאפשר להשתמש גם בגליל הקרטון שבאריזות נייר האלומיניום, לעטוף אותו בשכבת נייר אלומיניום ולהשחיל דרכו שיפוד מתכת.

קיורטוש נוגט
אם רוצים לפשט את ההכנה, אפשר לוותר על מילוי הבצק בנוגט, ופשוט ללפף את הבצק כמו שהוא.

חומרים ל-5 מאפים: מצפים גליל קרטון ברדיד אלומיניום
לבצק:
700 גרם (5 כוסות) קמח
35 גרם (3/4 שקית) שמרית (או ½1 כפות שמרים יבשים)
100 גרם (1/2 כוס) סוכר
1 ביצה + 2 חלמונים
360 מ”ל (½1 כוסות) מים
50 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
למלית:
150 גרם אבקת נוגט
לציפוי:
חמאה מומסת להברשה
סוכר לפיזור
ברס לפיזור (לא חובה)

מלפפים את הרצועות סביב המערוך+ מכינים את הבצק: מערבלים את כל חומרי הבצק למעט חמאה בקערת מיקסר עם וו לישה במשך 7 דקות. מוסיפים חמאה וממשיכים ללוש 5 דקות נוספות.
+ מכסים את קערת המיקסר בניילון נצמד ומתפיחים עד הכפלת הנפח, כ-30 דקות.
+ עוטפים מערוך עץ (כולל הידיות) ברדיד אלומיניום ומושחים בחמאה מומסת. לחילופין אפשר להשתמש בגליל קרטון עטוף בנייר אלומיניום, ולהשחיל דרכו שיפוד.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ מחלקים את הבצק ל-5 חלקים, ומרדדים כל חלק לעלה דק על משטח מקומח. מפזרים על מחציתו של כל עלה כף אבקת נוגט, מקפלים מעל את החלק הריק ומרדדים שוב לעלה דק.
+ חותכים עלה בצק ממולא לרצועות ברוחב 3 ס”מ ומלפפים את הרצועות סביב המערוך, עד שהוא עטוף כולו בבצק (מלבד הידיות). מברישים בחמאה מומסת, זורים סוכר ומהדקים את הבצק למערוך על ידי גלגול המערוך כמה פעמים על משטח העבודה.
+ מתפיחים כ-10 דקות.מניחים את הגליל מעל תבנית עמוקה
+ מניחים את המערוך מעל תבנית עמוקה, כך שידיות המערוך מונחות על דפנות התבנית ואילו גוף המערוך באוויר. אופים כ-10 דקות, תוך סיבוב המערוך מדי פעם. מפזרים ברס בנדיבות ומחזירים לתנור לעוד דקה-שתיים. מצננים 2 דקות ומשחררים מהמערוך.
+ חוזרים על הפעולה עם יתרת הבצק.

גיוונים:
• מתבלים את הסוכר בקינמון או בתבלינים אחרים.
• במקום ברס מצפים באגוזים, שקדים, פיסטוקים גרוסים או קקאו מעורבב בסוכר.


קיורטוש על המפה
אם אין לכם כוח לאפות קיורטוש בבית, תוכלו למצוא אותו בסניפי “קיורטוש המאפה ההונגרי” בתל אביב, ראשון לציון וגם באשדוד. גם בירושלים קיים מקום שמוכר קיורטוש, ושמו “בייגל בייט”. עד סגירת הגיליון לא נתקבלו, לצערנו, דיווחים על נוכחות מאפים הונגריים חלולים מצפון לגוש דן.

דרג את הכתבהדירוג כתבה קיורטוש – תנסו את זה בבית: 3 כוכבים
כוכב 12 כוכבים3 כוכבים4 כוכבים5 כוכבים
14 מדרגים
הדפסשלח לחברהוסף תגובה
תגובות
מס. התגובהתוכן התגובה
1. טלי (8/07/2010 09:57:42)
2. רעות (1/01/2012 17:43:37)
3. 
יש בבאר שבע בשדרה השביעית (ל"ת)
הדר (18/11/2012 16:42:39)
4. ארי (22/11/2013 09:34:28)
5. מיקי (25/02/2014 12:11:17)
6. 
מעולה!!! (ל"ת)
מיכל (17/04/2014 12:50:15)
7. Sarina (4/05/2014 18:43:23)
8. הילה (6/09/2014 08:59:17)
9. סמדר הלל (12/09/2014 11:53:26)

כתבות נוספות

דלג על כניסה לחברים רשומים
כניסה לחברים רשומים

כניסה לחברים רשומים

 
 
דלג על מבזקים
מבזקים

מבזקים

עצור
"ששת העוזר שלך במטבח" עכשיו במהדורה דיגיטלית
רב המכר הגדול בסמארטפון או בטאבלט שלכם!
מארחים בסוכה על בירה צוננת
5 תפריטים לאירוח בסוכה ו-5 בירות שילוו אותם
הדור הבא של כוכבי המטבח בישראל
פרויקט מיוחד בשיתוף יקב רמת הגולן
ספר המתכונים שלכם לחגים
כל המתכונים לחגים בעמוד אחד
קהילת על השולחן
בלוגים
פורומים – הודעות אחרונות
שולחן חג - korisl, לוח הודעות יין
האירוע שם היה מדהים! - יהודית, פורום ביקורת מסעדות
אשמח לקבל את עזרתכם.. - בר, פורום האפייה
מתכוני גולשים

דלג על Banners
Banners
דרונט בניית אתרים
© Daronet LTD. דלג על bottom bar
bottom bar
עבור לתוכן העמוד

מתכונים | על השולחן בפייסבוק | שפים |שפים בפייסבוק | JANNA GUR brings you the taste of Israel