מתכון

כדורי עוף פריכים ברוטב צ’ילי-מיונז

מנה עיקרית שקל מאוד להכין, ומכילה את מרכיב הטעם האהוב והממכר ביותר שיש: האומאמי

14,561 בשלנים התעניינו במתכון זה
כדורי עוף פריכים ברוטב צ’ילי-מיונז. צילום: בועז לביא | סגנון: אוריה גבע
כדורי עוף פריכים ברוטב צ’ילי-מיונז. צילום: בועז לביא | סגנון: אוריה גבע

יאמי או-מאמי?

יותר קל לדבר על הטעם החמישי, האומאמי, במונחים של תחושה. נסו לדמיין את טעמו של מרק אחרי שגיררתם לתוכו גבינת פרמזן בשלה, או את טעמו של רוטב שמנת שהוספתם לו פטריות פורצ’יני מיובשות – לא בדיוק מלוח אבל מועשר, חזק יותר. זהו הגלוטמט – סוג של חומצה אמינית שנמצאת באופן טבעי בגוף. ברוב המקרים היא קשורה לחלבונים ואינה מקבלת ביטוי של טעם, אבל כשהיא מופיעה בצורתה החופשית – כמו במקרה של עגבנייה, סויה או גבינות בשלות – היא מתפרקת ברוק ומפעילה את קולטני הטעם.
מי שגילה את החומצה ב-1907 (וגם נתן לה את שמה – אומאמי) היה חוקר יפני בשם אייקידה, שהצליח לבודד מהאצה את החומר שנותן לה טעם. מאוחר יותר הוא גם המציא את המונוסודיום גלוטמט. הוא מיצה את הגלוטמט מן האצות, ייצב אותו עם מלח והוליד סוג חדש של תבלין, שהפך למעין תחליף מלח המשמש את תעשיית המזון עד היום.
האומאמי, שפירושו ביפנית “טעים”, מזוהה עם המטבח האסיאתי, שם מרבים לתבל ברוטב דגים, רוטב סויה ואצות ים העשירות בגלוטמט.
בחן את ילדך (ואת עצמך) האם אתם אוהבים גבינת פרמזן, אפונה, תירס, עגבנייה, פטריות שיטאקי מיובשות, ביצים, בשר, עוף וסלמון? אלה מאכלים המתהדרים בשפע גלוטמט. אוהבים אותם במיוחד? גם אתם מכורים.

גיוונים:
• מגישים עם רוטב סויה מתובל בדבש, ג’ינג’ר ושום.
• מחליפים את חזה העוף הקצוץ בבקר טחון.

החומרים טבלת מידות ומשקלות

לציפוי:

לזילוף:

לרוטב:

אופן ההכנה

מכינים את כדורי העוף:

1

מערבבים את חומרי הקציצות למעט השומשום ומייצבים במקרר חצי שעה.

2

יוצרים כדורים קטנים בקוטר 4-3 ס”מ, מצפים כל כדור בשומשום ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. אם לא מכינים מייד, מעבירים למקרר.

3

מחממים תנור ל-190 מעלות.

4

מזלפים מעט שמן על כל כדור ואופים 20 דקות או עד שיציב וזהוב.

מכינים את הרוטב ומגישים:

5

מערבבים את חומרי הרוטב.

6

מגישים את כדורי העוף חמים עם רוטב.