חיפוש מתקדם

לחם קופים בציפוי קינמון

מתכון ללחם קופים בציפוי קינמון
צילום: דן פרץ | סגנון: אוריה גבע

כדורים של בצק בריוש מצופים חמאה מתובלת ומתמוססים זה לתוך זה עד שנוצרת עוגה נפלאה בניחוח קרמלי של סוכר חום וקינמון. מתאים ליד הקפה של הבוקר או לבראנץ’. הכנתי את המאפה על בסיס בצק בריוש (אבל עם פחות חמאה). טעים וממכר.

מה זה לחם קופים?

הלחם של הקופים זה לא בדיוק לחם, אלא יותר עוגת בוקר נימוחה ועשירה מלאת ניחוחות של קינמון.

למה קופים? יש כמה גרסאות למקור השם. החביבה עלינו במיוחד קשורה לאופן האכילה והמשיכה של הכדורים הנימוחים, שמזכיר התקהלות של קופים סביב מזון. לפעמים המאפה מכונה גם כיכר בועות (bubbleloaf), עוגת צבוטותי (pinch-me cake) לחם דביק (sticky bread) או כתר זהב (golden crown).

מקור המתכון? מבט חטוף במינון של חומרי הגלם יספק את התשובה: המטבח האמריקאי, כמובן. זה היה מתכון להיט בתוכניות רדיו לעקרות הבית אי שם בשנות ה-50 של המאה הקודמת, אבל עבר למדורי העיתונים ובהמשך גם לאינטרנט. הוא הפך לפופולרי במיוחד בשנות ה-80’, כשהגברת הראשונה דאז, ננסי רייגן, הגישה אותו בבית הלבן.

חומרים

לבצק:
לציפוי:

אופן ההכנה

  1. מכינים את הבצק ומתפיחים: מערבבים שמרים וחלב במיקסר עם וו לישה רק עד שהשמרים נמסים לתוך החלב. מוסיפים את שאר החומרים למעט החמאה ולשים כ-10 דקות לקבלת בצק מעט קשיח. מוסיפים חמאה ולשים כ-2 דקות עד שהיא נטמעת בבצק.
  2. אוספים את הבצק לכדור, מניחים בקערה משומנת, מכסים במגבת מטבח ומניחים להתפחה כשעה עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו.
  3. חובטים קלות בבצק עד שהאוויר שנכלא בהתפחה יוצא. חותכים מהבצק כדורים במשקל 30 גרם כל אחד.
  4. מצפים, מתפיחים שוב ואופים: מניחים חמאה מומסת בקערה אחת; סוכר וקינמון בקערה שנייה. טובלים את כדורי הבצק בחמאה המומסת ולאחר מכן מגלגלים בתערובת סוכר-קינמון עד שהם מצופים מכל הצדדים.
  5. משמנים את התבנית בחמאה מומסת. עורמים את כדורי הבצק המצופים בתבנית ומפזרים ביניהם אגוזי פקאן. מכסים במגבת מטבח ומניחים לכדורים לתפוח עוד 30 דקות עד שכמעט מכפילים את נפחם.
  6. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  7. אופים כ-30 דקות עד שהעוגה תפוחה וזהובה, הבצק אפוי לגמרי וקיסם שננעץ בה יוצא יבש.
  8. מצננים כ-15 דקות בטמפ’ החדר והופכים את התבנית על רשת צינון לחילוץ העוגה.

עוד ממשפחת הקופים

  • מתבלים את תערובת הסוכר והקינמון בתבלינים נוספים כמו ג’ינג’ר, הל, מעט ציפורן או אגוז מוסקט.
  • מעשירים את הבצק ב-3 כפות צימוקים, קליפת לימון או תפוז מגוררת או 1/2 כוס שוקולד צ’יפס.
  • במקום לפזר אגוזי פקאן שלמים בין הכדורים מוסיפים לחומרי הציפוי תערובת של אגוזים קצוצים מסוגים שונים.
  • מתבלים את תערובת החמאה לציפוי בכף ברנדי או רום.
  • מחליפים 1/3 מהקמח בקמח כוסמין או בקמח מחיטה מלאה.

גיוון: במקום שמרים רגילים אפשר להשתמש ב-3 כפות שמרית.

תגובות

תגובות (7)

  • סמדר 11 בדצמבר 2016 12:02 השב

    היי,

    הכנתי את העוגה ויצאה מצויינת. שאלתי – האם אפשר להכין אותה על על שלביה למעט האפיה ואולי שלב ההתפחה האחרון ביום שישי ולהכניס למקרר, ובשבת בצהריים לאפות?

    • לי גיל - על השולחן 13 בדצמבר 2016 10:50 השב

      התפחה שנייה היא בד”כ מהירה הרבה יותר, אז התפחה שנמשכת מיום שישי ועד שבת בצהריים היא ארוכה מדי, גם אם היא במקרר.
      אם כבר מקרר – אני ממליצה לעשות את ההתפחה הראשונה במקרר למשך הלילה ואז להמשיך כרגיל. ואם ממש ממש חייבים לעשות התפחה שנייה במקרר – אז רק עד להכפלת נפח, מה שלדעתי יקרה תוך 4 שעות לכל היותר.

  • שירה 2 ביוני 2017 12:52 השב

    בערך מה הגודל של כל כדור לפני ההתפחה? אין לי משקל….

    • Estee 20 בנובמבר 2017 18:42 השב

      קצת פחות מכדור גולף, כי הם תופחים בזמן האפייה…

  • Estee 20 בנובמבר 2017 18:39 השב

    ARANYGALUSKA
    Is the name of this coffee cake originated in Hungary! Not in USA…
    Estee

  • מיטל 22 בנובמבר 2017 9:18 השב

    שמרים
    30 גרם שמרים יבשים או טריים?

    • noa.ochayon 22 בנובמבר 2017 10:18 השב

      היי מיטל, שמרים טריים.

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *