חיפוש מתקדם

מפרום צמחוני

מתכון למפרום צמחוני
צילום: רונן מנגן | סגנון: עמית פרבר

המקור הוא ירקות (לרוב תפוחי אדמה או חצילים) חצויים למעין כריכים שמחוברים בקצה, ממולאים בבשר, מטוגנים בבלילה ומבושלים ברוטב אדום. כאן מדובר בגרסה צמחונית (שבקלות אפשר להפוך לטבעונית).

חומרים

למלית עדשים:
ירקות למילוי:
לטיגון:
לרוטב עגבניות ולימון פרסי שחור:

אופן ההכנה

  1. מכינים את המלית: שמים בצל, סוכר ו-1/4 כוס מים בסיר, מכסים ומבשלים כ-25 דקות עד שהבצל רך ושקוף. מסננים ומצננים.
  2. מניחים חצי מכמות העדשים במעבד מזון וטוחנים כ-5 דקות לעיסה חלקה ודביקה. מעבירים לקערה גדולה.
  3. טוחנים את יתר העדשים כדקה לקבלת גרגרים גסים ומערבבים עם המחצית הראשונה של העדשים.
  4. טוחנים פטרוזיליה, כוסברה ופלפל חריף ומוסיפים לתערובת העדשים. מוסיפים תפוחי אדמה מגוררים, את הבצל המאודה, מתבלים בכמון ומלח ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
  5. מכינים את הירקות למילוי: חותכים לרוחב תפוחי אדמה, חציל, סלקים ושורשי סלרי לפרוסות בעובי 2 ס”מ. יוצרים בכל פרוסה חתך לרוחב, כך שנוצר מעין “סנדוויץ’” שמחובר בקצה. מפזרים מלח גס ומשהים 20 דקות עד שהירקות מתרככים מעט. שוטפים ומייבשים היטב.
  6. ממלאים ומטגנים את המפרום: יוצרים מהמלית כדורים בגודל ביצה גדולה ומניחים במרכז לבבות הארטישוק ובכל “כריך” מהירקות האחרים.
  7. יוצקים שמן בגובה 2 ס”מ למחבת גדולה ומחממים על להבה בינונית.
  8. טורפים ביצים עם מים וכוס קמח ומניחים כוס קמח נוספת בצלחת עמוקה. מקמחים כל מפרום היטב מכל הצדדים וטובלים בבלילה. מטגנים את הממולאים במחזורים כ-5 דקות מכל צד עד להזהבה ומוציאים לנייר סופג.
  9. מכינים את הרוטב: מניחים שמן ושום בסיר עמוק ומאדים על להבה נמוכה עד שהשום משחים אך לא נשרף. מוסיפים בצל ומאדים עד שהוא מתרכך. מוסיפים רסק עגבניות וסוכר ומערבבים היטב. מוסיפים כורכום וממשיכים לבשל כדקה תוך כדי בחישה.
  10. מוסיפים את יתר חומרי הרוטב, מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה 20 דקות. בתום הבישול מוציאים את חצאי הלימון מהסיר וסוחטים את תוכנם לתוך הרוטב.
  11. אופים את המפרום ומגישים: מחממים תנור ל-200 מעלות.
  12. מסדרים את המפרום בתבנית עמוקה (אולי תצטרכו 2 תבניות) כשהחלק הסגור כלפי מטה. יוצקים מעל את רוטב העגבניות כך שרק חלקו העליון של המפרום יבצבץ מעט החוצה. מטלטלים מעט את התבנית כדי להבטיח שהרוטב יגיע לכל חלקי התבנית. מכסים את הבניות בנייר אלומיניום.
  13. אופים 30 דקות עד שהירקות מתרככים לגמרי.
  14. שומרים במקרר עד 3 ימים ולפני ההגשה מחממים בתנור חם.

גיוונים:
• מכינים מפרום טבעוני: במקום בלילת הטיגון המכילה ביצים מכינים בלילה מאבקת טמפורה (להשיג בחנויות אסיאתיות ובחלק מרשתות השיווק) שמערבבים במים לפי הוראות היצרן.
• מכינים מפרום בשרי: מחליפים את תערובת העדשים ב-1/2 ק”ג בשר טחון. מערבבים עם יתר חומרי המלית. מטגנים ואופים ברוטב לפי ההוראות.