300-208, Passed in France successfully ! Thanks 1Z0-151, TB0-123, CSCP, 3309, CAS-002, Valid Dump. Exam is all multiple-choice. 300-320, 400-201, MB3-859, 700-505, 1Z0-533, This dumps is valid for the actual exam.. 77-884, 98-361, am a first timer . and fear to sit for the exam.. thanks for helping me pass. VCP550D, JN0-332, 640-792, C9510-317, 070-462, M2070-740, I'm going to take my exam the next month. I hope I can pass easily. 600-455, 642-996, C2010-595, 500-254, 648-238, We provide you 100% money back guarantee C2010-570, 200-105, 200-125, it exam questions and answers 300-075, 100-105, 300-101, 210-260, exam study guide 300-115, 200-310, 300-135, 300-320, 210-060, 300-070, 200-105, it certification exam 210-065, 1Z0-144, exam certificate MB2-712, 1V0-601, 640-916, 500-007, best exam dumps 200-601, 642-980, sure to pass exam 700-037, H12-224, 70-469, it exam online study PEGACSA71V1, 210-060, testing online 700-001, HP0-M101, 070-483, success pass exam 210-065, EX200, PCNSE7, 070-331, 101-400, latest exam pdf 98-365, 70-494, hotest exam ISSMP, HP0-Y50, 70-462, S90-04A, exam material 250-315, ADM-201, CISSP-ISSMP, remark for it exam 300-465, 648-232, GMAT-QUANTITIVE, MB5-705, E20-324, base on latest exam testing 70-981, 70-466, IREB, 1Z0-584, 810-403, perfect exam certification 642-997, M5050-793, AX0-100, 2V0-641, 300-375, NSE7, professional exam study 2V0-621, 1Y0-253, 070-332, C2040-985, VCS-411, to study to pass 102-400, 350-018, MB6-702, CSTE, get the exam certification 500-260, 300-365, study latest exam 70-331, 300-135, 642-035, 642-889, 210-260, CGEIT, exam study dump GMAT-VERBAL, 2V0-621D, 301B, 70-246, 250-318, latest updated exam 1Z0-062, 1Z0-898, 352-001, C2090-620, SY0-401, 70-346, 400-101, 1D0-635, A00-281, exam study online 1Z0-882, 1Z0-599, C2090-560, 010-151, M70-201, 070-488, 70-489, it certification material A2040-409, 8002, 200-355, 70-247, CAT-140, TB0-103, how to get the exam certificate high-speed 74-343, 70-347, 4A0-100, C2090-611, 7 Years experience 650-195, 640-911, ensure to help student 1Z0-520, HP3-F18, PMP, 200-310, 100% Safe shopping experience 070-417, 1Z0-333, 300-070, CISA, 300-206, There is a same question come twice and there is different answers for both. MB3-861, CWNA-106, Not take the exam yet. Find few incorrect answers in dump. "Relevant Team" helps with that. I am writing my exam on coming Saturday. Hope I will pass. 1Z0-482, EX300, Passed in France successfully ! Thanks 70-498, 220-901, 500-205, 1Z0-058, 1Z0-803, 700-501, This Dump is 100% valid, Pass today. Dump valid. LFCS, 300-115, 70-412, One Year Free Update 070-243, MB0-001, 300-085, 6000+ Products Instant Download 210-451, HP2-N48, 70-486, 70-533, 20+ Representatives Providing 24/7 Support 1Z0-591, 70-980, 300-209, 200-120, 642-584, P2090-095, I pass this morning with 965 points. Thanks for your hard work. VCP550, 70-385, P2090-054, 3I0-012, 365 days Free Update 070-489, 98-364, 70-417, 98-349, 1Z0-102, 3 days of preparation before your test 642-999, 3304, GCIH, ICGB, CAP, 300-208, Passed in France successfully ! Thanks 1Z0-151, TB0-123, 3309, CAS-002, Valid Dump. Exam is all multiple-choice. 300-320, 400-201, MB3-859, 700-505, 1Z0-533, This dumps is valid for the actual exam.. 77-884, 98-361, am a first timer . and fear to sit for the exam.. thanks for helping me pass. VCP550D, JN0-332, 640-792, C9510-317, 070-462, I'm going to take my exam the next month. I hope I can pass easily. 600-455, 642-996, C2010-595, 500-254, 648-238, We provide you 100% money back guarantee C2010-570, 200-105, 646-580, 70-412, | 74-343, | 070-417, | M70-201, | MB2-708, | HP0-J73, | 1Z0-034, | 1Z0-522, | PRINCE2-Practitioner, | 1V0-605, | 2V0-621, | E20-593, | 640-722, | 70-461, | HP0-Y47, | AX0-100, |

צ'אטני תמרינדי - על השולחן
חיפוש מתקדם

צ’אטני תמרינדי

מתכון לצ’אטני תמרינדי
צילום: רונן מנגן | סגנון: עמית פרבר

את ילדותה בילתה סג’ידה בן צור כשהיא מחוללת בבית הוריה בהודו. כשנישאה למוזיקאי ישראלי למדה על הרמוניות תבלינים ודואטים של טעם והמטבח הפך עבורה לבמה שנייה. במופע הצמחוני שהיא מעלה בגיליון הנוכחי מסתחררים צ’אטני ירוק חריף ורענן, ראג’מה מסאלה – תבשיל שעועית אדומה, ביראני אורז וירקות מבושם ועוד. בכתבה הבאה נציג את ארונית התבלינים ההודיים וכמה ממיני המטבלים הקבועים שמוגשים לצד ארוחות הודיות.

חומרים

אופן ההכנה

  1. מביאים לרתיחה את כל החומרים בסיר, מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים כ-20 דקות.
  2. מסננים דרך מסננת דקה ומצננים. נשמר במקרר עד שבועיים ואפילו יותר.

ארונית התבלינים:

מחית שום וג’ינג’ר מטעמי היסוד של המטבח ההודי. מרסקים יחד ביחס של 1:1 — זה הטעם שאיתו מתחילים בהכנתם של מאכלים רבים. לפעמים מטגנים בשמן ולפעמים מוסיפים לרוטב. אני לא אוהבת להכין מראש אלא לפי הצורך, אבל אם רוצים שהתערובת תחזיק מעמד יותר מכמה שעות — צריך לצקת עליה מעט שמן ולשמור בכלי סגור במקרר.
גהי — חמאה מזוקקת אני אוהבת להשתמש בחמאה רק כשיש לה חשיבות מבחינת הטעם, למשל בתיבול תבשילי קטניות. בשאר המקרים אני מעדיפה שמן פשוט. בבישול ההודי המסורתי משתמשים בחמאה מזוקקת, גהי, שאפשר להשיג במכולות מזרחיות או במכולות ערביות, שם היא נקראת סמנה. אם משתמשים בחמאה רגילה, מחממים אותה יחד עם מעט שמן, שהופך אותה לעמידה יותר בטיגון.
זרעי כמון הזרעים השלמים מעניקים טעם עדין ופחות משתלט מאשר האבקה הטחונה. קלייה מרוממת את הטעמים וטיגון דווקא מעדן אותם. אני אוהבת לשחק בין השיטות השונות.
כורכום לא רק מוסיף את הצבע האופייני למאכלים שלנו — גלומים בו יתרונות רבים של ניקוי וחימום הגוף ומבחינת הארומה הוא משלים היטב את הכמון. אני אוהבת במיוחד להוסיף אותו למאכלים שמכילים עגבניות.
עלי דפנה שלמים ועל אף שהם יבשים כדאי שיהיו כמה שיותר טריים, כי כשהם “ותיקים” הם כבר כמעט נטולי ארומה.
תרמילי הל חפשו תרמילים כמה שיותר ירוקים וכמה שפחות יבשים ומקומטים. כדאי למעוך מעט לפני השימוש ולפעמים כדאי להשתמש רק בזרעים השחורים שבפנים, שנותנים ניחוח מעודן יותר.
מקל קינמון הדרך הטובה ביותר לבשם את המאכלים בלי שהקינמון ישתלט עליהם ויצבע אותם בחום.
פלפל צ’ילי קשה מאוד לאמוד את הטעם החריף הרצוי לכם באוכל. העוצמה משתנה מפלפל לפלפל, גם אם מדובר באותו זן. החך שלכם הוא זה שצריך לקבוע כאן, ולא זה שכתב את המתכון.
ועכשיו כולם יחד: גראם מסאלה תערובת תיבול שמכילה קינמון, ציפורן, הל (ירוק ושחור), פלפל שחור, אניס, אגוז מוסקט וגם קליפה (מייס), עלי דפנה, זרעי כמון וג’ינג’ר. אני אוהבת להוסיף מעט ממנה בתום הבישול כדי לעורר מחדש את הארומה והטעמים.

10 בינואר 2016
תגובות

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים