300-208, Passed in France successfully ! Thanks 1Z0-151, TB0-123, CSCP, 3309, CAS-002, Valid Dump. Exam is all multiple-choice. 300-320, 400-201, MB3-859, 700-505, 1Z0-533, This dumps is valid for the actual exam.. 77-884, 98-361, am a first timer . and fear to sit for the exam.. thanks for helping me pass. VCP550D, JN0-332, 640-792, C9510-317, 070-462, M2070-740, I'm going to take my exam the next month. I hope I can pass easily. 600-455, 642-996, C2010-595, 500-254, 648-238, We provide you 100% money back guarantee C2010-570, 200-105, 200-125, it exam questions and answers 300-075, 100-105, 300-101, 210-260, exam study guide 300-115, 200-310, 300-135, 300-320, 210-060, 300-070, 200-105, it certification exam 210-065, 1Z0-144, exam certificate MB2-712, 1V0-601, 640-916, 500-007, best exam dumps 200-601, 642-980, sure to pass exam 700-037, H12-224, 70-469, it exam online study PEGACSA71V1, 210-060, testing online 700-001, HP0-M101, 070-483, success pass exam 210-065, EX200, PCNSE7, 070-331, 101-400, latest exam pdf 98-365, 70-494, hotest exam ISSMP, HP0-Y50, 70-462, S90-04A, exam material 250-315, ADM-201, CISSP-ISSMP, remark for it exam 300-465, 648-232, GMAT-QUANTITIVE, MB5-705, E20-324, base on latest exam testing 70-981, 70-466, IREB, 1Z0-584, 810-403, perfect exam certification 642-997, M5050-793, AX0-100, 2V0-641, 300-375, NSE7, professional exam study 2V0-621, 1Y0-253, 070-332, C2040-985, VCS-411, to study to pass 102-400, 350-018, MB6-702, CSTE, get the exam certification 500-260, 300-365, study latest exam 70-331, 300-135, 642-035, 642-889, 210-260, CGEIT, exam study dump GMAT-VERBAL, 2V0-621D, 301B, 70-246, 250-318, latest updated exam 1Z0-062, 1Z0-898, 352-001, C2090-620, SY0-401, 70-346, 400-101, 1D0-635, A00-281, exam study online 1Z0-882, 1Z0-599, C2090-560, 010-151, M70-201, 070-488, 70-489, it certification material A2040-409, 8002, 200-355, 70-247, CAT-140, TB0-103, how to get the exam certificate high-speed 74-343, 70-347, 4A0-100, C2090-611, 7 Years experience 650-195, 640-911, ensure to help student 1Z0-520, HP3-F18, PMP, 200-310, 100% Safe shopping experience 070-417, 1Z0-333, 300-070, CISA, 300-206, There is a same question come twice and there is different answers for both. MB3-861, CWNA-106, Not take the exam yet. Find few incorrect answers in dump. "Relevant Team" helps with that. I am writing my exam on coming Saturday. Hope I will pass. 1Z0-482, EX300, Passed in France successfully ! Thanks 70-498, 220-901, 500-205, 1Z0-058, 1Z0-803, 700-501, This Dump is 100% valid, Pass today. Dump valid. LFCS, 300-115, 70-412, One Year Free Update 070-243, MB0-001, 300-085, 6000+ Products Instant Download 210-451, HP2-N48, 70-486, 70-533, 20+ Representatives Providing 24/7 Support 1Z0-591, 70-980, 300-209, 200-120, 642-584, P2090-095, I pass this morning with 965 points. Thanks for your hard work. VCP550, 70-385, P2090-054, 3I0-012, 365 days Free Update 070-489, 98-364, 70-417, 98-349, 1Z0-102, 3 days of preparation before your test 642-999, 3304, GCIH, ICGB, CAP, 300-208, Passed in France successfully ! Thanks 1Z0-151, TB0-123, 3309, CAS-002, Valid Dump. Exam is all multiple-choice. 300-320, 400-201, MB3-859, 700-505, 1Z0-533, This dumps is valid for the actual exam.. 77-884, 98-361, am a first timer . and fear to sit for the exam.. thanks for helping me pass. VCP550D, JN0-332, 640-792, C9510-317, 070-462, I'm going to take my exam the next month. I hope I can pass easily. 600-455, 642-996, C2010-595, 500-254, 648-238, We provide you 100% money back guarantee C2010-570, 200-105, 646-580, 70-412, | 74-343, | 070-417, | M70-201, | MB2-708, | HP0-J73, | 1Z0-034, | 1Z0-522, | PRINCE2-Practitioner, | 1V0-605, | 2V0-621, | E20-593, | 640-722, | 70-461, | HP0-Y47, | AX0-100, |

קישואים ממולאים בפריקי ושקדים - על השולחן
חיפוש מתקדם

קישואים ממולאים בפריקי ושקדים

מתכון לקישואים ממולאים בפריקי ושקדים
צילום: דניאל לילה

פריקי, החיטה הירוקה והמעושנת מהמטבח הערבי, היא מועמדת ראויה ביותר לממולאים צמחוניים, בזכות טעמה העמוק. יחד עם השקדים מתקבלת מלית קראנצ’ית וטעימה. אפשר להשיג פריקי בשווקים, במכולות ערביות ולאחרונה גם בבתי טבע וחנויות אוכל מתמחות דוגמת “לגעת באוכל”.

7 סודות ממולאים (צמחוניים ובכלל)

1. כשמבשלים ממולאים מרפדים את הסיר בשאריות הירק (תוכן או עלים קרועים) שאותו ממלאים, כדי שיעשירו את נוזל הבישול ויגנו על הממולאים מפני חריכה והידבקות לתחתית הסיר.

2. בוחרים בירקות בגודל (או עובי) אחיד, כדי שכולם יהיו מוכנים לאכילה באותו זמן.

3. מתאימים את הסיר או התבנית לגודל/סוג הממולאים. תחשבו יצירתי – סיר פלא לפלפלים, ואין סיכוי שהם ישכבו על צידם; מחבת ברזל כבדה לגלדי בצל וכדומה – העיקר שיישבו בצפיפות, כך שהמלית לא תזלוג וצורתם תישמר.

4. מתאימים את המלית לירק – אם מדובר בירק שלוקח לו המון זמן להתבשל, כמו תפוח אדמה, למשל אפשר למלא בלי לבשל אותה תחילה. אם מדובר בירק כמו עגבנייה, תהיו חייבים לבשל תחילה את האורז או החיטה.

5. מעשירים את המלית בשפע טעמים – גבינה טובה, תבלינים טחונים טריים, עשבי תיבול קצוצים, שמן זית וציר ירקות יעשו את העבודה. חשוב לטעום את המלית עוד לפני המילוי, כי אחר כך כבר יהיה מאוחר לשפר תיבול.

6. תמיד מבשלים על אש נמוכה, בבעבוע קל ולא ברתיחה, כדי לאפשר לטעמים להתחבר ביניהם תוך כדי אידוי, בלי שהממולאים ייחרכו חלילה.

7. כל הממולאים יהיו טעימים, אם תגישו אותם לצד רוטב חמצמץ, יוגורט או לבנה

חומרים

למלית:
לבישול:

אופן ההכנה

  1. משרים פריקי במים רותחים עד שהיא נפתחת, כלומר הגרגרים תופחים.
  2. מרוקנים קישואים בעזרת קישואן. משתמשים בתוכן לריפוד תחתית הסיר.
  3. כותשים את התבלינים במכתש ועלי. מערבבים את הפריקי עם פטרוזיליה, שקדים, בצל, תערובת התיבול ושמן זית.
  4. ממלאים את הקישואים ומסדרים אותם בסיר רחב בשכיבה. בין הממולאים אפשר לפזר את שארית הפריקי. מציפים בציר ירקות ושמן זית, ממליחים ומפלפלים.
  5. מבשלים מכוסה 45 דקות על אש קטנה אחרי רתיחה.