חומרי גלם

ג'ינג'ית עם אופי: איך לבשל עם דלעת?

סוגים שונים של דלעת. צילום: בועז לביא. סטיילינג: ענת לבל
סוגים שונים של דלעת. צילום: בועז לביא. סטיילינג: ענת לבל

בשורה כתומה: דלועים בשלל צורות, מרקמים וטעמים. ג׳ינג׳ית עם אופי

15 בדצמבר 2018

דלעת יפנית/ סינדרלה  דלעת בעלת צורה כדורית, עם קליפה דקה במיוחד, טעם מתוק ועמוק ומרקם נעים. נהדרת לאפייה ולמילוי.

דלעת שדה/ טריפוליטאית זוהי הדלעת שחושבים עליה כשאומרים דלעת. היא גדולה, עדינה וחמאתית, זמינה לאורך כל השנה ונהדרת בסלטים ובמרקים.

דלעת ערמונים דלעת שהחלה להיות נפוצה עם שגשוגם של שוקי האיכרים. היא יכולה להיות ירוקה או צהובה, מרקמה יבש וטעמה אגוזי.

דלעת כפתור דלעת קטנה וחמודה עם מתיקות עדינה. נהדרת לקישוט ולמילוי.

דלעת גרוזינית דלעת גדולה, מתוקה ובשרנית. קליפתה יכולה לבוא במגוון צבעים (מלבן-ירקרק ועד ירוק כהה). נהדרת לאפייה ולמרקים

דלורית זן דלעת שהגיע מארצות הברית (Butternut Squash). היא עסיסית, מתקתקה, עדינה וזמינה לאורך כל השנה.

דלעת תאילנדית דלעת שיכולה להגיע במגוון צבעים ומרקמים, ומזוהה בצורתה הפחוסה ובמבנה המקוטע שלה. נהדרת לתבשילי קארי, ויש שמוסיפים אותה לקינוחי טפיוקה.

כתומות לנצח את צבעה הכתום והיפה מקבלת הדלעת בזכות פיגמנט שנקרא בטא קרוטן, האחראי גם לצבעם של גזרים, פלפלים ועגבניות, והוא נחשב נוגד חמצון חזק ובריא מאוד. בניגוד לצבעים צמחיים אחרים, כמו הכלורופיל שצובע עלים בירוק ונהרס בבישול, בטא קרוטן עמיד מאוד בחום, ולכן צבע הדלעת נשמר בכל סוגי המנות שמכינים ממנה.

סוגי דלעת שונים. צילום: בועז לביא. סטיילינג: ענת לבל
סוגי דלעת שונים. צילום: בועז לביא. סטיילינג: ענת לבל

בחירה ותחזוקה

* חשוב לבחור דלעת ללא פגמים, שקעים או אזורים רכים וכתמים בחלקה החיצוני. אם גבעול הדלעת יבש, הדלעת ישנה.

* לדלעת חיי מדף ארוכים, וכל עוד קונים אותה שלמה לא חייבים לשמור אותה בקירור. עם זאת, טעמה ואיכותה פוחתים עם הזמן, ולכן מומלץ להשתמש בה תוך שבוע ממועד הקנייה.

* דלעת חתוכה עדיף לשמור בקירור במשך שלושה ימים לכל היותר, ללא ניילון נצמד (הוא מאיץ את ההתרככות).

* ניתן להקפיא דלעת טרייה (חתוכה לקוביות) או מבושלת.

* דלעת קטנה היא בעלות קליפה עדינה ואכילה ולא חייבים לקלפה (מטלה מעצבנת בפני עצמה).