מי לא מכיר בצק שק"ם? ניטרלי (לא מתוק ולא מלוח), טעים וכה מוצלח. בחורף אני משדכת לו מלית תותים ובקיץ משמשים או שזיפים, אבל לא לפני שאני הופכת אותו לבצק חש"ק – מחליפה את המרגרינה בחמאה. לפירות אני מוסיפה קורנפלור או קמח (במיוחד לתותים ולפירות יער), שסופח את הנוזלים כך שהבצק נותר פריך.
החומרים טבלת מידות ומשקלות
לבצק חש"ק:
למלית פירות:
להגשה:
אופן ההכנה
מכינים את המלית:
1
מערבבים פירות עם אבקת סוכר, וניל וקורנפלור בקערה.
מכינים את הבצק:
2
מעבדים את חומרי הבצק במיקסר עם וו גיטרה או בידיים רק עד לקבלת כדור בצק (יש להימנע מעיבוד יתר). אם יש זמן, עוטפים בניילון ומעבירים למקרר ל-60-30 דקות.
3
מחממים תנור ל-170 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
ממלאים ואופים:
4
מחלקים את הבצק ל-3 חלקים שווים. ממלאים בכל פעם חלק אחד ושומרים את היתר במקרר.
5
מרדדים כל שליש בצק על נייר אפייה או על משטח מקומח למלבן בעובי 1/2 ס"מ. מורחים את הבצק בכף ריבה בשביל הטעם והדבק ומניחים את תערובת הפירות בצפיפות לאורך אחת הצלעות הארוכות של המלבן (משאירים שוליים דקים בעובי 1 ס"מ ללא מלית). מפדרים את המלית ב-2 כפות קמח (או פירורי לחם, כדי למנוע מהמיצים להתיז) ומקפלים פנימה את הקצוות החיצוניים.
6
מגלגלים לרולדה ומהדקים היטב. חורצים קווים לאורך הרולדה כדי לסמן את החיתוך לפרוסות וגם כדי שלנוזלים יהיה לאן להתאדות במהלך האפייה. מניחים את הרולדות בתבנית.
7
אופים 40-35 דקות או עד הזהבה.
8
מצננים, מפדרים באבקת סוכר ופורסים לעוגיות.
9
שומרים בקופסה אטומה עד 4-3 ימים - מעבר לכך התותים ירטיבו את הבצק.
גיוון: אין לכם קמח תופח? אפשר להחליף ב-½2 כוסות קמח רגיל + כפית אבקת אפייה.
מאותם חומרים אפשר להכין עוגיות פרי פריכות יחד עם הילדים: מקמחים היטב משטח עבודה, מרדדים את הבצק לעובי 1/2 ס"מ וקורצים עיגולים עם כוס. מורחים קצת ריבה במרכז כל עיגול, מניחים מעט מתערובת התותים ומרימים את קצות הבצק ליצירת משולש (כמו אוזן המן) או ריבוע.