300-208, Passed in France successfully ! Thanks 1Z0-151, TB0-123, CSCP, 3309, CAS-002, Valid Dump. Exam is all multiple-choice. 300-320, 400-201, MB3-859, 700-505, 1Z0-533, This dumps is valid for the actual exam.. 77-884, 98-361, am a first timer . and fear to sit for the exam.. thanks for helping me pass. VCP550D, JN0-332, 640-792, C9510-317, 070-462, M2070-740, I'm going to take my exam the next month. I hope I can pass easily. 600-455, 642-996, C2010-595, 500-254, 648-238, We provide you 100% money back guarantee C2010-570, 200-105, 200-125, it exam questions and answers 300-075, 100-105, 300-101, 210-260, exam study guide 300-115, 200-310, 300-135, 300-320, 210-060, 300-070, 200-105, it certification exam 210-065, 1Z0-144, exam certificate MB2-712, 1V0-601, 640-916, 500-007, best exam dumps 200-601, 642-980, sure to pass exam 700-037, H12-224, 70-469, it exam online study PEGACSA71V1, 210-060, testing online 700-001, HP0-M101, 070-483, success pass exam 210-065, EX200, PCNSE7, 070-331, 101-400, latest exam pdf 98-365, 70-494, hotest exam ISSMP, HP0-Y50, 70-462, S90-04A, exam material 250-315, ADM-201, CISSP-ISSMP, remark for it exam 300-465, 648-232, GMAT-QUANTITIVE, MB5-705, E20-324, base on latest exam testing 70-981, 70-466, IREB, 1Z0-584, 810-403, perfect exam certification 642-997, M5050-793, AX0-100, 2V0-641, 300-375, NSE7, professional exam study 2V0-621, 1Y0-253, 070-332, C2040-985, VCS-411, to study to pass 102-400, 350-018, MB6-702, CSTE, get the exam certification 500-260, 300-365, study latest exam 70-331, 300-135, 642-035, 642-889, 210-260, CGEIT, exam study dump GMAT-VERBAL, 2V0-621D, 301B, 70-246, 250-318, latest updated exam 1Z0-062, 1Z0-898, 352-001, C2090-620, SY0-401, 70-346, 400-101, 1D0-635, A00-281, exam study online 1Z0-882, 1Z0-599, C2090-560, 010-151, M70-201, 070-488, 70-489, it certification material A2040-409, 8002, 200-355, 70-247, CAT-140, TB0-103, how to get the exam certificate high-speed 74-343, 70-347, 4A0-100, C2090-611, 7 Years experience 650-195, 640-911, ensure to help student 1Z0-520, HP3-F18, PMP, 200-310, 100% Safe shopping experience 070-417, 1Z0-333, 300-070, CISA, 300-206, There is a same question come twice and there is different answers for both. MB3-861, CWNA-106, Not take the exam yet. Find few incorrect answers in dump. "Relevant Team" helps with that. I am writing my exam on coming Saturday. Hope I will pass. 1Z0-482, EX300, Passed in France successfully ! Thanks 70-498, 220-901, 500-205, 1Z0-058, 1Z0-803, 700-501, This Dump is 100% valid, Pass today. Dump valid. LFCS, 300-115, 70-412, One Year Free Update 070-243, MB0-001, 300-085, 6000+ Products Instant Download 210-451, HP2-N48, 70-486, 70-533, 20+ Representatives Providing 24/7 Support 1Z0-591, 70-980, 300-209, 200-120, 642-584, P2090-095, I pass this morning with 965 points. Thanks for your hard work. VCP550, 70-385, P2090-054, 3I0-012, 365 days Free Update 070-489, 98-364, 70-417, 98-349, 1Z0-102, 3 days of preparation before your test 642-999, 3304, GCIH, ICGB, CAP, 300-208, Passed in France successfully ! Thanks 1Z0-151, TB0-123, 3309, CAS-002, Valid Dump. Exam is all multiple-choice. 300-320, 400-201, MB3-859, 700-505, 1Z0-533, This dumps is valid for the actual exam.. 77-884, 98-361, am a first timer . and fear to sit for the exam.. thanks for helping me pass. VCP550D, JN0-332, 640-792, C9510-317, 070-462, I'm going to take my exam the next month. I hope I can pass easily. 600-455, 642-996, C2010-595, 500-254, 648-238, We provide you 100% money back guarantee C2010-570, 200-105, 646-580, 70-412, | 74-343, | 070-417, | M70-201, | MB2-708, | HP0-J73, | 1Z0-034, | 1Z0-522, | PRINCE2-Practitioner, | 1V0-605, | 2V0-621, | E20-593, | 640-722, | 70-461, | HP0-Y47, | AX0-100, |

המזווה הבלקני שלי - על השולחן
חיפוש מתקדם

המזווה הבלקני שלי

כדי ליהנות מבורקס מושלם לא צריך להיוולד למשפחה בלקנית (אם כי זה לא מזיק); מספיק לצייד את המקרר בגבינות וזיתים איכותיים ואת המקפיא - בבצקים הנכונים. הצצנו למזווה של שי-לי ליפא ובדקנו מהם חומרי הגלם שאתם חייבים להחזיק במטבח בשביל הארוחה הבלקנית הבאה שלכם

בצקים

פילו — עלים דקיקים ונטולי שומן, שמברישים בחמאה מומסת או בשמן. קונים קפוא, מפשירים לילה במקרר ובמהלך העבודה מכסים במגבת כדי שהבצק לא יתייבש.
עלי יופקה — קרובי משפחה של הפילו, רק יותר בשרניים. השימושים וצורת העבודה זהים לאלה של הפילו. עלי היופקה מיובאים מטורקיה, ואפשר להשיגם בשווקים ובמעדניות מובחרות.
פילאס — דומה לבצק עלים, אבל דק ועדין ממנו. בהכנת בורקס אני מעדיפה אותו על פני בצק עלים כי היחס של בצק-מלית הוא אופטימלי. קונים קפוא ומפשירים לילה במקרר.

בחרו את הבצק שלכם והתחילו לאפות:

גבינות

פטה — גבינה יוונית מחלב כבשים או עיזים או שילוב של שניהם. מייצרים אותה במי מלח, המרקם שלה פירורי והיא טובה לסלטים או כמלית למאפים.
גבינה בולגרית — מעט יותר חלקה וקשיחה מהפטה ופחות נוטה להתפורר. באפייה היא מתמזגת עם שאר החומרים, ולכן משתמשים בה למאפים שבהם היא חלק מהבצק, למשל בואיקוס.
קשקבל — גבינה חצי קשה מחלב כבשים ובקר שמקורה בסיציליה. טעמה מעט חריף ובעל מליחות עדינה. משתלבת בקציצות ובמאפים.
חלומי — גבינה קפריסאית במקור, שאוהבת טיגון.
יוגורט — הטבחים הטורקים והיוונים לא זזים בלעדיו. האהוב עלי ביותר הוא יוגורט כבשים סמיך ועשיר.

הצעות לדברים טובים עם גבינות:

ואי אפשר בלי:

שימורי עגבניות — התברכנו בשפע עגבניות טריות כל השנה, אבל לפעמים דווקא המשומרות (אני מעדיפה את אלה תוצרת איטליה) — שלמות, מרוסקות ורסק כמובן — נותנות לתבשיל את טעם העגבניות המרוכז.
הקפידו על מוצרים ללא חומרי שימור, טעם וצבע!

זיתים — במטבחים הבלקניים הזיתים הם לא רק נשנוש אלא גם חומר גלם לכל דבר. קלמטה הוא הזן האופייני ביותר. ודאו שמדובר בדבר האמיתי והקפידו לטעום לפני שאתם קונים.

עשבי תיבול טריים ומיובשים — הפטרוזיליה, הנענע, השמיר והאורגנו משתלבים בסלטים, תבשילים ומאפים. האורגנו המיובש, עם הארומה המיוחדת שלו, משדרג מרקים ותבשילים ומתבל סלט יווני.

תבלינים — תבלינים הם לא עניין גדול במטבחים בלקניים — מלח-פלפל ולפעמים גם כמון ופפריקה (מתוקה או חריפה). בקינוחים מצטרפים גם קינמון, וניל, מי ורדים או מי פריחת הדרים.

שמן זית — רק כתית מעולה ורצוי משני סוגים — עדין לטיגון ולבישול כמו זן ברנע (פירותי עם חריפות עדינה) ושמן ארומטי ודעתני יותר לתיבול סלטים למשל קורנייקי, שהוא זן יווני במקור (עשבוני, חריף ונטול מרירות).

מתוך המטבח הבלקני שלי להזמנת הגיליון
תגובות

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים