חיפוש מתקדם

וייטנאם זה פוֹ

הטבחים הווייטנאמים הכינו גרסה מלוכלכת, מבולגנת וסקסית של הקונסומה הצרפתי, העמיסו תוספות וקראו לו פו. כך נולד המרק האסיאתי הטעים בעולם.

הצרפתים שלטו בווייטנאם במשך מאה שנה עד אמצע המאה העשרים — די זמן לעשות את מה שהם יודעים לעשות הכי טוב: ללמד את המקומיים לבשל בצרפתית. שיעורי הבישול הקוליניאליסטיים לא נפלו על הדיוטות. הווייטנאמים למדו מהצרפתים והטמיעו את הטכניקות ואת הרעיונות שמצאו חן בעיניהם, אך שמרו על מסורות הבישול המקומיות ולא שכחו לרגע מי הם ומה הם אוהבים לאכול.
מרק הפו (pho) נולד בשווקים של האנוֹי. פליטי מלחמת וייטנאם הפיצו אותו ברחבי העולם, והיום תמצאו פו בכל עיר שבה יש קהילה וייטנאמית. ציר הבשר שבבסיסו יכול לעשות התקף לב לכל שף צרפתי. במטבח הקלאסי שורפים את העצמות בתנור, ואילו את הירקות מקרצפים לפני שהם מושלכים לסיר. הוויטנאמים עושים בדיוק ההיפך: הם חולטים ושוטפים את העצמות, ואת הירקות הם דווקא שורפים לפני שמוסיפים לשאר המרכיבים. הזוי? גם לי, כתלמידת האסכולה הצרפתית, זה נראה בהתחלה מפוקפק, אבל אי אפשר להתווכח עם התוצאה. הירקות השרופים נותנים למרק טעם עמוק ומתקתק, שאי אפשר להגיע אליו בשום דרך אחרת.

פו הוא לא מנה ראשונה אלא עיקר הארוחה — מגישים אותו בקערות אישיות גדולות עם מבחר של תוספות נדיבות והכי חשוב: קערה מרכזית עם עשבי תיבול רעננים ורטבים, שכל סועד מוסיף לפי טעמו. בעיני זהו המאכל המושלם לשולחן החורף המשפחתי ועוד יותר — לאירוח. מאחר שאת רוב העבודה כדאי וצריך להכין לפחות יום קודם, כל מה שנשאר לפני שבאים האורחים זה לחמם את המרק ולערוך את הקערה המרכזית, שהיא ממילא יפה יותר מכל סידור פרחים.

עורכים שולחן

לפני שמגישים את המרק מסדרים את המרכיבים הבאים על מגש או צלחת הגשה יפה, וכל סועד מוסיף לפו שלו לפי טעמו.

  • פלחי לימון או ליים
  • צ’ילי אדום טרי קצוץ דק
  • נבטי שעועית (“נבטים סיניים”)
  • צרור בזיליקום תאילנדי סגול, רק העלים. אם אין — אפשר להשתמש בבזיליקום רגיל
  • 2 צרורות כוסברה, רק העלים
  • צרור נענע או מנתה, רק העלים
  • בצל ירוק קצוץ ו/או בצל לבן פרוס דק שהושרה כמה דקות במי קרח
  • קערית רוטב דגים וייטנאמי (או נאם פלא תאילנדי, שקל יותר להשיג)
  • קערית הויסין (רוטב סיני סמיך, שמשמש להעמקת טעמים)

שלושה דברים לפני שמתחילים

  1. פו מגישים בקערות גדולות. מסורתית כל סועד מקבל כ-750 מ”ל (כ-3 כוסות) מרק צח, לא כולל תוספות, אז קחו זאת בחשבון בבחירת הכלים.
  2. זו גם הסיבה שתזדקקו לסיר מרק גדול מאוד. יחד עם המוצקים הנפח הראשוני של המרק (שמיועד לכ-8 סועדים) יתפוס כ-10 ליטר.
  3. חלק מן המרכיבים קצת קשים להשגה, אך אל תתנו לזה להרתיע אתכם. כמעט לכל רכיב אקזוטי יש תחליף אקזוטי קצת פחות, שאפשר למצוא על מדף המוצרים האסיאתיים בסופר.

 

מוכנים לצאת להרפתקה?

אולי יעניין אתכם גם:
ריפוי בקיפול: פרויקט הכיסנים הגדול
מבשלים ארוחה איטלקית של חורף
12 המתכונים הכי אהובים של שי לי ליפא

מתוך גיליון 252, פברואר 2012: 110 מתכוני חורף להזמנת הגיליון
תגובות

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *