חיפוש מתקדם

מבשלים ביחד

לא קל להוציא לאור ספר בישול, אבל הפלטפורמות השונות למימון המונים מנגישות את התהליך ליותר ויותר אנשים. לרגל שבוע הספר, מצאנו שני ספרי בישול בהתהוות שכדאי לתמוך בהם, ועוד שכבר נמצאים בתהליכי הפקה ויגיעו למדפים בקרוב

 

זהר לוסטיגר בשן, לאכול טוב
מתוך הספר “לאכול טוב” של זהר לוסטיגר בשן. צילום: דניאל לילה | סגנון: עמית פרבר

ישראל היא מעצמה של ספרי בישול (ובעיקר אפייה), אבל כל מי שידו בתחום יאמר לכם שמדובר באחד התחומים המאתגרים של הוצאה לאור: הרבה מאוד אנשי מקצוע מעורבים בהפקת ספר בישול (מתכונאים, צלמים, סטייליסטים, עורכים ועוד) ועלויות ההפקה וההדפסה הן גבוהות. מאז שנכנס לתוקף חוק הספרים, גם אי אפשר למכור את הספרים הללו במבצעים ומכירות הספרים ירדו באופן משמעותי, כיוון שרוב הציבור נרתע מלשלם 120 שקל ויותר עבור ספר בישול.
היקף ספרי הבישול החדשים הרואים אור אמנם ירד בשנתיים האחרונות, אבל המוציאים לאור מצאו שיטה חדשה שממשיכה לקיים את תעשיית ספרי הבישול הישראליים – ספר בישול במימון המונים. פותחים קמפיין באחת הפלטפורמות כמו Headstart או מימונה, מעלים כמה תמונות, סרטון תדמית או סתם קריאה נרגשת ומוכרים מראש מספיק עותקים כדי לכסות את עלות הפקת הספר.

בחו”ל פלטפורמות למימון המונים מאכלסות בעיקר גאדג’טים ובקטגוריית ספרי הבישול אפשר למצוא הרבה ספרים חובבניים או סתם איזוטריים (כמו ספר בישול לרווקים שרוצים להרשים נשים או ספר בישול המשלב תמונות של בחורים עירומים מחזיקים את המנות המצולמות), אבל בארץ כבר ראו אור כמה ספרי בישול איכותיים במיוחד במימון המונים כמו “טיפול בבישול” של רותם ליברזון, “ספר על אוכל” של הדיי עפאים ו”לאושר יש טעם של קארי“.

הנה עוד שני ספרי בישול שמגייסים מימון בימים אלה והיינו שמחים לראות על המדף שלנו:

“לאכול טוב” של זהר לוסטיגר בשן

זהר לוסטיגר בשן היא מטפלת ברפואה סינית, שלמדה בישול כדי לתת למטופלים שלה את הכלים לבשל את חומרי הגלם הבריאים שהיא ממליצה להם לאכול. אם התיאור הזה מעורר בכם מחשבות על קייל, כוסמת וסיבים תזונתייים, כדאי שתציצו בספרה הראשון, “סיפור בריא”, או במתכונים של זהר שפורסמו אצלנו ב”על השולחן”. האוכל של זהר הוא קודם כל נהנתני, חושני וטעים וכל מתכון נולד מתוך אהבה אמיתית לאוכל וחך אנין ומפותח: “אני אוהבת כל מה שקשור לאוכל (חוץ משטיפת הכלים). אני אוהבת לתכנן ארוחות, לדמיין מתכונים, להכין רשימת קניות (ולגלות ששוב לא נצמדתי אליה וקניתי יותר מדי), ללכת לשוק או אפילו לסופר ולחזור הביתה עם שקיות כבדות ועמוסות. אני אוהבת ליצור מנות חדשות, לערוך שולחן ולאכול. אני אוהבת לאכול. אני כל הזמן חושבת על אוכל ואני תמיד חושבת איך להפוך את האוכל לקצת יותר בריא, יותר צבעוני, מגוון וטעים.”

הספר החדש שלה, “לאכול טוב”, נמצא בימים אלו בהפקה ויכיל כ-140 מתכונים ידידותיים לטבעונים ולצמחונים, שחלק ניכר מהם נטול גלוטן. לצד טכניקות בישול חדשות והסברים על חומרי גלם שעד כה לא ידעתם מה לעשות איתם, תמצאו בו גם מתכונים מחומרי גלם שאפשר למצוא בכל סופר, גרסאות שפויות למנות מושחתות וגם עוגות וקינוחים טבעוניים.

על הספר עובד צוות מקצועי מהשורה הראשונה של עולם האוכל בישראל: הצלם דניאל לילה, הסטייליסט עמית פרבר, המעצבת ורדה עמיר והעורכת יעל כלב.

לתמיכה בפרויקט | טעימה מהמתכונים של זהר ב”על השולחן”

מתוך הספר "לאכול טוב" של זהר לוסטיגר בשן. צילום: דניאל לילה | סגנון: עמית פרבר
מתוך הספר “לאכול טוב” של זהר לוסטיגר בשן. צילום: דניאל לילה | סגנון: עמית פרבר

ספר הקונדיטוריה של ערן שוורצברד

בהתחשב ברזומה העשיר של ערן שוורצברד, קצת מפתיע שזה עתיד להיות ספרו הראשון: כבר למעלה מ-20 שנה ששוורצברד הוא חלק בלתי נפרד מעולם הקונדיטוריה הישראלי. הוא עבד במסעדות כמו “תפוח זהב” ו”רושפלד” והיום הוא בעל קייטרינג בוטיק, מורה לקונדיטוריה, יועץ קולינרי ונחשב לאחד מבכירי אנשי המקצוע בארץ. את הספר שבדרך הוא מגדיר כ”תנ”ך של פטיסרי, אבל בעברית”.

“בשנים האחרונות אני מרגיש שיש יותר ויותר דרישה מצד פודיז ואנשי מקצוע לספרות מקצועית בעברית. חובבי אפייה מיצו את העוגות הבחושות והשמרים; עכשיו הם רוצים לדעת איך מכינים “קוויאר” מפירות, איך מכינים גלאסאז’ מושלם, איך משלבים בין טכניקות שונות ויוצרים מתכונים חדשים. הספר ייתן להם את הכלים לעשות את כל אלו ברמה של פטיסרי מקצועי”.

בספר יהיו למעלה מ-60 מתכונים, החל מהקלאסיקות של עולם הפטיסרי ועד יצירות מקוריות של ערן המשלבות חומרי גלם מקומיים. המתכונים ילוו בטיפים של ערן לעבודה נכונה ובצילומי חתך שיסבירו איך להרכיב עוגות וקינוחים מרובי שכבות ואלמנטים.
אם לשפוט לפי התמונות שכבר פורסמו מתוכו – לחובבי האפייה מחכות לא מעט הרפתקאות מטבח חדשות.
על הפקת הספר אמונים הצלמת שירן כרמל, הסטייליסט עמית פרבר והעורכת אלינוער רבין.

לתמיכה בפרויקט | למתכונים של ערן שוורצברד ב”על השולחן”

מתוך ספר הקינוחים של ערן שוורצברד. צילום: שירן כרמל | סגנון: עמית פרבר
מתוך ספר הקינוחים של ערן שוורצברד. צילום: שירן כרמל | סגנון: עמית פרבר

בקרוב אצלכם

לאחרונה גויס מימון לשלושה פרויקטים מעניינים:

מטבח של שלום הוא ספר בישול ערבי-טבעוני, הכתוב בערבית ועברית. “יהודי וערבי יכולים לדבר על אוכל ומוזיקה שעתיים בלי לריב… אז בואו נקשיב קצת לבטן שלנו. מי יודע, אולי הספר הזה ינוח על איזה מדף בבית רחוק ויעשה שינוי קטן” חולמת כיפאח דסוקי, מחברת הספר.
בספר יהיו מתכונים ערביים קלאסיים, שכיפאח טיבענה ולדבריה, גם אוכלי הבשר יאהבו.
הספר יראה אור לקראת דצמבר.

ספר האוכל הרוסי “בְּלִינְצִ׳יקִי חמים לצד החוויות שלנו משיעורי פסנתר או כינור בקונסרבטוריון, בורשט אמיתי לצד הזיכרונות מקטיף הפטריות הראשון בארץ, עוגת נפוליאון לצד העצב של ההורים על כך ש״התקלקלנו״ ולא הפכנו לרופאים או למהנדסי מחשבים או לפחות לאלופים בשחמט”.
ארבעה אנשי אוכל וילידי העלייה הגדולה מברית המועצות איגדו את המתכונים והזכרונות הקולינריים של ילדותם לספר שחוגג את המטבח הרוסי העשיר: העורכת רינת גולדברג, ההיסטוריון ואדים בלומין השף יאן גיצלטר והצלמת קירה קלצקי.
הספר נמצא בימים אלה בעיצוב ויראה אור לקראת ראש השנה בהוצאת לאנצ’בוקס.

ספר המתכונים של קונדיטוריה חגית במשך 31 פעלה “קונדיטוריה חגית” של עדי וחגית ברוכין במרכז המסחרי של גבעת שמואל והייתה חלק בלתי נפרד מנוף השכונה. לאחרונה התדרדר מצבו הבריאותי של עדי והקונדיטוריה נסגרה. מאז אותו יום הוצפו בני משפחת ברוכין במכתבים מרגשים, בסיפורים על זכרונות מהקונדיטוריה ובעיקר – בבקשות למתכונים המיוחדים של עדי.
ליקי ורותם, בנות הדור הצעיר של המשפחה, החליטו להרים את הכפפה, לפענח את מחברות המתכונים המשפחתיות ולהוציא ספר של מתכוני הקונדיטוריה כמזכרת אחרונה עבור הלקוחות הנאמנים.
השאיפות של ליקי ורותם היו צנועות – יעד הגיוס היה 15,000 שקל בלבד – אך עד סיום הקמפיין גויסו קרוב ל-70,000 שקל והפורמט המתוכנן הורחב. נכון לעכשיו משפחת ברוכין לא מתכננת למכור את הספר בחנויות, אלא להדפיס כ-300 עותקים לתורמים לפרויקט.

תגובות

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *