חיפוש מתקדם

על בריאות, תרנגולות וחקלאי עם חלום

למעלה מעשור חלף מאז שארגון הבריאות העולמי הזהיר מפני השימוש המוגזם באנטיביוטיקה בתעשיית העופות. באירופה ובארה"ב צמצמו את השימוש, בארץ אין על הנושא שום פיקוח. מה עושים? מחפשים אלטרנטיבה אצל חקלאים שאכפת להם

אריק מלמד נולד וגדל בכפר הנגיד. בשנת 2008, אחרי שירות ממושך בקבע ועוד כמה שנים בסינגפור בעסקי ההייטק, הוא החליט לשוב למקום הולדתו. “זה היה הזמן הנכון עבורי להגשים חלום ישן ולחזור להיות חקלאי בדיוק כמו ההורים שלי,” הוא מספר. במהלך תכנון הפרק החדש בחייו מלמד גילה שבארץ כמעט אין מגדלי עופות אורגניים, ומתוך מחשבה שכהורה חשוב לו שילדיו יאכלו עוף בריא ונקי, החל לטוות את חלומו. אחרי שלימד את עצמו את עקרונות הגידול בשיטה האורגנית הוא הקים לול אורגני במשק המשפחתי. הלול של מלמד נתון לפיקוח משרד הבריאות וחברת “אגריאור”, המוודאת עמידה בתקנים האורגניים על ידי בדיקות פתע בשטח ובדיקות מעבדה של מזון התרנגולות ושל בשרן. עבורנו כצרכנים הפיקוח האורגני הוא היחיד שמבטיח בקרה אמיתית על כמות האנטיביוטיקה שמקבלות התרנגולות (ראו פירוט בהמשך).

‏”עקרונות הגידול האורגניים חורגים הרבה מעבר לאיסור על השימוש באנטיביוטיקה,” מסביר מלמד. “ובכלל בזכות שיטת הגידול האורגנית האנטיביוטיקה פחות נחוצה.” התקנות מחייבות לגדל את התרנגולות בצפיפות נמוכה: “עד 10 תרנגולות למטר בתוך הלול ועד 5 תרנגולות למטר בחצר. ככה יש להן אוויר נקי וחופש תנועה, המערכת החיסונית שלהן מתחזקת והן כמעט לא חולות.” ומה עושים כשהן כן חולות? מלמד נותן להן תרופות הומיאופתיות: “ככה עושים בצרפת וזה עובד מצוין גם אצלי.” אצל מלמד צפיפות המחיה של התרנגולות אף דלילה מהנדרש: הן חופשיות להסתובב בכל שעות היום בשטח הפתוח ונכנסות ויוצאות מהלול כאוות נפשן. את רוב היום הן מעבירות בחצר, מתחממות בשמש הישראלית ומקרקרות. הרינגטון של מלמד, קול קרקור תרנגולות, משתלב בהמולה הכללית. האוכל האורגני שהתרנגולות מנקרות בשלווה מייתר גם הוא את הצורך באנטיביוטיקה, ואם חוזרים רגע אלינו – הן הרבה יותר טעימות. בבשר התרנגולות שאוכלות בריא ונעות בחופשיות יש פחות שומן, המרקם נגיס ועסיסי יותר והטעם עשיר בהרבה.
סועדי הבראסרי מרשת R&M יוכלו בזמן הקרוב לאכול מנה ייחודית: עופיונים אורגניים של משק מלמד. זהו הפעם הראשונה בישראל בה העופיונים הם חלק מהתפריט ומלמד, נשמע מאוד מרוצה.
להזמנות ומידע נוסף הקליקו כאן. 

על בריאות, תרנגולות וחקלאי עם חלום
נלחם בצפיפות המחיה, אריק מלמד

זהירות, אנטיביוטיקה

התזונה של תרנגולות רגילות כוללת קמח בשר (שאריות בקר ועוף שאינן ראויות למאכל אדם נטחנות לאבקה). הקמח הזה יוצר בעיות מעיים אצל התרנגולות משום שמערכת העיכול שלהן לא ערוכה להתמודד עימו. הפתרון? אנטיביוטיקה. מלבד הקמח כוללת תערובת המזון הרגילה שמן משומש שנאסף ממסעדות וזרזי גדילה (שמטרתם לייצר עוף גדול יותר, מהר יותר). מאז שנאסר השימוש בזרזי גדילה המבוססים על הורמונים החלו היצרנים לבסס אותם על – ניחשתם נכון – אנטיביוטיקה. בקיצור התרנגולות מולעטות בכל כך הרבה אנטיביוטיקה כשהן בריאות (ובטח כשהן חולות), עד שהן הופכות למעין “תרנגולות על” ובגופן נוצרים חיידקים עמידים בפני אנטיביוטיקה. כשאנחנו אוכלים את בשרן אנחנו מקבלים איתו גם את החיידקים הללו וגם לא מעט אנטיביוטיקה, שעלולה לגרום לנו לפתח חיידקים שכאלה בעצמנו. בישראל ניסו להתמודד עם הבעיה, אך בצורה חלקית ולא מספקת. החוק הישראלי מחייב את כל המגדלים להפסיק את מתן האנטיביוטיקה לעופות בין יממה ל-28 יום לפני השחיטה (פרק זמן שבמהלכו האנטיביוטיקה מתפנה מהגוף), אולם זה לא מונע מהחיידקים העמידים להתפתח ולעבור אלינו. והנה הנתון הכי מדאיג: בירור עם הווטרינר הראשי של הרשות להגנת הצומח במשרד החקלאות, ד”ר נחום קוצר, העלה כי החוק לא באמת נאכף, ואין שום פיקוח ממשלתי על מועדי הפסקת מתן האנטיביוטיקה או על המינונים בהם משתמשים המגדלים הרגילים.


על בריאות, תרנגולות וחקלאי עם חלום

 

ריקוד על עמוד

אם כבר שמתם ידיים על עוף אורגני משובח, הנה פטנט חמוד שיעזור לכם לצלות אותו לכדי שלמות. בסטודיו אדמה, סטודיו ותיק לייצור כלי חרס, מייצרים בעבודת יד מוטות ייעודיים לצליית עוף. משפדים את העוף על המוט וכך הוא נצלה בצורה אחידה מכל צידיו. יתרון נוסף הוא יכולת שימור החום של החרס, המבטיחה שהחום יגיע גם מבפנים. על המוט יש חורים, שבהם אפשר לנעוץ פרוסות לימון או עשבי תיבול, שהארומה שלהם תספג בבשר. עשבי תיבול אפשר גם להניח בתבנית העגולה שבבסיס המוט, זו המבטיחה שנוזלי הצלייה לא ילכלכו את התנור.
‏[187 שקל, הזמנה באתר]

מתוך גיליון 302, אפריל 2016: גיליון פסח 2016 להזמנת הגיליון
תגובות

תגובות (1)

  • רון 15 באוגוסט 2017 0:23 השב

    האמת שבעוף רגיל לא יוצאת להקה לשחיטה בלי ביקורת של טכנאי מטעם המשחטה, זה הרבה לפני הרגולציה, אף משחטה לא רוצה להיתפס עם עוף עם אנטיביוטיקה והיא לא. מגיע טכנאי עם תיק ג’מס בונד מקריב פולקע אחד מאחד מהפטמים ולוקח למעבדה.
    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3822396,00.html
    “בקיצור התרנגולות מולעטות בכל כך הרבה אנטיביוטיקה כשהן בריאות (ובטח כשהן חולות)” עוד שיטת שיווק בהפחדה, הומיאופתיה נקבעה כבר כרמאות ואפילו החל תהליך של הוצאתה מהחוק, הוא מתהדר בנוצות לא לו, באנגליה כבר אסור למכור “תרופות הומיאופתיות-רמדיז” ובארה”ב נאסר להציג את ההומיאופתיה כבעלת סגולות רפואיות, אצלנו באחרית הימים.
    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3337441,00.html

    https://www.facebook.com/groups/159740847455171/?hc_ref=ARRMR55vmUi3eB1859RgrpTvVLeMSDami4T0D0ElLTlqn5X7Gve6W3MZP6BWo-we7Cg

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *