חיפוש מתקדם

על שמן זית וחוצפה ישראלית

מה מסתתר מאחורי התווית "מיוצר בישראל"? אהוד סורייאנו, מומחה לאיכות שמן זית ויועץ ליצרני שמן זית, חושף את האמת שמשווקי השמן בארץ לא רוצים שתדעו

שמן זית
נניח שחזרתם מהסופר עם קניות וגיליתם שאחד המוצרים מקולקל. מעצבן לא? ונניח שאתם מקפידים לקנות תוצרת ישראלית וגיליתם שמוצר מסוים כלל אינו מיוצר בישראל למרות שרשום עליו שהוא כזה. בטוח מעצבן. ונניח שאתם מגלים שהחברה שמוכרת לכם את המוצר עושה הכול כדי להסתיר מכם את המידע הזה. מעצבן? אוי כמה שזה מעצבן.

אז תשמעו קטע: רוב הסיכויים שזה קרה לכם ואפילו לא הרגשתם. איזה מוצר זה, אתם שואלים? שמן זית.

עובדה מספר 1: שמן זית הוא מוצר המזון המזויף ביותר בעולם. למה? כי זה קל ומשתלם כלכלית.

עובדה מספר 2: מותר ליבואן על פי חוק לייבא לארץ שמן מחו”ל (תורכיה, ירדן, טוניס, יון וכו’) ולכתוב שהשמן הוא למעשה ישראלי.

עובדה מספר 3: רוב שמני הזית על מדפי הסופר הנושאים את הכיתוב “כתית מעולה” אינם עומדים למעשה בסטנדרט הבינלאומי לשמן זית ברמה זו.

אני יודע מה אתם אומרים עכשיו. “נכון, זה ממש מרתיח. אבל בינינו, אף אחד עוד לא מת מזה”. אז זהו שכן!

1980, ספרד. זייפן שמן זית שבאמת לא התכוון להרוג אף אחד, “רק” להרוויח כסף קל על גבם של היצרנים, מכר שמן זית מזויף וגרם למותם של 1000 (!!) בני אדם, במה שכונה “ההרעלה הספרדית” ונחשב על ידי רבים להרעלת המזון הגדולה ביותר במאה ה-20. מה קרה? האידיוט סונוור מהכסף ומכר שמן קנולה לתעשייה (שמן רעיל ביותר לבני אדם) כשמן זית.

כדי שאתם, הצרכנים, תקבלו שמן זית ברמה עליה שילמתם (ובינינו, כולנו משלמים על “כתית מעולה” וצפים לקבל שמן ברמה כזו), ישבה ועדה ובה נציגים מכל הגופים הרלבנטים: מגדלים, משווקים, יבואנים, מדענים, נציגי ממשלה ונציגי ציבור – כולם ישבו יחד והחליטו על תקן חדש לשמן זית המאפשר לכם לקנות את המוצר אותו ביקשתם.

אלא מה? שהתקן הזה כבר מתיישן על המדף יותר משנתיים .במשרד הכלכלה החליטו שהם לא חותמים על התקן (כל שאר המשרדים הרלבנטים כבר חתמו). למה? ככה. יושבת ועדה חוצת מגזרים במשך יותר משנה ומגיעה לתקן מוסכם, תקן שהעבודה עליו עלתה למשלם המיסים הרבה כסף, והם – בכלכלה – לא חותמים. לא מעניין אותם.

מרגיז אתכם שהכיתוב “מיוצר בישראל” שווה בעצם “התווית יוצרה בישראל, כל השאר לא”? את משרד הכלכלה זה לא מעניין. מרגיז אתכם שאתם קונים שמן שעל התווית שלו כתוב שהוא “כתית מעולה” אבל בעצם הוא לא ראוי למאכל (כן כן קראתם טוב – לא ראוי למאכל)? את משרד הכלכלה זה לא מעניין.

ואז מספרים לכם בחדשות ששמן זית בישראל יקר לעומת אנגליה. או גרמניה. מה לא מספרים לכם? שהשמן “הזול” בגרמניה הוא שמן מזוכך. או מקולקל. לא מספרים לכם כמה עולה שמן זית טוב בגרמניה. מנחשים כמה? תנו לי לעזור לכם – בערך פי 2 מבארץ.  מאז ביות הזית ועד ימינו, שמן זית הוא הוא מוצר שהייצור שלו יקר. בשל כך גם ערכו הרב ובשל כך מרבים לזייף אותו. אין דוגמה לעוד מוצר מזון שבו הזלזול בצרכן הוא כה גבוה.

עכשיו הורידו את המכס על שמן זית. החלטה פופוליסטית ומיותרת. אל תטעו – הורדת המכס לא תגולגל לצרכן. זה לא קרה בעבר ואין “חשש” שכך יקרה הפעם. מה כן יקרה? אתם תמשיכו לשלם על שמן זית באיכות נחותה הרבה כסף.

הכיתוב “שמן ישראלי” מבטיח שהשמן מקורו מזיתים גדלו כאן והוא באמת מקומי. “מיוצר בישראל” לעומת זאת….. טוב כבר הבנתם. אין בו ולו טיפה של שמן ישראלי. רק מלוא הבקבוק ישראבלוף.

זה מעצבן, זה מקומם וזה מעליב.

 

גילוי נאות: הכותב איננו יצרן ואיננו יבואן ואינו עוסק בשום צורה במכירת שמן זית.

תגובות

תגובות (15)

  • היי אתה שם 22 במרץ 2016 1:47 השב

    חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח
    מזל שיש לנו קצת שכל לא להאמין לשום מילה שלך…

  • חקלאי 23 במרץ 2016 20:37 השב

    יפה ואמת כתבת. אבל,
    המצב הזה מוכר כבר שנים רבות והצרכן הישראלי מבל באפו ע”י בעלי עניין.
    תוית האיכות של מועצת הזית אשר תחת מועצת הצמחים, תמיד הייתה פלסתר שמכר אינטרסים על פני איכות אמיתית.
    הסרחון אמנם עולה לשמים, אבל למי איכפת?

    • אהוד סורייאנו 24 במרץ 2016 13:22 השב

      הצרכן הישראלי מובל באפו בהרבה מאוד מוצרי מזון מכיוון שהוא צרכן שהתרגל (לפחות בסופרים) לקנות על פי הזול ביותר מבלי להתעמק יתר על המידה באיכות המוצר. מכיוון שכך, מטרת התקן החדש היא בין השאר לאפשר לצרכן להמשיך ולהיות “לא מודע” מבלי שבריאותו תיפגע.
      דווקא המודל שהחל בארץ לפני שנים רבות – תו האיכות של ענף הזית – הוא מודל טוב שמדינות נוספות מביעות בו עניין כדי לבדל שמן טוב משמן פגום. אני מסכים איתך בכך שתו הענף אינו מושלם ויש עוד מה לעשות בנידון

  • יום טוב 23 במרץ 2016 23:19 השב

    לא אהוד, היי אתה שם הוא בטח אחד מהפושעים שמוכרים לנו שמן מכונות עם תווית של “כתית מעולה”…

    • היי אתה שם... 27 במרץ 2016 3:53 השב

      חבל שאינך מבצע גיגול פשוט על האיש
      להצהרתו המסיימת הרי ש :
      “זה מעצבן, זה מקומם וזה מעליב.

      גילוי נאות : הכותב איננו יצרן ואיננו יבואן ואינו עוסק בשום צורה במכירת שמן זית.”

      אלא ש…
      http://www.grape-man.com/GenericIndex.asp?NavigationID=412&ContentID=3564
      ו…
      http://www.kibbutz.org.il/itonut/2011/dafyarok/110526_gshor.htm
      ו…
      http://www.keremruth.co.il/%D7%A9%D7%9E%D7%9F-%D7%A8%D7%90%D7%A9%D7%95%D7%9F-%D7%94%D7%9E%D7%A1%D7%99%D7%A7-2015-2016-%D7%A9%D7%9C-%D7%9B%D7%A8%D7%9D-%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%95%D7%A4%D7%A5-%D7%9C%D7%9C%D7%A7%D7%95/

      מוכיחים שאם היה לך, רק טיפטיפה של … ואפילו לא הייתה כתית מעולה\ראשון המסיק
      גם אז היית מסיק לנכון עם איזה “טיפוס אמין” יש לך העסק…
      חחחחחחחחחחחח
      ככתוב :
      “אהוד לימד אותי שככל שהשמן מכיל יותר אומגה 9, הוא יציב יותר ורגיש פחות לחמצון. זו חומצה שעליה אומרים שהיא מדכאת תאים סרטניים בגוף, מורידה את הכולסטרול הרע ומעלה את הטוב. גם על פנולים דיברנו אז אהוד ואני. קבוצת חומרים שאחראית לרוב הטעם בשמן. אמר שהם אחלה נוגדי חמצון, שחמצון של תא גורם לבריחת אטומי חמצן חופשיים ש”מתים” להיקשר למשהו כדי להיות יציבים, ובדרך הם גורמים נזק לגוף. הפנולים קושרים אותם אליהם ומונעים נזק, למשל עלייה של לחץ הדם והכולסטרול וכיווץ עורקים.
      אז גם ראיתי בפעם הראשונה את הכוסיות הכחולות שבהן טועמים את השמן. כוסיות קטנטנות, אטומות, שהצבע לא ישפיע על הטעימה, מכוסות במין עדשת זכוכית. את הכוסיות האלה מחממים בחדר המזיגה לטמפרטורה של 28 מעלות, ואחר כך ישובו הטועמים ויחממו אותן בין כפות הידיים. החום מוציא מהשמן את כל התכונות.
      הסתכלתי מסביב והחלטתי לחקות את סוריאנו, שראשית מצמיד את הכוסית למפתח הלב ומריח בפעם הראשונה: “שמן עם ארומה רצינית ימלא את האף גם ממרחק כזה”. אם לא מריחים כלום מתחילים לקרב את הכוסית אל האף. ככל שהמרחק מתקצר, הארומה של השמן מאבדת ניקוד. המקצה שלנו, כאמור, היה משובח. אם אני זוכרת נכון לא היה שם שמן שירד מ־80 נקודות.
      למחרת, באי־מייל, הגיעו התוצאות והיו המספרים לבקבוקים ולשמות. הספרדיים קטפו את מרב הפרסים ואחריהם האיטלקיים, הפורטוגליים, האורגוואיים, האמריקניים ואלה מארגנטינה ומדרום אפריקה. יוון בלטה בהיעדרה.”
      http://www.israelhayom.co.il/article/203093

      אמור מעתה
      אוי לעיסה שנחתומה מעיד עליה
      ושמני הזית הספרדיים\איטלקיים\וכולי
      אה, הם רק קטפו את מרבית הפרסים
      שמני זית נחותים ?
      חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח

  • א.ש 26 במרץ 2016 14:03 השב

    האנטרס זועק מבין שורות המאמר
    אתה מתבסס על כמה עובדות נכונות בשוק הישראלי, כדי לדחוף לנו חוק שככל הנראה יקבור אותנו הצרכנים עוד מטר באדמה.
    שמן הזית באירופה זול וטוב יותר מזה שבארץ, מנסיון.
    תעשית מזון ישראלית = איכות מנימאלית, קיצורי דרך, תחמנות, כוחנות וקרטלים, שווק אגרסיבי ותמחור שערוריתי.
    הכל נחות ויקר פה בארץ, החל מגבינות, דבש, יין, שמן זית. הכל פה יקר יותר ואיכותי פחות. למה, כי מגנים על החברות הגדולות, ואין עוד מלבדן, למה הן צריכות להשקיע יותר מבינוני.
    בארץ כל התו והתקן הכל חרטא ברטה, יש ארגון בינלאומי בעל תקן בינלאומי, תמצא שם רשימה של חברות בינלאומיות שעומדות בו, לא תמצא שם אף חברה ישראלית, למה?
    אני רוכש אך ורק שמן זית תוצרת חוץ ממגוון חברות שאני מכיר מאיטליה ומספרד (יצרניות השמן זית הגדולות בעולם), אני שומר בקבוקים ישנים אצלי במזווה, אני מזמין כל אחד לאחר כמה שנים, להריח את הבקבוקים, אלו מהארץ ואלו מחו”ל ולהשוות, לשמן זית אמיתי יש ריח אמיתי לאורך זמן. שמן זית ישראלי זה ביוב ירוק.

    • אהוד סורייאנו 7 באפריל 2016 10:01 השב

      הייתי יצרן, נכון. מזה שלוש שנים אינני כזה. לכן כאשר אני מצהיר שאינני יצרן אינני מטעה אף אחד. חיפוש קצר ולא בררני בגוגל ובפייסבוק היה מעלה את זה…….
      שנית, תמיכה בתקן אין משמעה לוביסטיות ואני מפנה אותך לדיון שהתבצע (והייתי שותף לו) בפייסבוק בנושא – אם אני לדעתך לוביסט של מכון התקנים, אזי הם צריכים לפטר אותי (על פי עמדתי כפי שמובאת בדיון) לאלתר!
      ושוב, אני עדיין מחכה לענייניות מעבר ללחיצה ארוכה על על אותה אות
      https://www.facebook.com/groups/Israeli.Freedom/permalink/1097225946968846/

      • אהוד סורייאנו 7 באפריל 2016 10:52 השב

        א.ש. שלום
        על מה אתה מתבסס כשאתה טוען ששמן זית באירופה זול יותר מישראל? האם השווית “תפוחים לתפוחים?” או שרק בדקת את המחיר הזול היותר במדף השמן ורצת לספר לכולם באיטליה יותר זול ? אגב, בספרד אפילו יותר זול מאשר איטליה, אבל כשאתה קונה שמן זית זול באיטליה או בספרד, זה לא שמן שניתן להשוות אותו (באופן כללי) לשמן ישראלי.
        צר לי על הנסיון הרע שלך עם התעשיה הישראלית, הנסיון שלי הוא ברובו טוב.
        ישנו כשל לוגי בטיענוך: אתה מעלה את עניין התקנים הבינלאומיים, והחברות הגדולות שעומדות בהן, כעניין חיובי, ומצד שני מבכה את התקנים ש”יקברו אותנו הצרכנים עוד מטר באדמה” כלשונך. אז צריך תקנים או לא? כי אני חושב שאתה צודק ועל כולם – חקלאים ישראלים וחברות יבוא – לעמוד בתקנים הבינלאומיים. נכון להיום, חברות היבוא הגדולות, ברובן המוחלט, לא עומדות בתקנים הבינלאומיים אותם אתה מעלה על נס. אני מציע בדיוק את זה – תקן בינלאומי ומקובל בעולם. ועוד עניין – זה שאתה אוהב שמן מסויים לא מצביע על איכותו כהוא זה – איכות הטעם של השמן (ואל תתבלבל עם העדפותיך האישיות) היא עניין הנבדק ע”י מומחים לעניין וגם הוא מחייב תקינה, כפי שאני מסביר במאמר

      • אתה שקרן חצוף !!!!!!!!!!!! 10 באפריל 2016 1:37 השב

        זה מה שכתבת :
        “גילוי נאות : הכותב איננו יצרן ואיננו יבואן ואינו עוסק בשום צורה במכירת שמן זית.””
        כן
        “ואינו עוסק בשום צורה במכירת שמן זית”
        ככה
        אבל
        אתה כן עוסק בשיווק ובלוביזם
        כמצורף בלינקים דלעיל
        http://www.grape-man.com/GenericIndex.asp?NavigationID=412&ContentID=3564
        ו…
        http://www.kibbutz.org.il/itonut/2011/dafyarok/110526_gshor.htm
        ו…
        http://www.keremruth.co.il/%D7%A9%D7%9E%D7%9F-%D7%A8%D7%90%D7%A9%D7%95%D7%9F-%D7%94%D7%9E%D7%A1%D7%99%D7%A7-2015-2016-%D7%A9%D7%9C-%D7%9B%D7%A8%D7%9D-%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%95%D7%A4%D7%A5-%D7%9C%D7%9C%D7%A7%D7%95
        מסקנה :
        אתה שקרן !!!!!!!!!!!!

        • נ.ב 10 באפריל 2016 1:46 השב

          בלוביסט
          הכוונה ללוביסט של החונטה החקלאית המקומים שהורגת ומנצלת את כולנו
          כמו אלו
          http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001111691
          וכמוך וכמו מגדלי הזיתים וכל החלאות המנצלות את כולנו בשם “התקן” שכמובן מטיב רק איתם בדרך של “חסמי יבוא”…

          העיקר
          רק לא לשכוח
          ש:
          “אהוד לימד אותי שככל שהשמן …
          אז גם ראיתי בפעם הראשונה את הכוסיות הכחולות שבהן טועמים את השמן. כוסיות קטנטנות, אטומות, שהצבע לא ישפיע על הטעימה, מכוסות במין עדשת זכוכית.

          למחרת, באי־מייל, הגיעו התוצאות והיו המספרים לבקבוקים ולשמות.
          הספרדיים קטפו את מרב הפרסים
          ואחריהם האיטלקיים,
          הפורטוגליים,
          האורגוואיים,
          האמריקניים
          ואלה מארגנטינה
          ומדרום אפריקה. …”
          http://www.israelhayom.co.il/article/203093

          אמור מעתה
          אוי לעיסה שנחתומה מעיד עליה !!!
          ושמני הזית הספרדיים\איטלקיים\וכולי ?!
          אה, הם רק קטפו את מרבית הפרסים !!!!!!!!!!!!!!!!!
          שמני זית נחותים ?
          חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח

        • אהוד סורייאנו 11 באפריל 2016 16:44 השב

          נו, מילא השפה הבוטה שלא מוסיפה לך כבוד גדול, אבל שוב – מפנה אותך לעובדות לא לצווחות כאחרון הטוקבקיסטים:

          אני מזה 3 שנים שלא עובד בשום עסק שמוכר שמן זית. הקישורים שהעלית מאתר איש הענבים ואתר הקיבוץ הינם ישנים ולא מעודכנים. אני אכן עוסק בייעוץ ליצרנים אך מן הסתם “ייעוץ” אינו מכירה וגם אינו שיווק.
          בנוסף – לוביסט משמעו אדם המקבל כסף או טובת הנאה כלשהי מעצם כך שהוא מקדם נושא מסויים. אני אינני מקבל משום גוף לא טובת הנאה ולא כסף עבור דעותי ועבור תמיכתי בנושאים כאלה או אחרים. דעה אין משמעה לוביסטיות. אני חושב שגם אתה תסכים עם זה.

          בנוסף, אם החקלאות המקומית היתה “חונטה” (לשיטתך), אולי הם מצליחים להשפיע על משהו. אבל הם לא.

          אתה לגמרי מסלף את מה שכתבתי לגבי התקן (או אולי לא קראת, כפי שעולה מתגובותיך המתלהמות והמלאות סימני קריאה סתמיים) – כיום התקן אינו מגן על הצרכן (לא החקלאי) ולכן אינו משרת את מטרתו. התקן החדש מגן על הצרכן (לא החקלאי) בצורה טובה הרבה יותר. אני מאמין שגם לחלק מהחקלאים יהיה קשה לעמוד בתקן החדש והם יצטרכו לבצע את ההתאמות הנדרשות, אך בסופו של יום, זהו הדבר הנדרש על מנת לקבוע סטנדרט אחיד לכולם.

          אם היית טורח לקרוא את ההפניה שלי לדיון בפייסבוק היית ודאי שם לב שאני נגד מכסי מגן ונגד סבסודים כלשהם, לחקלאים וליבואנים. אני בעד שוק חופשי לחלוטין (ונראה לי שגם אתה, ממה שהצלחתי להבין מעבר לקצף הוירטואלי שנטף דרך כל סימני הקריאה שלך) אבל גם בהוגנות ונורמה אחידה לכולם. זהו איננו המצב כיום ויש לשנות אותו.

          בברכה,

          • אהוד סורייאנו 11 באפריל 2016 16:50

            מפנה אותך בנוסף לתאריך של הקישור שהוספת מאתר “הקיבוץ” – שנת 2011. שזה לפני 5 שנים. ממליץ לך לבצע חיפוש מעודכן יותר בגוגל ופייסבוק לפני שמתחיל לצאת לך קצף מפה והתגובות מתמלאות סימני קריאה מיותרים

  • עליזה יתום 18 בספטמבר 2016 17:30 השב

    שמן זית כתית מעולה, כבישה קרה, ישר מהחקלאי
    רשימת יצרנים מעודכנת באתר שמן זית מקומי
    http://www.shemen-zait-mekomi.com

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *