חומרי גלם

10 דברים שאפשר להכין עם תחתיות ארטישוק קפואות

צילום: דן לב | סגנון: אוריה גבע
צילום: דן לב | סגנון: אוריה גבע

בלי לקלף או להשחיר את הידיים, פשוט מוציאים תחתיות ארטישוק מהמקפיא וחולטים במים. 10 מנות שאפשר להכין אתן

14 באוגוסט 2017

1. סלט תפוחי אדמה וארטישוק
מבשלים 700 גרם בייבי תפוחי אדמה במים עד לריכוך. חוצים ושמים בקערה. חותכים 4 תחתיות ארטישוק למשולשים, מבשלים 5 דקות במי מלח רותחים ומוסיפים לקערה. מוסיפים 2 ביצים קשות חתוכות לקוביות ומתבלים במלח ופלפל. מערבבים בקערה נפרדת 1/2 כוס מיונז, כף חרדל, כף צלפים כתושים, 2 שיני שום כתושות, כף לימונים כבושים ו-3-2 כפות מיץ לימון (או חומץ) ויוצקים על הירקות. מערבבים.

2. איולי ארטישוק
מבשלים 3 תחתיות ארטישוק במי מלח רותחים כ-7 דקות. טוחנים בבלנדר עם כוס מיונז, כפית חרדל וכמה טיפות מיץ לימון למרקם חלק. מתבלים במלח. מגישים עם דגים מטוגנים.

ארטישוק. צילום: דן לב, סגנון: אוריה גבע
ארטישוק. צילום: דן לב, סגנון: אוריה גבע

3. טארט גבינת צאן וארטישוק
מחממים תנור ל-190 מעלות. מבשלים 4 תחתיות ארטישוק במי מלח רותחים כ-7. פורסים דק ומטגנים במחבת עם שמן זית עד הזהבה. מרדדים 4 ריבועי בצק עלים קנוי. מניחים מעל פרוסות גבינת עיזים ופרוסות ארטישוק, מברישים במעט שמן זית, זורים מלח ופלפל ואופים עד הזהבה.

4. סלט ארטישוק וגורגונזולה
חותכים 400 גרם תחתיות ארטישוק למשולשים, מבשלים במי מלח רותחים כ-7 דקות. מעבירים למחבת עם מעט שמן זית ומטגנים עד הזהבה. מתבלים במלח, פלפל ומיץ לימון. שמים בקערה עם 150 גרם גבינת גורגונזולה מפוררת, 20 עגבניות שרי חצויות ו-4 ראשי אנדיב מפורקים לעלים. מזלפים מעל שמן זית ומגישים.

5. פסטה עם ארטישוק ושרימפס
חותכים 400 גרם תחתיות ארטישוק למשולשים, מבשלים 7 דקות במי מלח רותחים. מחממים שמן זית במחבת, מוסיפים ארטישוק ומטגנים עד הזהבה. מוסיפים 28 שרימפס קלופים, מתבלים במלח ומטגנים כ-15 שניות מכל צד עד שמשנים את צבעם. מוסיפים 4 שיני שום קצוצות ומטגנים דקה. יוצקים 1/4 כוס יין לבן יבש ומאדים אותו. מוסיפים 500 גרם פסטה מבושלת ו-2 כפות לימונים כבושים קצוצים, מערבבים ומעבירים לצלחות. בהגשה מפזרים 1/2 כוס פירורי לחם מתובלים בשום ופטרוזיליה ופרמזן מגוררת.

6. אנטיפסטי ארטישוק וברזאולה
מבשלים 4 תחתיות ארטישוק במי מלח רותחים 7 דקות. מטגנים במחבת חמה עם שמן זית עד הזהבה. מתבלים במלח ופלפל, מזלפים מעט מיץ לימון ומצננים לטמפ’ החדר. מגישים עם 200 גרם ברזאולה (או נקניק אחר) פרוס דק, חופן עלי רוקט מתובלים ושבבי פרמזן.

בורקס ארטישוק עם כרישה וגבינת קממבר. צילום: דניה ויינר, סטיילינג: דלית רוסו
בורקס ארטישוק עם כרישה וגבינת קממבר. צילום: דניה ויינר, סטיילינג: דלית רוסו

7. פילה דג עם ארטישוק ביין לבן
מבשלים 8 תחתיות ארטישוק במי מלח רותחים 7 דקות ופורסים. מחממים מחבת עם כף שמן זית ו-20 גרם חמאה ומטגנים בסבבים 8 פילטים של דג לבן על העור עד שהוא שחום ופריך. מתבלים במלח ופלפל שחור ומטגנים כמה שניות מהצד השני. מוציאים מהמחבת ושומרים חם. מוסיפים למחבת את פרוסות הארטישוק ומטגנים עד הזהבה. מוסיפים 5 שיני שום כתושות ו-4 פילטים קצוצים של אנשובי ומטגנים עד שהאנשובי נמס. מוסיפים כוס יין לבן יבש, ומצמצמים לחלוטין. מוסיפים 2 כוסות ציר דגים או מים ומבשלים 3-2 דקות לצמצום. מוסיפים 50 גרם חמאה ומערבבים להסמכה. מתבלים במלח ויוצקים על הדגים. מפזרים פטרוזיליה קצוצה ומגישים.

8. תבשיל עוף עם ארטישוק ופטריות
מחממים מחבת עם 1/4 כוס שמן זית ומטגנים 5 כרעי עוף עד הזהבה. מוציאים ומניחים בצד. מוסיפים 2 סלסילות פטריות שמפיניון קטומות רגל ו-4 תחתיות ארטישוק חתוכות לרבעים, מתבלים במלח ופלפל ומטגנים עד הזהבה. מחזירים את העוף, מוסיפים 2 שיני שום, 1/2 כוס יין לבן יבש וכוס ציר עוף או מים, מכסים ומבשלים כשעה עד שהעוף רך.

9. פירה ארטישוק
מבשלים 3 תפוחי אדמה בקליפתם במי מלח רותחים. ב-5 דקות הבישול האחרונות מוסיפים 400 גרם תחתיות ארטישוק וענף תימין ומבשלים 5 דקות. מסננים ומסלקים את התימין. קולפים את תפוחי האדמה ומועכים עם הארטישוק למחית. מוסיפים 3-2 כפות חמאה ומתבלים במלח. למרקם קטיפתי אפשר להוסיף 1/4 כוס חלב או שמנת רותחים.

10. מרק וישיסואז ארטישוק
מחממים סיר עם 3 כפות חמאה ומאדים בצל קצוץ ו-4 גבעולי כרישה פרוסים דק 4-3 דקות לריכוך. מוסיפים 2 תפוחי אדמה ו-5 תחתיות ארטישוק קלופים וחתוכים לקוביות קטנות ומערבבים. מוסיפים 2 כוסות ציר עוף או מים ו-2 כוסות חלב ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר למחצה ומבשלים כ-30 דקות לריכוך. טוחנים למרקם חלק ומתבלים במיץ לימון, מלח ופלפל.