מה לבשל?

10 דברים שאפשר לעשות עם ערמונים בוואקום

סלט חם של גריסים וערמונים של רות אוליבר | צילום: דן לב | סגנון: אוריה גבע
סלט חם של גריסים וערמונים של רות אוליבר | צילום: דן לב | סגנון: אוריה גבע

פרי הערמון מגיע קלוף וארוז בוואקום בעל טעם של חורף ומרקם משגע, שעובד נפלא במלוחים וגם במתוקים. הנה 10 רעיונות

21 בדצמבר 2015
  1. מרק ערמונים
    ממיסים 50 גרם חמאה בסיר ומזהיבים קלות בצל קצוץ דק במשך 5 דקות. מוסיפים כף קמח ו-300 גרם ערמונים קצוצים ומתבלים בכפית ג’ינג’ר מגורר, שן שום כתושה, מלח ופלפל לבן. מוסיפים 3 כוסות חלב (אפשר להחליף כוס וחצי חלב במים) ומביאים לרתיחה. מוסיפים טבסקו ומבשלים 15 דקות ללא כיסוי על להבה בינונית-נמוכה. טוחנים בעזרת בלנדר מוט, מוסיפים מיכל שמנת מתוקה ומחזירים לרתיחה. יוצקים לצלחות ומקשטים בפרמזן ומעט שמן זית.
  2. קדרת עוף וערמונים
    משרים 6 חלקי עוף במרינדה של 3 כפות סויה, 3 כפות יין (אדום או לבן) וכף קורנפלור כשעה. מטגנים בצל קצוץ גס, כפית ג’ינג’ר קצוץ ו-2 שיני שום קצוצות בסיר נמוך עם 3 כפות שמן. מוסיפים את חלקי העוף ומטגנים מכל הצדדים. מוסיפים 200 גרם ערמונים, 6 פטריות שיטאקה טריות קצוצות, כפית רוטב צדפות, כף סוכר, 3 כפות רוטב סויה, 3/4 כוס יין (אדום או לבן) או ציר עוף ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים להבה ומבשלים 45 דקות לפחות עד שהעוף מוכן. מסירים מהכיריים, מוסיפים בצל ירוק קצוץ וכף שומשום קלוי, מערבבים ומגישים.
  3. סלט ירוק עם סלק וערמונים
    מערבבים בקערת הגשה 1/2 חבילה עלי בייבי, לב חסה קרוע, 3 סלקים מבושלים ופרוסים, 100 גרם אגוזי לוז קלויים, 150 גרם ערמונים, קרוטונים מ-2 פרוסות לחם קלויות וחתוכות לקוביות ו-200 גרם מוצרלה טרייה קרועה לפיסות. מערבבים בצנצנת 6 כפות שמן זית, 2 שיני שום כתושות, 2 כפיות חרדל, 2 כפיות סוכר, כפית מלח ו-4 כפות מיץ לימון. יוצקים את הרוטב על הסלט ומגישים.
  4. קרם ערמונים
    מבשלים 300 גרם ערמונים עם כוס סוכר, כוס חלב וכפית תמצית וניל במשך 10 דקות על להבה נמוכה עד שהנוזלים מצטמצמים ומסמיכים והערמונים מתרככים. מעבירים הכל לבלנדר, טוחנים למחית חלקה ומקררים. מקציפים מיכל שמנת מתוקה 5 דקות לקצפת רכה. מקפלים 2/3 ממנה לקרם הערמונים, מעבירים לכלים אישיים או לכלי מרכזי ומקשטים ביתרת הקצפת.
  5. גלילות בשר ממולאות בערמונים
    מטגנים 200 גרם בשר טחון ב-3 כפות שמן תוך כדי ערבוב עד שמשנה את צבעו. מוסיפים 150 גרם ערמונים קצוצים דק-דק, 3 שיני שום קצוצות, חופן צימוקי אוכמניות, מלח ופלפל ומערבבים. מצננים ומוסיפים 2 כפות טחינה גולמית ומערבבים. ממלאים 8 פרוסות חזה עוף משוטח דק או אסקלופ סינטה משוטח בכף מהתערובת, סוגרים בקיסם ומטגנים 4 דקות במחבת חמה עם מעט שמן. לקראת סוף הטיגון מזגגים במעט חומץ בלסמי ומטגנים עוד 3-2 דקות עד שמוכן. מגישים עם רוטב טחינה.
  6. פילאף ערמונים
    מחממים סיר עם 4 כפות שמן ומזהיבים 3 בצלים קצוצים במשך 10 דקות. מוסיפים 150 גרם ערמונים חצויים ומטגנים 3 דקות. מתבלים במלח ופלפל, כפית זרעי כוסברה גרוסים ו-2 שיני שום כתושות ומערבבים. מוסיפים כוס אורז שטוף, מערבבים ומטגנים 3-2 דקות. מוסיפים 1½ כוסות מרק עוף או מים רותחים ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים להבה ומבשלים 20 דקות. מאווררים את האורז במזלג ומוסיפים 1/2 צרור פטרוזיליה או כוסברה קצוצה.
  7. פטוצ’יני ברוטב ערמונים ובטטה
    מטגנים בצל קצוץ במחבת עם 50 גרם חמאה כ-5 דקות להזהבה קלה. מוסיפים קוביות קטנות של בטטה גדולה ומטגנים 7 דקות. מוסיפים 3 שיני שום קצוצות ו-100 גרם ערמונים חצויים ומטגנים 5 דקות תוך כדי ערבוב. מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט. יוצקים מיכל שמנת מתוקה ומביאים לרתיחה. מוסיפים 1/2 צרור בזיליקום קצוץ. יוצקים על 500 גרם פטוצ’יני שבושלו לדרגת אל-דנטה, מערבבים ומגישים.
  8. קדרת ירקות וערמונים צלויים בטריאקי
    מחממים תנור ל-180 מעלות. מטגנים 4 בצלים חתוכים לרבעים בסיר עם 1/4 כוס שמן 5 דקות להזהבה קלה. מוסיפים 3 גזרים פרוסים, 2 בטטות פרוסות, רצועות של 2 פלפלים אדומים, פלפל חריף, 10 שיני שום (2 מתוכן קצוצות דק) ו-150 גרם ערמונים חתוכים גס. מערבבים ומעבירים לתבנית. יוצקים מעל 1/2 כוס רוטב טריאקי סמיך, מפזרים 2 כפות שומשום ואופים 20 דקות.
  9. עוגיות ערמונים
    מערבלים במעבד מזון 300 גרם (2 כוסות + 2 כפות) קמח, 100 גרם ערמונים, 200 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות ו-100 גרם (1/2 כוס) סוכר לתערובת פירורית. מוסיפים ביצה ומעבדים בשני פולסים רק עד להתגבשות. אוספים לגליל בצק, עוטפים בניילון ומקררים שעה. מחממים תנור ל-180 מעלות. פורסים לעובי 1/2 ס”מ ואופים 12 דקות. אפשר לאבק באבקת סוכר.
  10. סלט חם של גריסים וערמונים
    מבשלים ½1 כוסות גריסי פנינה בסיר עם שפע מי מלח רותחים על להבה בינונית 30 דקות עד שהגריסים רכים. מסננים. מפרקים ראש ברוקולי קטן לפרחים וחולטים במים רותחים לדקה. מסננים וטובלים במים קרים לעצירת הבישול. מחממים מחבת גדולה עם 1/4 כוס שמן ומטגנים רצועות של בצל סגול, 2 סלסילות פטריות קצוצות, 150 גרם דלעת מגוררת ופלפל אדום חריף קצוץ על להבה גבוהה במשך 5 דקות. מתבלים במלח, פלפל, מעט רוזמרין קצוץ וכמה פטריות פורצ’יני (שהושרו ונקצצו). מוסיפים גריסים מבושלים, ברוקולי, 200 גרם ערמונים שלמים, 1/4 כוס תרכיז תפוחים (סיידר), 2 כפות דבש, 1/4 כוס מיץ לימון ומבשלים דקה-שתיים לחיבור הטעמים. טועמים ומתקנים תיבול.