ד״ר נוף עתאמנה אסמעיל
מטבח לבנטיני שאמי
מיקרוביולוגית לשעבר שהגשימה את אהבתה לאוכל ולבישול דרך ניצחון ב"מאסטר שף", ב-2014. חוקרת ומתעדת של המטבח הערבי ומייסדת פסטיבל האוכל הערבי השנתי א-שאם בחיפה. כותבת את הטור מטבח לבנטיני שאמי באתר השולחן.
הרובע הארמני

האוצרות הקולינריים של הקהילה הארמנית בישראל

המטבח הארמני ממוקם על התפר שבין הקולינריה הלבנטינית למזרח אירופית. נוף עתאמנה אסמעיל מתחקה אחר המנות המייצגות את הזהות והגאווה הארמנית

3 באפריל 2019
גאטה- לחם מתוק ארמני של נוף עתאמנה אסמעיל. צילום: דניאל לילה
גאטה- לחם מתוק ארמני של נוף עתאמנה אסמעיל. צילום: דניאל לילה

בישראל חיים כיום כ־3,000 ארמנים, רובם בירושלים והשאר מפוזרים בערים שונות בארץ כגון יפו, חיפה, עכו, כפר ראמה ועוד. ארמנים חיו בארץ כבר מהמאה הרביעית לספירה, ומספרם עלה בעקבות רצח העם והגירוש ההמוני שביצעו בהם הטורקים בזמן מלחמת העולם הראשונה ואחריה.

לכל המתכונים הארמניים של נוף:
ספיחה ארמנית
דלעת ממולאת באורז ופירות יבשים
קובה עדשים
מנטי
בסטרומה ארמני
כרוב ממולא בבורגול וגרגירי חומוס
גאטה – לחם מתוק

הכנת מנטי ארמניים. צילום: דניאל לילה
הכנת מנטי ארמניים. צילום: דניאל לילה

הקולינריה הארמנית מרתקת מאוד בגלל המיקום שלה על התפר שבין הקולינריה הלבנטינית לקולינריה המזרח אירופית. כמו בכל מקום שבו עם גדול וחזק כובש עם קטן וחלש יותר, גם במקרה זה מתרחש ניכוס ברור של האוכל הארמני. קיימת מלחמה ארוכת שנים בין הטורקים לארמנים על מקור האוכל שלהם, והטורקים מסרבים להכיר במוצאן האמיתי של מנות שונות, כפי שהם מסרבים להודות ברצח העם הארמני שביצעו.

את ארפינה קוזויאן־דימרג'אן הכרתי לפני כארבע שנים, בתקופה שבה התמודדתי בתחרות "מאסטר שף". היא שלחה אליי הודעה נרגשת אחרי פרק האודישן שלי, ובה הביעה את תודתה על כך שהכנתי באודישן מנה מהמטבח הארמני וציינתי בפריים טיים את מוצאה. היא סיפרה כי קיימת התעלמות מוחלטת מהמיעוט הארמני בארץ ומהקולינריה שמאפיינת אותו. במשך השנים שמרתי איתה על קשר, בעיקר ברשתות החברתיות, וכשעניינתי אותה בכתבה היא נענתה בחיוב ואמרה שתעשה הכל לטובת העלאת המודעות לעם הארמני.

הכנת מנטי ארמניים. צילום: דניאל לילה
הכנת מנטי ארמניים. צילום: דניאל לילה

ארפינה היא נצר למשפחה ארמנית שגרה בעבר בכפר ראמה. בשנים האחרונות הם עברו לגור בחיפה בעקבות מות האב. ארפינה עוסקת בעיקר בקייטרינג לאירועים. האוכל שהיא מגישה באירועים שונה מאוד מהאוכל בביתה, אך מדי פעם מבצבצים השורשים הארמנים שלה בתפריט, במנות כגון גלילות חצילים ועוף או סלט חצילים עם רימונים. איזבל, אמה של ארפינה, הקפידה לדבר עם ארפינה ועם נכדותיה רק בשפה הארמנית כדי לשמר את הזהות הארמנית והגאווה במוצא. היא התרגשה עד דמעות בצילומים והצטערה על כך שבעלה כבר לא איתם כדי לראות את האוכל הארמני נפרש על השולחן, מתועד ומובא במלוא הדרו לציבור הרחב.

הכנת מנטי ארמניים. צילום: דניאל לילה
הכנת מנטי ארמניים. צילום: דניאל לילה

הכאב של איזבל חדר ללבי. בכל מקום שבו אני מספרת על המטבח הפלסטיני שעליו גדל אבא שלי, נצבט לי הלב שהוא לא איתי. אני בטוחה שגם הוא היה מתרגש וגאה בי מאוד.

הכנת מנטי ארמניים. צילום: דניאל לילה
הכנת מנטי ארמניים. צילום: דניאל לילה