רינת צדוק
סל וחומר
מפתחת המתכונים המוכשרת של מאפיית לחמים, חולמת וחיה אוכל מילדותה. רוחשת חיבה עזה לתוצרת מקומית טרייה ולמתכונים בריאים ונגישים עם טעם וריח של בית. כותבת את הטור סל וחומר.
עקבו אחרי

שומר הסף

בגבול שבין הקיץ לחורף מפציע השומר ונשאר עד האביב. מדהים לגלות כמה הוא ורסטילי בכל מנה ובכל שיטת הכנה

16 בדצמבר 2018
שומר ממולא בדגים של רינת צדוק. צילום: חיים יוסף
שומר ממולא בדגים של רינת צדוק. צילום: חיים יוסף

בבית של סבא שלי רחשו כבוד גדול לשומר. צנצנות של שומר כבוש עמדו כדרך קבע על אדן החלון, ובעונה הוא היה מוגש בכל ארוחת שבת, בין אם טרי ועטוף בהמון מיץ לימון או מבושל ארוכות, יחד עם עוף, עד שהפך למעין ריבה סמיכה.

יש מי שמכנים אותו בטעות "פקעת", אך למעשה השומר גדל מעל האדמה ולמעשה מדובר בגבעול עבה במיוחד. אחד המאפיינים הידועים שלו, מעבר לטעמו האניסי וסגולותיו הבריאותיות הרבות, הוא הורסטיליות שלו – הן בשיטות הבישול המתאימות לו והן בסוג המנות; אפשר לשדך אותו לסלטים, מרקים, תבשילים, מאפים ואפילו קינוחים, והוא נפלא טרי, צלוי, מבושל או כבוש.

זכרו כי ככל שהשומר גדול יותר, כך הוא סיבי יותר. לכן, במתכונים שבהם השומר עובר בישול קצר או נשאר שלם, בחרו בשומר קטן. מעבר לכך, נהוג להשתמש בכל חלקי הצמח, מהזרעים שלו, הגבעול עצמו, עליו הדקיקים ואפילו בפרחים, שמעבר ליופי מוסיפים המון טעם.

מאפה ממולא בשומר

שומר כבוש

מרקחת שומר 

שומר אפוי בציפוי קמח עדשים

גריסיני שומר

שומר ממולא בדגים 

סלט שומר, פומלה ולוביה

פסטו שומר מהיר

קרמבל תפוח ושומר עם מרציפן ואמרטו

דג שלם בתנור בציפוי שומר ואוזו