דן לב. צילום: דור קדמי
דן לב. צילום: דור קדמי

דן לב, מצלמי האוכל הוותיקים בארץ, ישב איתנו לקפה וסיפר איך מחדשים גם אחרי 30 שנים במקצוע ואיך מצלמים "טעים"?

21 בינואר 2019

דן לב, בן 52, הוא הבעלים של סטודיו לצילום דן לב. הוא נשוי ואב לשתיים. הוא בוגר בית הספר לצילום קמרה אובסקורה ובית הספר SVA בניו יורק, מצלם זה 30 שנה ומציג את עבודותיו בתערוכות בארץ ובעולם. בעשר השנים האחרונות הוא מתמחה בצילום אוכל, וכיום במקביל לעבודתו כצלם הוא מארח אצלו בסטודיו שבדרום תל אביב ארוחות משתה באווירה אחרת.

מהו רגע הקפה האהוב עליך ביום?

"ביום שישי בבוקר על המרפסת בבית".

עם מי היית רוצה לשתות כוס קפה ולמה?

"עם סבא שלי שלא חזר מאושוויץ, להכיר אותו ולשמוע סיפורים על אבא שלי".

מהם הטעמים הראשונים שאתה זוכר?

"לחם עם שוקולד למריחה ביתי שאימא שלי הייתה עושה; חתיכות של שפק על קוביות לחם שאבא שלי היה מכין לי וקרא לזה חיילים; עוגיות הירח של סבתא אסתר – עוגיות שקדים פריכות עם מלא אבקת סוכר".

מהו הטעם האהוב עליך מהחמישה ואיך זה בא לידי ביטוי ביצירה שלך, אם בכלל?

"אני הכי מתחבר למלוח, אבל כדי שאוכל יהיה טעים צריך שיהיה בו איזון בין החמוץ למלוח, קצת חריף וטיפה מתיקות".

איך מעבירים טעמים בצילום?

"הדבר הראשון שאתה רואה במפגש עם האוכל זה צבעים וטקסטורות, אחר כך בא הריח ובסוף הטעם. בצילום שהוא דו ממדי אני מתרכז בצבעים ובטקסטורות שאותם אני מבליט בעזרת תאורה אחורית של אור יום ובעזרת עומק שדה. צילום לא טעים לא שווה".

איך אתה נחשף לטעמים חדשים?

"אני מטייל הרבה בעולם ומנסה הכל, בעיקר דברים חדשים שלא טעמתי. בארץ אני מחפש את המקומות הפשוטים שמייצרים במנות טעמים חדשים על ידי שילובי טעמים".

מתי בפעם האחרונה אכלת משהו שהיה לו טעם מרגש?

"הייתי במדריד לא מזמן. באחת המסעדות הגישו לי בצלחת אחת חצי לנגוסטין ושרימפס אדום בלי מניירות, בלי קישוטים, בלי תוספות, פשוט טעים בטירוף! מרגש!"

"צילום לא טעים לא שווה" דן לב. צילום: דור קדמי
"צילום לא טעים לא שווה" דן לב. צילום: דור קדמי

מאיפה אתה שואב את ההשראה שלך?

"ממפגש עם צלמים ועם טבחים ומיצירה משותפת".

כצלם אוכל וכבשלן, מהו הריגוש בחשיפה לטעם חדש?

"כשאני נחשף לטעם חדש החושים שלי מתחדדים, הראש נפתח ואני רק מחכה להיכנס לסטודיו ולמטבח כדי ליצור בהשראת אותו הטעם".

ספר לנו על טעם חדש שנחשפת אליו לאחרונה.

"נחשפתי לחומץ שרי ספרדי שנקרא חרז. זהו חומץ מרוכז מאוד שמעצים טעמים של בשר וירקות".

את מי אתה חולם לצלם ולמה?

"את שף ג'יימי אוליבר, איש מדהים שמעורר השראה. הייתי שמח לעבוד איתו וליצור איתו תמונה לפרויקט קולורפוד שלי – פרויקט אמנותי שאני יוצר עם שפים מכל העולם".