חוכמת מטבח: המזווה הערבי הצמחוני

מגבינת ג'יבנה, דרך זעתר ועד התבלינים שאסור לוותר עליהם - המדריך למזווה הלבנטיני

סומאק. צילום: בן יוסטר
סומאק. צילום: בן יוסטר

בורגול גרגרי חיטה גרוסים (בעובי משתנה) ומיובשים, שמשמשים להכנת טאבולה, כופתאות, מלית לממולאים וגם מג’דרה.
חומוס ללא ספק חומר גלם ומאכל שהוא חביבו של כל צמחוני באשר הוא.
עדשים חומות מככבות במג’דרה ובנזידים, אבל שווה להכין מהן גם סלטים. לא חייבים להשרות, אבל זה מקצר את הבישול ומבטיח אחידות.
גבינות צאן הג’יבנה, הגבינה הביתית הפשוטה, יכולה להגיע טרייה כמו ריקוטה או משומרת במלח. אז הנוזלים מתנקזים, היא מתקשה, ואפשר לגרר או לפורר אותה ולהכין מיני כיסנים מלוחים ומתוקים, כולל כנאפה.
יוגורט צאן אוכלים אותו טרי או משתמשים להכנת רוטב קר או נוזל לבישול ממולאים.
טחינה המרכיב המכריע בהכנת ממרח חומוס וגם מטבל שעומד בפני עצמו וכן רוטב לבישול ולצלייה. משתמשים בה גם להכנת מתוקים.
סַבּנֶח (תרד בר) עלים עדינים שמתאימים להכנת סלט, למילוי וגם למאפים.

מתכון לפטאייר עם תרד בר

סלט ירקות עם סומאק וג'יבנה מטוגנת

ג'יבנה עם זעתר מטוגן

מאזט ג'יבנה עם זעתר מטוגן. צילום: רן בירן
מאזט ג'יבנה עם זעתר מטוגן. צילום: רן בירן

מדף התבלינים הערבי

זעתר טרי העלים הטריים גדלים בכל הארץ, ובכל זאת קשה למצוא אותם. אם אין ברירה, משתמשים בגרסה המיובשת, לה נוספו מלח, פלפל, סומאק ושומשום.
בהראט תערובת תיבול שטעמה וניחוחה מזוהים עם האוכל הערבי. יש בה כמות גדולה של כמון, כוסברה והל ולצידם פלפל, קינמון, כורכום וג’ינג’ר.
נענע מיובשת הגרסה המיובשת של עשב התיבול מוסיפה טעמים עדינים ביותר ומדגישה יפה חמצמצות של עגבנייה או יוגורט.
סומאק צבעו אדום-סגול זוהר וטעמו חמצמץ ולימוני – מרכיב חובה לתיבול סלטים ומאפים.