10 קטנות על סלט בריא

סלט חסות של תמר כהן צדק. צילום: אנטולי מיכאלו, סטיילינג: ענת לבל
סלט חסות של תמר כהן צדק. צילום: אנטולי מיכאלו, סטיילינג: ענת לבל

האם אפשר להשתמש בירקות קפואים ומתי מוסיפים את הרוטב? שי לי ליפא שוטחת את חוכמת הסלט הבריא

21 בינואר 2019

אל תאכלו הרבה סלט! נכון שסלט ירוק דל בקלוריות, אבל לא טוב להרגיל את הקיבה לנפח כל כך גדול, כי נפח הקיבה ותחושת השובע שלובים זה בזה; חיישנים בדופן הקיבה מסתגלים לנפח וללחץ שהנוזלים והמזון מייצרים. בפעם הבאה שתאכלו תזדקקו לאותו נפח כדי לשבוע, גם כשלא מדובר בחסה.

סלט קיסר של שי לי ליפא
הסלט היווני שי שי לי 
13 סלטים שכיף לקחת לעבודה 

משתמשים גם בעלים הכהים סלט חסה. צילום: דניאל לילה | סגנון: עמית פרבר
משתמשים גם בעלים הכהים סלט חסה. צילום: דניאל לילה | סגנון: עמית פרבר

שוב רעבים? סלט מירקות ו/או פירות בלבד מעניק תחשת שובע קצרת מועד, משום שהם מורכבים מאחוז גבוה של נוזלים, אשר תהליך עיכולם בקיבה מהיר.

מה אתם מוסיפים לסלט? שילוב של תוספות כגון גבינות, בשר או עוף תורם לתחושת שובע ממושכת, בזכות שהותם הממושכת של מזונות אלה בקיבה. תוספות לסלט עשויות להיות גם עתירות אנרגיה (למשל גבינות שמנות), וכתוצאה מכך סלט ירקות תמים למראה הופך לסלט עשיר בקלוריות.

אל תגזימו עם השמן! ויניגרט לסלט מורכב בדרך כלל מהמשולש שמן, חומץ או מיץ לימון בתוספת תבלינים. ככל שכמות השמן ברוטב (גם אם הוא שמן זית) רבה יותר, כך תכולת הקלוריות ברוטב גדולה יותר.

אל תוותרו על הרוטב רוטב לסלט הוא פצצת בריאות ומכיל כמות לא מבוטלת של ויטמינים ומינרלים שהופרשו והומסו מתוך הירקות והפירות.

אל תשליכו את העלים הכהים של החסה! שלבו אותם בסלט. עלים כהים עשירים יותר בוויטמינים ומינרלים מאשר העלים הבהירים.

קצוץ דק או חתוך גדול? לגודל החתיכות ועובי הפרוסות של ירקות ופירות יש השלכה ישירה על שימור הוויטמינים והמינרלים. ככל ששטח הפנים של חתיכות הירקות והפירות גדול יותר (חתיכות קטנות, פרוסות דקות), כך אובדן הרכיבים התזונתיים יהיה גדול יותר.

עם הקליפה הימנעו עד כמה שאפשר מקילוף ירקות ופירות — בקליפה יש ריכוז גבוה של ויטמינים ומינרלים.

רוטב ברגע האחרון! כך הירקות ישמרו על אופיים ופריכותם.

גם קפוא בריא! ירקות מוקפאים מכילים חלק גדול מן הוויטמינים והמינרלים שבירקות טריים ויכולים להוות פתרון טוב, במיוחד עבור ירקות שקשה להשיג טריים במשך כל השנה כמו אפונה, שעועית ירוקה ועוד.