אורי שביט
הברירה הטבעית
עיתונאית, בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר" ומחברת רב המכר "המטבח הטבעוני שלי". מנחה סדנאות בישול מן הצומח ויועצת קולינרית למסעדות. כותבת את הטור הברירה הטבעית באתר השולחן.
עקבו אחרי
אוכל, אישה, טבעונות

10 הנשים המשפיעות בעולם הטבעונות

בחזית מהפכת הטבעונות בעולם נמצאות נשים יצירתיות ואמביציוזיות, שהופכות את ההיצע מהצומח לטעים ונחשק מאי פעם

4 במרץ 2019
תשכחו מדימוי האישה השברירית שמנשנשת נבטוטים. Frankie & Jo's. צילום: AJ Ragasa
תשכחו מדימוי האישה השברירית שמנשנשת נבטוטים. Frankie & Jo's. צילום: AJ Ragasa

כשביונסה טענה שנשים מנהלות את העולם היא התכוונה לזה ברצינות. כחלק מהרצון שלה להוביל מהפכה תזונתית מציעה בימים אלה אחת הזמרות המצליחות והמפורסמות בעולם למיליוני המעריצים שלה לעבור לתזונה טבעונית, בתמורה לזכייה אפשרית בכרטיסים חינם לכל החיים להופעות שלה ושל בן זוגה, ג'יי.זי. המטרה המוצהרת של פרויקט thegreenprintproject.com היא להציל את כדור הארץ מפגיעת תעשיית המזון מן החי. זהו גם אחד המניעים המרכזיים למירוץ לפיתוח מזון צמחי, לצד שיפור הבריאות. ביונסה כמובן גם עושה מזה כסף – היא שותפה בחברה שמדריכה אנשים איך לעבור לתזונה טבעונית, עם אפליקציה מתאימה ומוצרים נלווים כמו חטיפים ואבקות חלבון.

הנשים הטבעוניות יודעות מה הן רוצות – להציל את העולם – והן יוצאות לקרב על קיומנו וקיום בעלי החיים על הפלנטה כשהן חמושות ברגישות ובאכפתיות, מוטיבציה ואמביציה, וגם ביצירתיות קולינרית

הזמרת המפורסמת היא רק דוגמה אחת מיני רבות של נשים חזקות, מצליחות ומוכשרות המובילות את ההתפשטות המהירה של המהפכה הטבעונית ברחבי העולם בשנים האחרונות. תשכחו מהדימוי המיושן של האישה השברירית שלועסת עלים בזמן שבן זוגה השרירי מבתר פרה בשיניים חשופות.
הנשים הטבעוניות יודעות מה הן רוצות – להציל את העולם – והן יוצאות לקרב על קיומנו וקיום בעלי החיים על הפלנטה כשהן חמושות ברגישות ובאכפתיות, מוטיבציה ואמביציה, וגם ביצירתיות קולינרית. באופן היסטורי יש לנשים מקום משמעותי במאבק למען בעלי החיים. בעולם וגם בישראל כמעט תמיד אלה נשים הניצבות בעמדות מפתח בארגונים שמובילים את המאבק, ולצדן פועלות לא מעט נשים נוספות המתרגמות את מטרותיו לצלחת פוטוגנית ומעוררת תיאבון באינסטגרם. הרי לא משנה מאיזו סיבה אתם רוצים להתקדם לעבר שינוי באורח החיים ומעבר לתזונה מהצומח, בסוף השורה התחתונה היא תמיד "מה יש לאכול".
הנה חלק קטנטן מהנשים המעניינות, מעוררות ההשראה, פורצות הדרך והמשפיעות בסצנה הקולינרית הטבעונית בעולם. אלה הנשים שמוכיחות שטעם טוב וערכים הולכים מצוין יחד. שווה לעקוב.

1. גלידה הכי טובה – Frankie & Jo's
הגלידרייה הכי מסקרנת בסיאטל, שלפי התורים המשתרכים כבשה את לב הקהל המקומי – טבעוני ולא טבעוני כאחד. המקומיים מעידים שמדובר בגלידה יקרה אך טעימה באופן יוצא דופן, עם טעמים לא שגרתיים ומרכיבים איכותיים, רובם גם אורגניים. המבקרים נאלצים לבחור בין טעמים טרנדיים כמו פחם שחור, קפה עם פטריית Chaga או ג'ינג'ר וכורכום (לא תאמינו איזה צבע זרחני יש לגלידה הזאת), ולהתלבט אם לנסות את המאצ'ה עם זרעי המפ או ללכת על גלידת תמרים. הגלידה מתבססת בין היתר על שימוש בחלב אגוזי קשיו מונבטים תוצרת בית, ובכל יום רביעי הראשון בחודש מצטרפים לוויטרינה שלושה טעמים עונתיים חדשים. אם יש לכם מזל ואתם גרים באמריקה, אתם יכולים להזמין מארזי גלידה עד הבית.
מאחורי החגיגה המתוקה והיצירתית הזאת עומדות שתי נשים מרשימות: Kari Brunson שהייתה בכלל רקדנית מקצועית ובשלנית חובבת עד שהפכה לבעלים של בית קפה; ו־Autum Martin, קונדיטורית שהתאהבה בשוקולד והפכה לשוקולטיירית. נראה שעבור שתיהן מדובר בקריירה חדשה ומסעירה, שבינתיים הולידה כבר סניף שני לגלידרייה המצליחה.

הצלחה מסחררת Miyoko Reggie. צילום: Miyoko’s Kitchen
הצלחה מסחררת Miyoko Reggie. צילום: Miyoko’s Kitchen

2. מלכת הגבינות הטבעוניות – Miyoko Schinner
מיוקו הייתה צעירה צמחונית ואנינת טעם בטוקיו, שגילתה בשלב מסוים את המטבח הצרפתי על שלל גבינותיו. התאווה שלה לגבינה עשירה ועמוקת טעמים לא חלפה, גם אחרי שהחליטה לפני 30 שנה להפוך לטבעונית ולהפסיק לפגוע בבעלי חיים דרך הצלחת. היא החלה לייצר בבית גבינות טבעוניות מבוססות קשיו, והמתכונים שפיתחה היו הבסיס לכתיבת רב המכר פורץ הדרך Artisan Vegan Cheese, שהוכיח שבאמצעות טכניקות קלאסיות אפשר לייצר גבינות איכותיות ומושחתות גם מאגוזים.
ההצלחה המסחררת של הספר והביקוש שהגיע בעקבותיו הובילו להקמה של Miyoko's Kitchen, אחת מיצרניות הגבינות הטבעוניות הטובות והמצליחות בארצות הברית, שבקרוב תתרחב ותגיע גם לקנדה. במוצרים: חמאה; כיכרות גבינה מיושנות, מעושנות ועם תוספות שונות; מוצרלה רגילה ומעושנת; גבינות שמנת למריחה.
החודש ייחשף קו מוצרים חדש ללא אגוזים שנועד להנגיש את מחירי הגבינות בזכות רכיבים זולים כגון תפוחי אדמה, שעועית וזרעים שונים. בשנים האחרונות הספיקה מיוקו לפרסם רב מכר נוסף בשם The Homemade Vegan Pantry (שכבר תורגם לגרמנית), להנחות תוכנית בישול ולהקים עם בן זוגה חוות מקלט לבעלי חיים, בהם פרות שניצלו מתעשיית החלב.

אייקון קולינרי Chloe Coscarelli. צילום: Christina Holmes
אייקון קולינרי Chloe Coscarelli. צילום: Christina Holmes

3. החיים על פי קלואי – Chloe Coscarelli
בגיל 23 הספיקה קלואי ללמוד בישול מקצועי ולהשתפשף במטבחים של כמה מסעדות, אבל עשתה היסטוריה כשהפכה לזוכה הטבעונית הראשונה בתחרות בישול טלוויזיונית. הקאפקייקס הטבעוניים שלה גברו על המתחרים עם הביצים והחלב בתוכנית Cupcake War של ערוץ האוכל האמריקאי, והפכו את הצעירה עם חיוך מיליון הדולר לאייקון קולינרי שמאחוריו כבר ארבעה ספרי בישול ושלל הופעות בתוכניות טלוויזיה נחשבות.
ב־2015 היא נכנסה בקול תרועה לעולם המסעדנות כשהקימה בשותפות את הרשת המצליחה By CHLOE, וכעבור שנתיים כיכבה ברשימה הנחשקת "30 מתחת לגיל 30" של מגזין Forbes. אלא שסיפור ההצלחה הפך במהרה לשרשרת של תביעות משפטיות. קלואי תבעה את השותפים שתכננו לדבריה להכניס מזון מהחי לרשת. הם מצדם דחקו אותה אל מחוץ לרשת המסעדות המתרחבת שנושאת את שמה (כולן עדיין 100 אחוז טבעוניות). הדרמה רק חיזקה את מעמדה של קלואי, שקיבלה תמיכה אדירה מהקהילה הטבעונית, פתחה מסעדה חדשה במיאמי ולא מפסיקה לככב בתוכניות הבוקר עתירות הרייטינג עם מתכונים מעוררי תיאבון.

שוקולד ובית קפה Lagusta Yearwood. צילום: Rafi Rogers
שוקולד ובית קפה Lagusta Yearwood. צילום: Rafi Rogers

4. נשים של שוקולד – Lagusta Yearwood
כל אוהב שוקולד ומתוקים שמגיע לניו יורק מוטב לו שיבקר במקדש קטן בשם !Confectionary, שמביא לעיר הגדולה את השוקולדים המצוינים (שהם במקרה גם טבעוניים) של Lagusta's Luscious מצפון המדינה. השוקולטיירית המוכשרת הקימה את החנות הצפונית עוד ב־2003, אך רק בשנים האחרונות התרחבה פעמיים – פתחה בית קפה עם תפריט אוכל מלא בשם !Commissary לא רחוק מחנות הדגל שלה ב־New Paltz והקימה את החנות הניו יורקית המתוקה עם Maresa Volante, האישה שעומדת מאחורי מותג המקרונים הטבעוני המשובח Sweet Maresa’s (ואני מעידה,
הייתי ואף טעמתי).
השוקולד מכיל מקסימום חומרי גלם מקומיים, רובם מיוצרים ממש באותו הכפר על ידי יצרנים קטנים. רובם גם אורגניים וחלק ממסחר הוגן, ונארזים בנייר ממוחזר, במינימום ייצור זבל – לטובת האג'נדות כולן. חוץ מהטעמים המוצלחים והטבלאות היפהפיות שמשובצים בהן פירות, עלים ותבלינים, כל עשרת העובדים בעסק הן בעצם עובדות, כך שמדובר ב־100 אחוז הצלחה נשית.

5. אימפריה של אישה אחת – Deliciously Ella
אלה וודוורד הבריטית הייתה רק בת 20 כשמחלה קשה תקפה אותה ואיימה לשבש את מערכות גופה, כולל את פעילות הלב. כשקוקטייל התרופות שהעמיסו עליה לא עשה את העבודה ומצבה היה חמור מתמיד, היא חיפשה דרכים אחרות להבריא את גופה. כך הגיעה לתזונה מן הצומח.
היא החליטה לתת לאורח החיים הזה סיכוי, אבל ההתחלה לא הייתה פשוטה, או כמו שהיא מעידה על עצמה: "לא ידעתי לבשל, לא ידעתי כלום על תזונה מהצומח ולא הייתה לי מוטיבציה". כדי לדרבן את עצמה היא החליטה לפתוח בלוג שיתעד את הניסיונות שלה להפוך ירקות למנות נחשקות ומעוררות תיאבון. שבע שנים לאחר מכן הפרויקט האישי הקטן שלה לא רק הציל את חייה ואת בריאותה, אלא הפך לאימפריה של קידום תזונה טבעונית בריאה עם כמיליון וחצי עוקבים באינסטגרם, מסעדה־מעדנייה מצליחה במרכז לונדון, ערוץ יוטיוב מושקע, אפליקציה שהתברגה מיד לצמרת ההורדות, ספר בישול שתורגם ל־22 שפות, מוצרי מדף כמו כדורי אנרגיה, חטיפי חלבון ודגני בוקר שנמכרים באלפי נקודות מכירה בממלכה, ארוחות קפואות עם מנות כמו צ'ילי של חמישה סוגי שעועית ופאי רועים עם בטטה ושעועית שחורה, ופודקסט שממש באחרונה חצה את קו מיליון ההאזנות. את העסק העצום הזה, שמטרתו לעודד את הבריטים לאכול יותר ירקות ופירות, היא מנהלת עם בן זוגה ואיש העסקים מאט מילס. נראה שהמעריצים אוהבים את הזוגיות הזו יותר מתמיד, לפחות לפי כמות הלייקים ההיסטרית על התמונה שבה הכריזו באחרונה שהם מצפים לצאצא ראשון.

פעילה למען זכויות עובדים Makini Howell. צילום: Plum Bistro
פעילה למען זכויות עובדים Makini Howell. צילום: Plum Bistro

6. Yes She Can – Makini Howell
אחת השפיות היצירתיות והעסוקות בחוף המערבי גדלה לתוך עולם האוכל הטבעוני מילדות, בזכות הורים שהקדימו את זמנם. היא עבדה בעסקי האוכל המשפחתיים, עקרה לניו יורק ולבסוף חזרה לעיר הולדתה סיאטל כדי לפתוח את מסעדת השף הטבעונית שתמיד רצתה לאכול בה. מאז שנפתחה, ב־2009, הפכה מסעדת Plum לאימפריה עם משאית המבורגרים, מסעדת קז'ואל, חברת קייטרינג, בר סלטים וחנות גלידה וקינוחים, שמשגשגים תחת אותו מותג. מקיני נערצת במיוחד בקרב ידוענים שמעדיפים תזונה מהצומח. כך מצאה את עצמה מבשלת לקווין לטיפה, מלווה כשפית פרטית את מסע ההופעות של סטיבי וונדר ומקבלת מהשחקן חואקין פיניקס תשבחות על ספר הבישול שלה (Plum: Gratifying Vegan Dishes from Seattle's Plum Bistro). בזמן שהיא לא מופיעה באחת מתוכניות הטלוויזיה המובילות שבהן היא מקדמת את מה שהיא קוראת לו "מזון העתיד" בדרך המפתה ביותר, אפשר למצוא אותה מובילה מהלכים חקיקתיים הקשורים בזכויות עובדים ושכר מינימום.

שינוי בנסיבות לא קלות Richa Hingle. צילום: Richa Hingle
שינוי בנסיבות לא קלות Richa Hingle. צילום: Richa Hingle

7. לצמוח מתוך משבר – Richa Hingle
לפני יותר מעשור נאלצה ריקה הינגל, שבאותם ימים הייתה מפתחת תוכנה ואופה חובבת, לעבור ניתוח מוח לא פשוט. כיוון שלא יכלה לחזור לעבוד אחרי הניתוח, החליטה להשקיע בפיתוח התחביב המתוק שלה, וב־2009 הקימה בלוג אוכל ואפייה בשם Vegan Richa. בשנים הראשונות התמודדה ריקה עם בעיות פיזיות שהקשו עליה מאוד לכתוב, לקרוא ולשבת שעות מול המחשב – מצב לא פשוט בשביל מי שמתפעלת בלוג מצליח.
עם השנים, גם בזכות העבודה המאומצת, השתפר מצבה, והיא מעידה שהעיסוק בצילום אוכל הוא כמו "אימונים עבור העיניים שלי". עד היום, כך היא מעדכנת את עוקביה (כמעט מיליון איש בפייסבוק), קשה לה לעמוד ולדבר לאורך זמן, והיא מבקשת ממי שפוגש אותה "לזרום" עם הסיטואציה הלא תמיד צפויה. השינוי המקצועי אמנם נולד בנסיבות לא קלות, אבל קשה להאמין שהיא מצטערת עליו: מאז הספיקה ריקה להוציא לאור שני ספרי בישול, אחד שמתמקד באוכל יומיומי והשני באוכל הודי, תחום ההתמחות העיקרי שלה. בשעות שאינה מבשלת היא מתנדבת למען בעלי חיים ומשמשת כבית אומנה לכלבים חסרי בית.

8. מחלוצות הז'אנר – Isa Chandra Moskowitz
טבעונים ותיקים זוכרים את הבלוג Post Punk Kitchenואת ספר הבישול האייקוני Veganomicon כאורים והתומים של הקולינריה הטבעונית של אותם ימים. אחת המובילות שלה אז ומאז היא השפית האמריקאית איסה צ'אנדרה מוסקוביץ'. היא החלה לפרסם מתכונים כבר ב־2005 ומאז הוציאה תשעה ספרי בישול. אחד למשל מוקדש לארוחות בראנץ' טבעוניות, וסדרה אחרת מתמקדת במתכוני אפייה לפי נושאים. כיום איסה היא הבעלים של שתי מסעדות טבעוניות בשם Modern Love, הוותיקה באומהה והחדשה יותר בברוקלין. את הבעלות על הסניף הניו יורקי היא חולקת עם שתי נשים נוספות, האחיות שרה ואריקה קוברסקי, בעצמן דמויות מפתח בקהילה הטבעונית המקומית. במקביל לפתיחת המסעדה עם איסה, שיפצו האחיות את חנות הנעליים והאקססוריז הטבעונית והוותיקה שלהן, Mooshoes, והפכו חלק ממנה למעדנייה קטנה בשם Orchard Grocer, טבעונית כמובן. כדאי לנסות לשים יד על ה"ביצה" של Just, ולא לעזוב את המקום בלי לאכול לפחות כריך אחד מהכריכים הפוטוגניים שלהן. מהמוצלחים: בייגל עם גבינת שמנת קשיו ולקס מעושן שעשוי מגזר, שבני מזל מקומיים יכולים להזמין אותו גם במשלוח.

פוד פורן טבעוני Lauren Toyota. צילום: Vanessa Heins
פוד פורן טבעוני Lauren Toyota. צילום: Vanessa Heins

9. אוכל טבעוני מושחת – Lauren Toyota
עשו לעצמכם טובה ואל תיכנסו לאינסטגרם/אתר/ערוץ יוטיוב של לורן טויוטה על בטן ריקה. ההתמחות המוצהרת של אשת התקשורת ואחת המשפיעניות הבולטות בקנדה היא בגירוי בלוטות הרוק מול פורנו אוכל של מנות עסיסיות במיוחד. טויוטה מתרכזת במאכלים אהובים ומצליחה לשכנע בקלילות שהם יהיו לא פחות טעימים בגרסתם מבוססת הצמחים. למשל מק אנד צ'יז, המבורגר, כנפי כרובית, חטיפי שוקולד, עוגיות או פיצה. בכל יום רביעי עולה מתכון חדש לערוץ הווידאו שלה, שמחזיק כמעט חצי מיליון עוקבים, לצד עוד כמה מאות אלפים באינסטגרם. אחת הסיבות להצלחה הגדולה שלה היא מעמדה כסלב תקשורת ומי שזכתה לחשיפה רחבה בשנים שבהן שימשה כ־וי.ג'יי (כמו די.ג'יי, רק בווידאו), מפיקה ומגישה של תוכניות טלוויזיה, בעיקר בתחום המוזיקה והאופנה. לא מפתיע לגלות שגם ספר הבכורה שלה Vegan Comfort Classics הפך בן לילה לרב מכר ושמעריציה המושבעים עוקבים אחריה גם בבלוג האישי, המוקדש לעניינים שמחוץ לצלחת.

אוכל מרהיב אורטל גרינייר. צילום: קסם גרינייר
אוכל מרהיב אורטל גרינייר. צילום: קסם גרינייר

10. פיית הפירות הישראלית – אורטל גרינייר
גם מאחורי האוכל המרהיב של פיית הפירות הישראלית, או בשמה האינטרנטי The Fruit Fairy, מסתתר סיפור של שינוי קריירה דרמטי. בעברה הלא טבעוני הייתה אורטל גרינייר בעלת מסעדה בעיירה הצפונית נשר. המעבר שלה לטבעונות לפני שבע שנים אילץ אותה לשנות כיוון ולסגור את העסק, כי באותם ימים קשה היה להשיג חומרי גלם מתאימים, ואנשי העיירה גם התקשו להסתגל לשינוי. אורטל פנתה לכיוון קולינרי חדש ופוטוגני שהתחיל משזירת פירות לאירועים. אני זוכרת את הלסת שלי נשמטת כשראיתי לראשונה צילום של אחד משולחנות הפירות שעיצבה ביד אמן סבלנית וקפדנית. מדובר היה במשטח באורך חמישה מטרים וחצי עבור אירוע בת מצווה של 600 איש, שעמלה עליו במשך 11 שעות. לא הייתי היחידה שהתעלפה למראה היצירה, כך שההזמנות החלו לזרום. היום אורטל מציעה בעסק הנשי־משפחתי שלה (אימא והבנות עוזרות) שירותי קייטרינג ואירוח מלאים על טוהרת הצומח לאירועים בכל גודל, וגם מגשי אירוח מסוגים שונים, שלכולם מכנה משותף זהה – גרסאות טבעוניות למנות אהובות בהגשה מוקפדת. היעד הבא שלה: ספר בישול שיכיל מתכונים לאירוח בסגנון האופייני לה, שיופק בקרוב בעזרת קמפיין מימון המונים.