ריי וויט. צילום: דור קדמי
ריי וויט. צילום: דור קדמי

ישבנו לקפה עם המיקסולוגית ריי וייט שמספרת על חשיבות הריח בחווייה הכוללת ועל המרדף אחר טעמים חדשים והבאתם לקהל

24 בפברואר 2019

ריי וייט, בת 30, היא ברמנית ומיקסולוגית מוערכת שמייעצת ובונה תפריטי אלכוהול וקוקטיילים לברים ולמסעדות כמו רעמסס, ליצמן, הירו של אהרוני ועוד. היא נולדה בסנט פטרסבורג ובגיל 17 החליטה שהיא רוצה להיות ברמנית. כשהייתה בת 23 עלתה לישראל, לבד ובהיריון. היא השתלבה בבר הקוקטיילים 223, ובהמשך עבדה בבל בוי, טאיזו, טוטו, ספייסהאוס, נורמן ועוד. היום היא מנהלת את בר הקוקטיילים התל אביבי בושוויק.

איך את שותה את הקפה שלך בבוקר?

שוקו עם אספרסו כפול. 

מהו רגע הקפה האהוב עלייך במהלך היום?

בבוקר, כשהילדים עדיין ישנים ויש לי כמה דקות לעצמי, לפני שמתחיל הבלגן של היום.

לולא היית מיקסולוגית, מה היית עושה בחיים?

שחקנית. כנערה אהבתי את הבמה. בלימודים באוניברסיטה חיפשתי דרך להגיע לבמה שוב, אבל הבר הוא תמיד סוג של שואו ואני מרגישה שהיום הבר הוא הבמה שלי.

עם מי היית רוצה לשתות כוס קפה?

עם ארתור גינס, מי שיצר את בירה גינס. אבל רק בתנאי שנשתה אייריש קופי – קפה עם וויסקי. אני אוהבת מאוד גינס.

למי היית רוצה להכין קוקטייל ואיזה?

הכי בא לי להכין דריי מרטיני לצ'ובקה ממלחמת הכוכבים. זו מפלצת גדולה ומפחידה, ודריי מרטיני הוא הקוקטייל הכי אלגנטי שלקוח מסרטי ג'יימס בונד. הדיסוננס הזה מוזר ומצחיק.

איזה חומר גלם מעניין גילית לאחרונה?

עלי חזרת וצמח קולה. כל החיים השתמשתי בשורש של חזרת, ועכשיו גיליתי את העלים שאני משלבת בבלאדי מרי. צמח קולה נראה כמו שמיר, אבל יש לו ריח של קולה. כשאני מניחה כמה עלים כאלה על הקוקטייל אנשים חושבים שזה שמיר ומבקשים מיד שלא אשים. אבל כשהם מריחים את ריח הקולה הם מופתעים מאוד.

איך מחנכים את הקהל לנסות טעמים חדשים?

אני לא לחוצה מהלקוחות שלא פתוחים לטעמים שהם לא מכירים. אני תמיד אומרת להם לא לפחד לטעום, לנסות ולחוות. עם הזמן זה קורה.

מבין חמשת הטעמים, איזה טעם את מעדיפה?

את הטעם המאוזן שכולל את כל הטעמים.

איך את נחשפת לטעמים חדשים?

אני חוקרת את המטבחים השונים ומנסה לשייך רגשות לטעמים. חשוב לי למצוא חומרי גלם שמתחברים לרגש. בשבילי קוקטייל הוא לא רק משקה עם אלכוהול, אלא חוויה אסתטית שגם מעוררת באדם רגשות ולוקחת אותו למחוזות אחרים. אגב, אני משתדלת שהקוקטיילים שלי יוגשו בלי קש, כי קש מרחיק אותך מריח הקוקטייל ולריח יש חלק חשוב בחוויה.

מתי בפעם האחרונה אכלת משהו שהיה לו טעם מרגש?

לפני ארבע שנים, כשטעמתי לראשונה חוויאג' לקפה. יש לו ריח מעניין ומאז אני משתמשת בקוקטיילים שלי. 

לאיזה טעם חדש נחשפת לאחרונה?

שתיתי לאחרונה באימפריאל קוקטייל שנקרא Suit Up. יש בו אמרטו, אננס, ינייבר ועוד מרכיבים. במבט ראשון הוא נראה פשוט, אבל יש בו טעמים מטורפים והוא מעלה רגשות נוסטלגיים שקשה להסביר.