מקודם

שמירה על אורח חיים בריא: איך להבין את הגוף שלכם טוב יותר?

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock
15 באפריל 2025

המודעות לבריאות ושמירה על אורח חיים מאוזן ופעיל גופנית הולכת וגוברת בשנים האחרונות. אנשים רבים מחפשים דרכים לשמור על גוף בריא ונפש מאוזנת, ואחד הכלים שיכולים לסייע לכם בהבנת המצב הבריאותי שלכם הוא מדידת פרמטרים שונים בגוף, כמו משקל, הרכב גוף ולחץ דם, לשם הבנה ברורה יותר של המצב הפיזי שלכם. במאמר זה נעמיק בכלים לשיפור הבריאות, במדדי בריאות שונים ושילוב בין תזונה נכונה לפעילות גופנית.

מהם הכלים שיכולים לעזור לכם לשמור על בריאות הגוף?

שמירה על אורח חיים בריא היא מטרה חשובה, אך לא תמיד אנו יודעים כיצד להגיע לשם. עם כל כך הרבה מידע תזונתי, פעילות גופנית ושיטות שונות לאיזון הנפש. חשוב להבין אילו כלים יכולים לסייע לנו לבצע בחירות טובות יותר עבור הבריאות שלנו. מעקב אחרי מדדים רפואיים, שימוש במחשבוני בריאות כמו מחשבון BMI והתאמה של שגרת החיים שלנו, יכולים לעזור לנו לשמור על הבריאות לטווח הארוך.

איך מחשבון BMI יכול לספק מידע חשוב?

כדי להעריך את מצב הבריאות הכללי, ניתן להשתמש במחשבון BMI – כלי פשוט שמספק מדד של מסת הגוף המבוססת על משקל וגובה. המדד מחושב על ידי חלוקת משקל הגוף (בק"ג) בגובה (במטרים) בריבוע. תוצאה בטווח התקין יכולה להצביע על משקל גוף מאוזן, בעוד שתוצאה נמוכה או גבוהה עלולה לרמוז על תת-משקל או עודף משקל.

מדוע מדד BMI הוא רק חלק מהתמונה הבריאותית הכוללת?

למרות שמחשבון BMI הוא כלי נוח ופשוט לשימוש, חשוב להבין כי הוא אינו מעניק תמונה מלאה של המצב הבריאותי לגמרי. המדד אינו לוקח בחשבון את הרכב הגוף – היחס בין מסת שריר, מסת שומן ומים בגוף. לדוגמה, אדם בעל מסת שריר גבוהה כמו ספורטאי, עשוי לקבל תוצאה של BMI גבוה למרות שהוא  במשקל בריא. מאידך, אדם עם BMI תקין עשוי עדיין לסבול מאחוז שומן גבוה, דבר שעלול להשפיע על בריאותו. מסיבה זו, מומלץ לשלב את מדד BMI עם מדדים נוספים, כמו אחוזי שומן בגוף, יחס היקף מותניים-ירכיים ולחץ דם, שיעניקו תמונה מקיפה של המצב הפיזי הכללי.

איך לשלב פעילות גופנית ותזונה נכונה על בסיס מדדים אישיים?

ברגע שיש בידיכם את הנתונים האישיים המדויקים אפשר להתאים את אורח החיים שלכם אליהם. כשתזונה מאוזנת ופעילות גופנית הן אבני היסוד של שמירה על בריאות תקינה. מבחינת תזונה חשוב לצרוך מזונות עשירים בחלבון, סיבים תזונתיים ושומנים בריאים, ולהפחית באכילת מזונות מעובדים עתירי סוכר ומלח. בפן של הפעילות הגופנית חשוב לשלב אימוני כוח ואימונים אירוביים כמו הליכה, ריצה, שחייה או רכיבה על אופניים בהתאם למצב הבריאותי. יש להקפיד ולשמור על איזון קלורי שמותאם להוצאת האנרגיה היומית שלכם והכי חשוב להקפיד על צריכת מים מרובה הן כדי למנוע התייבשות והן כדי לשמור על תפקודו התקין של הגוף. 

טיפים לאימוץ אורח חיים בריא שמתאימים לכל אחד

 

  • הגדרת מטרות בריאות ריאליות – אם אתם רק מתחילים בשינוי שגרת החיים שלכם, חשוב שתציבו לעצמכם מטרות באופן הדרגתי כדי שתוכלו להתמיד בהן לאורך זמן.
  • יצירת שגרה קבועה – חשוב מאוד לייצר שגרה קבועה של ארוחות ושל הפעילות הגופנית לשם התמדה קבועה.
  • תמיכה וליווי מקצועי – התייעצות עם תזונאי ומאמן כושר יכולה לעזור לכם להבין כיצד להתאמן ולאכול נכון ולהגיע ליעדים האישיים שהצבתם לעצמכם.
  • ניהול לחצים והקפדה על שינה איכותית – כשמתאמנים חשוב להקפיד על שינה טובה להתאוששות השרירים ועל הפחתת מתחים לשמירה על בריאות הגוף והנפש.

הכתבה בשיתוף מכבי שירותי בריאות.