כוס קפה. צילום: shutterstock
כוס קפה. צילום: shutterstock

רובנו צורכים אותו בכל יום, אבל מה אנחנו באמת יודעים על קפאין?

24 באפריל 2019

לחומר הטבעי המצוי בקפה ומעורר את מרכז מערכת העצבים וגורם לתחושת ערנות, יש גם סגולות בריאותיות: שיפור הזיכרון והריכוז, ואפילו הפחתת הסיכון לחלות באלצהיימר ובסוגים מסוימים של סרטן, כל זאת בהנחה שמדובר בצריכה מתונה. צריכה מופרזת של קפאין עלולה לעורר דופק לב מואץ, נדודי שינה, חרדה וחוסר שקט. הפסקה פתאומית של צריכת הקפאין תגרום לסימפטומים של כאבי ראש ועצבנות. קבלו עשר עובדות על החומר הפעיל במשקה הכי נפוץ בעולם.

  1. לא באמת נטול קפאין

אם חשבתם שתעברו לשתיית קפה נטול קפאין אחר הצהריים ובכך לא תסבלו מהחומר הממריץ, כנראה טעיתם. המגזין המדעי ג'ורנל אוף אנליטיקל טוקסיקולוג'י בחן תשעה סוגים שונים של קפה נטול וקבע שפרט לאחד כולם הכילו קפאין. המינון נע בין 8.6 מ"ג ל־13.9 מ"ג לכוס. לשם השוואה, כוס של קפה רגיל מכילה בדרך כלל 95־200 מ"ג ופחית קולה מכילה 30־35 מ"ג קפאין.

"אם מישהו שותה חמש עד עשר כוסות של קפה נטול, כמות הקפאין תגיע בקלות לרמה שנמצאת בכוס או שתיים של קפה רגיל", טוען במאמר החוקר ברוס גולדברגר. הנקודה הזאת צריכה להיות ברורה לאנשים שקיבלו המלצות להפסיק לצרוך קפה, ולמי שסובל מבעיות בכליות או מהתקפי חרדה.

2. פועל בתוך דקות

לפי האקדמיה האמריקאית לתרופות, לקפאין דרושות 30־60 דקות כדי להגיע לרמת שיא בדם. הגוף נוטה לחסל חצי מהכמות בתוך שלוש־חמש שעות, היתר יכול להתעכב בדם למשך 8־14 שעות. אנשים מסוימים, בעיקר אלה שאינם צורכים קפאין באופן קבוע, רגישים יותר מאחרים להשפעותיו. מומחי שינה ממליצים על הימנעות מקפאין לפחות שמונה שעות לפני השינה, כדי למנוע נדודי שינה וערנות יתר.

3. לא משפיע על כולם באותה מידה

אנשים מעבדים ומעכלים קפאין בצורה שונה. על פי הניו יורק מגזין נשים מעכלות קפה מהר יותר מגברים, מעשנים מעכלים אותו בקצב כפול מאלה שאינם מעשנים ונשים הנוטלות גלולות נגד היריון מעכלות אותו באטיות רבה יותר מנשים שאינן משתמשות בגלולות.  גם הגזע משחק פה תפקיד: אסייתים מעכלים באופן אטי יותר מבני ובנות גזעים אחרים. במגזין The World Of Caffeine נטען שגבר יפני שאינו מעשן ושותה את הקפה שלו סמוך למשקה המכיל אלכוהול (שגם הוא גורם מעכב), ירגיש את הקפאין פי חמישה יותר זמן מאשר אישה אנגלייה ומעשנת שלא שתתה אלכוהול ונוטלת גלולות.

4. במשקה אנרגיה יש פחות קפאין מאשר בקפה

אם נטיתם לחשוב שמשקאות אנרגיה מכילים כמות גדולה של קפאין, טעיתם. רוב המותגים הפופולריים מכילים כמות קטנה משמעותית בהשוואה לספל של קפה שחור. רד בול, לדוגמה, מכיל 76־80 מ"ג קפאין, לעומת 95־200 מ"ג בכוס קפה שחור.

5. תערובת קפה כהה מכילה פחות קפאין מבהירה

אפשר לחשוב בטעות שטעם חזק ועשיר מסמן שיש בקפה כמות גדולה יותר של קפאין. האמת היא שדווקא תערובת בהירה מכילה יותר קפאין כי תהליך הקלייה שורף אותו, לכן מי שרוצה קפה פחות חזק צריך לבחור בתערובת הכהה.

 גם בהם יש קפאין פולי קקאו . צילום: אנטולי מיכאלו
 גם בהם יש קפאין פולי קקאו . צילום: אנטולי מיכאלו

6. לא רק בפולי קפה

קפאין אפשר למצוא ביותר מ־60 צמחים. עלי תה, אגוזי קולה, פולי קקאו – כל אלה מכילים גם הם קפאין. הקפאין נמצא גם במגוון זרעים, עלים ופירות של צמחים שונים. אפשר לייצר קפאין גם באופן מלאכותי ולהוסיף אותו למוצרים שונים.

7. לא כל סוגי הקפה זהים במינון הקפאין 

כמות הקפאין משתנה בהחלט ממותג למותג. הקפה של מקדונלד'ס לדוגמה מכיל 9.1 מ"ג קפאין לאונקיית נוזל, לעומת הקפה של סטאר באקס, שמכיל יותר מפי שניים – 20.6 מ"ג.

8. האמריקאי הממוצע צורך 200 מ"ג קפאין ביום

לפי ה־FDA, 08 אחוז מהמבוגרים בארצות הברית צורכים קפאין כל יום. הצריכה הממוצעת עומדת על 200 מ"ג ביום. הערכה אחרת מדברת על כ־300 מ"ג. כך או כך מדובר על צריכה מתונה. 500־600 מ"ג כבר נחשבת לצריכה כבדה ויכולה לגרום לנדודי שינה, עצבנות ודופק מואץ.

9. שיאני צריכת הקפה

90 אחוז מאוכלוסיית העולם צורכת קפאין, ולפי BBC פינלנד היא המדינה המובילה בעולם בצריכתו בכמות ממוצעת של 400 מ"ג ביום.

10. לא רק בספל

לפי ה־FDA יותר מ־98 אחוז מצריכת הקפאין שלנו מגיעה ממשקאות, אך הם אינם המקור היחיד. מאכלים מסוימים כמו שוקולד ואפילו תרופות מסוימות יכולים אף הם להכיל קפאין. זאת ועוד, שילוב של תרופה נגד כאבים עם קפאין יכול לעזור לגוף לספוג את התרופה במהירות רבה יותר.