300-208, Passed in France successfully ! Thanks 1Z0-151, TB0-123, CSCP, 3309, CAS-002, Valid Dump. Exam is all multiple-choice. 300-320, 400-201, MB3-859, 700-505, 1Z0-533, This dumps is valid for the actual exam.. 77-884, 98-361, am a first timer . and fear to sit for the exam.. thanks for helping me pass. VCP550D, JN0-332, 640-792, C9510-317, 070-462, M2070-740, I'm going to take my exam the next month. I hope I can pass easily. 600-455, 642-996, C2010-595, 500-254, 648-238, We provide you 100% money back guarantee C2010-570, 200-105, 200-125, it exam questions and answers 300-075, 100-105, 300-101, 210-260, exam study guide 300-115, 200-310, 300-135, 300-320, 210-060, 300-070, 200-105, it certification exam 210-065, 1Z0-144, exam certificate MB2-712, 1V0-601, 640-916, 500-007, best exam dumps 200-601, 642-980, sure to pass exam 700-037, H12-224, 70-469, it exam online study PEGACSA71V1, 210-060, testing online 700-001, HP0-M101, 070-483, success pass exam 210-065, EX200, PCNSE7, 070-331, 101-400, latest exam pdf 98-365, 70-494, hotest exam ISSMP, HP0-Y50, 70-462, S90-04A, exam material 250-315, ADM-201, CISSP-ISSMP, remark for it exam 300-465, 648-232, GMAT-QUANTITIVE, MB5-705, E20-324, base on latest exam testing 70-981, 70-466, IREB, 1Z0-584, 810-403, perfect exam certification 642-997, M5050-793, AX0-100, 2V0-641, 300-375, NSE7, professional exam study 2V0-621, 1Y0-253, 070-332, C2040-985, VCS-411, to study to pass 102-400, 350-018, MB6-702, CSTE, get the exam certification 500-260, 300-365, study latest exam 70-331, 300-135, 642-035, 642-889, 210-260, CGEIT, exam study dump GMAT-VERBAL, 2V0-621D, 301B, 70-246, 250-318, latest updated exam 1Z0-062, 1Z0-898, 352-001, C2090-620, SY0-401, 70-346, 400-101, 1D0-635, A00-281, exam study online 1Z0-882, 1Z0-599, C2090-560, 010-151, M70-201, 070-488, 70-489, it certification material A2040-409, 8002, 200-355, 70-247, CAT-140, TB0-103, how to get the exam certificate high-speed 74-343, 70-347, 4A0-100, C2090-611, 7 Years experience 650-195, 640-911, ensure to help student 1Z0-520, HP3-F18, PMP, 200-310, 100% Safe shopping experience 070-417, 1Z0-333, 300-070, CISA, 300-206, There is a same question come twice and there is different answers for both. MB3-861, CWNA-106, Not take the exam yet. Find few incorrect answers in dump. "Relevant Team" helps with that. I am writing my exam on coming Saturday. Hope I will pass. 1Z0-482, EX300, Passed in France successfully ! Thanks 70-498, 220-901, 500-205, 1Z0-058, 1Z0-803, 700-501, This Dump is 100% valid, Pass today. Dump valid. LFCS, 300-115, 70-412, One Year Free Update 070-243, MB0-001, 300-085, 6000+ Products Instant Download 210-451, HP2-N48, 70-486, 70-533, 20+ Representatives Providing 24/7 Support 1Z0-591, 70-980, 300-209, 200-120, 642-584, P2090-095, I pass this morning with 965 points. Thanks for your hard work. VCP550, 70-385, P2090-054, 3I0-012, 365 days Free Update 070-489, 98-364, 70-417, 98-349, 1Z0-102, 3 days of preparation before your test 642-999, 3304, GCIH, ICGB, CAP, 300-208, Passed in France successfully ! Thanks 1Z0-151, TB0-123, 3309, CAS-002, Valid Dump. Exam is all multiple-choice. 300-320, 400-201, MB3-859, 700-505, 1Z0-533, This dumps is valid for the actual exam.. 77-884, 98-361, am a first timer . and fear to sit for the exam.. thanks for helping me pass. VCP550D, JN0-332, 640-792, C9510-317, 070-462, I'm going to take my exam the next month. I hope I can pass easily. 600-455, 642-996, C2010-595, 500-254, 648-238, We provide you 100% money back guarantee C2010-570, 200-105, 646-580, 70-412, | 74-343, | 070-417, | M70-201, | MB2-708, | HP0-J73, | 1Z0-034, | 1Z0-522, | PRINCE2-Practitioner, | 1V0-605, | 2V0-621, | E20-593, | 640-722, | 70-461, | HP0-Y47, | AX0-100, |

במיה כבושה - על השולחן
חיפוש מתקדם

במיה כבושה

מתכון לבמיה כבושה
צילום: דניה ויינר | סגנון: טליה סטולרסקי | ייעוץ: אורי מאיר צ'יזיק

חגיגה אמיתית לאוהבי הירקות הכבושים. מומלץ ביותר.

חומרים

לתחמיץ:

אופן ההכנה

1. מסירים בזהירות את גבעולי הבמיה בעזרת סכין חד, בלי לפצוע את התרמיל. מעבירים למסננת, שוטפים ומסננים היטב. מפזרים 2 כפות מלח גס ומשהים ל-10 דקות. שוטפים היטב את המלח ומסננים. 2. מניחים בתחתית צנצנת מעוקרת את גבעולי השמיר ועליהם את הבמיה. 3. מבשלים את חומרי התחמיץ בסיר. מערבבים עד שהסוכר נמס ומביאים לרתיחה. 4. יוצקים את התחמיץ הרותח על הבמיה וסוגרים את הצנצנת. הבמיה תהיה מוכנה כעבור שלושה ימים. ביומיים הראשונים יש לפתוח את הצנצנת ולדחוס בעזרת כף את הבמיה אל תוך התחמיץ, כי יש לה נטייה לצוף.

5 קטנות על במיה

  • יש מינים רבים של במיה שנבדלים בגודלם (אורכם יכול לנוע בין 5 ל-20 ס”מ) ובצבע. הבמיה היא היחידה במשפחת החלמיתיים הנאכלת כתרמיל. לאותה משפחה שייכת גם החוביזה, היא החלמית, המוכרת לנו מהמטבח המקומי ונאכלת כצמח בר.
  • בעולם אפשר למצוא במיה אדומה, אך זן זה לא גדל בארץ.
  • שמן מזרעי הבמיה משמש לבישול בדרום אמריקה, וצבעו צהוב ירקרק.
  • במיה צעירה אפשר לאכול גם כשהיא חיה, ואז יתרונותיה הבריאותיים גדולים יותר.
  • לפי סברה מוטעית הבמיה שייכת למשפחת הסולניים, ולכן לא מומלצת לאכילה. אך היא שייכת למשפחת החלמיתיים, ולמזונות הסופר-בריאים.