לומדים לבשל

כל מה שצריך לדעת על תפוחי אדמה

תפוחי אדמה אפויים (צילום: shutterstock)
תפוחי אדמה אפויים (צילום: shutterstock)

מסלט תפוחי אדמה דרך פירה ועד צ'יפס - איך בוחרים, מבשלים ומה עושים כשרוצים תפוח אדמה מבושל תוך 5 דקות?

17 בדצמבר 2015

איך בוחרים תפוחי אדמה?

מרקם רצוי מאוד לקנות תפוחי אדמה מוצקים, בעלי קליפה יציבה, ללא פגמים וללא נביטות.

צבע חשוב להקפיד שתפוחי האדמה לא יהיו ירוקים. גוון ירוק מעיד על פקעת שאוחסנה זמן רב מדי באור וטעמה עלול היה להיפגע.

איך מבשלים תפוחי אדמה?

קליפה כמו בכל בישול עם ירקות, חשוב להקפיד שגם תפוחי האדמה לא יפסידו בשעת הבישול מערכם התזונתי, לכן רצוי לבשל אותם בקליפתם לאחר שנשטפו היטב. אם לא מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם, רצוי לבשל אותם במעט מים ובסיר מכוסה היטב.

מניעת השחרה אם לא מבשלים את תפוחי האדמה מיד לאחר הקילוף יש לכסות אותם במים על מנת למנוע את השחרתם.

במי הבישול של תפוחי האדמה אפשר להשתמש למרקים או לרטבים.

סלט תפוחי אדמה סגולים עם עשבי תיבול
תפוחי אדמה לסלט צריכים לעבור חצי בישול סלט תפוחי אדמה סגולים. צילום: איילון פז. סטיילינג: רותם ניר

בישול תפוחי אדמה קלופים

רוחצים היטב את תפוחי האדמה, קולפים דק ככל האפשר וחותכים לקוביות. שמים את תפוחי האדמה בסיר עם מים (כשתי כוסות מים לארבע תפוחי אדמה בינוניים) ומעט מלח, ומבשלים על להבה נמוכה במצב רתיחה מתמיד עד אשר ניתן לנעוץ בהם מזלג בקלות.

משך זמן הבישול הממוצע:
תפוח אדמה בינוני שלם: 35-25 דקות.
תפוח אדמה חתוך לקוביות גדולות: 25-20 דקות.
תפוח אדמה חתוך לקוביות קטנות: 20-15 דקות.

בישול בזק של תפוחי אדמה לפירה

מחממים מעט מים בסיר שטוח על להבה חזקה, בו זמנית מרתיחים גם 2 כוסות מים בקומקום חשמלי. קולפים 5-4 תפוחי אדמה, פורסים דק מאוד ומוסיפים לסיר. יוצקים את המים הרתוחים לסיר, מוסיפים מעט מאוד מלח ומכסים את הסיר. תוך 7-5 דקות תפוחי האדמה יהיו מוכנים.

בישול תפוחי אדמה לא קלופים

משך  תפוחי אדמה המבושלים בקליפתם נשמרים היטב 6-5 ימים במקרר בכלי סגור, ואפשר למצוא להם שימושים רבים גם לארוחות חלביות וגם לבשריות, לכן רצוי לבשל תמיד כמות גדולה מהדרוש לאותו יום.
רוחצים היטב את תפוחי האדמה ומכסים אותם במים. על כל ק"ג תפוחי אדמה מוסיפים כפית שטוחה מלח וכף שמן. המלח משפר את טעמם והשמן מגן על הקליפה מהתייבשות ושומר על טעמו של תפוח האדמה במשך מספר ימים. מבשלים על להבה נמוכה עד שתפוחי האדמה מתרככים ואפשר לנעוץ בהם מזלג בקלות. מוציאים מיד מהמים.
אם מבשלים את תפוחי האדמה לסלט רצוי לתת להם רק חצי בישול, כיוון שתפוחי האדמה החמים ממשיכים את פעולת הבישול גם לאחר הוצאתם מהסיר.

צ'יפס תפוחי אדמה. צילום: shutterstock

טיגון

לפני טיגון יש להשרות את תפוחי האדמה הקלופים והחתוכים לפרוסות או לאצבעות צ'יפס, בקערה עם מי קרח. ממש לפני הטיגון להוציא ממי הקרח ולייבש בעזרת מגבת או נייר סופג לפני שמכניסים לשמן החם. הפרש הטמפרטורה בין תפוחי האדמה לשמן יוצר את המעטפת הפריכה.

אחסון תפוחי אדמה בבית

את תפוחי האדמה יש לשמור במקום חשוך, מאוורר קלות וקריר. במיכל סגור ללא אוורור הם עלולים להירקב. לא רצוי להחזיק תפוחי אדמה בשקיות פלסטיק אפילו אם הן מנוקבות, גם לא לימים אחדים.
אחסון תפוחי אדמה באריזה מיוחדת למיקרו הוא היוצא מן הכלל – אותם כדאי לשמור במקרר. בטמפרטורה נמוכה, 4-1 מעלות, כמו זו שבמקרר, העמילן הופך לסוכר ותפוחי האדמה מקבלים טעם מתקתק. אם יטוגנו, עלולים תפוחי אדמה כאלה לקבל גוון חום כהה יותר מן הרצוי. בטמפרטורה של בין 28-10 מעלות העמילן נותר בצורתו המקורית ותפוח האדמה אינו נעשה מתוק.

מעולים לבעלי מערכת עיכול רגישה תפוחי אדמה. צילום: דן לב. סטיילינג: אוריה גבע

ערכם התזונתי של תפוחי אדמה

בארצות שונות, כגון אנגליה וארצות הברית משמש תפוח האדמה אחד המרכיבים החשובים בדיאטת הרזיה בת 1000-2000 קלוריות ליום, מכיוון שאינו מספק קלוריות רבות, אך הוא משביע וגודש את הקיבה. תפוח אדמה בינוני, שמשקלו 90 גרם מכיל 75 קלוריות, לעומת פרוסת לחם בינוני שמשקלה 40 גרם ותכולתה 105 קלוריות.
בפקעת תפוח אדמה מצויים מינרלים חשובים, ובהם: אשלגן, זרחן, סידן וברזל. בזכות האשלגן מצטיין תפוח האדמה בתגובה בסיסית, בניגוד ללחם שתגובתו חומצית. לכן רבה חשיבותם של תפוחי אדמה כמאכל דיאטטי, בייחוד לבעלי מערכת עיכול רגישה.

ערך תזונתי מקורב, ל-100 גרם תפוח אדמה:

אנרגיה – 85 קלוריות
מים – 76 גרם
חלבון – 2 גרם
שומן -0.1 גרם
פחמימות זמינות – 19 גרם
סיבים תזונתיים – 1.5 גרם
סידן – 15 מ"ג
ברזל – 1.5 מ"ג
נתרן – 3 מ"ג
אשלגן – 400 מ"ג
מגנזיום – 25 מ"ג
כולסטרול – 0 מ"ג