בספר מתכונים מדמשק מהמאה ה-13 מופיעים רק שני סוגים של ממולאים – זהו האחד, והשני הוא סוג של פרי מהמשפחה של המלון שנקרא עג'ור. באותה תקופה רק התחיל החציל להתאושש משמועות שנקשרו בו כי הוא יכול להוביל לשיגעון, ולכן כנראה יש בספר מעט מאוד מתכונים העושים שימוש בירק מופלא זה, שהפך עם השנים לאחד המרכיבים הבולטים במטבח הלבנטיני. כדאי להגיש את המנה הזו עם סלסת עגבניות טרייה או עם טחינה.
החומרים טבלת מידות ומשקלות
אופן ההכנה
1
חותכים את החלק העליון של החצילים ושומרים בצד. מרוקנים את החצילים ושומרים כשליש מכמות הליבה למלית.
2
מחממים מחבת ומטגנים בשר טחון עד שהוא משנה את צבעו וכל הנוזלים מתאדים. מוסיפים בצלים ושמן זית ומטגנים עד שהבצלים מתרככים. מוסיפים כשליש מליבת החצילים המרוקנים (קצוצה גס) וממשיכים לטגן כ־5 דקות. מוסיפים פלפל חריף, שום ותבלינים ומטגנים כ־2 דקות נוספות. מוסיפים עשבי תיבול, מסירים מהאש ומצננים.
3
מחממים תנור ל־250 מעלות. ממלאים את החצילים בתערובת הבשר. סוגרים עם החלק העליון (העוקץ) של כל חציל - משפדים אותו לגוף החציל בעזרת קיסמי שיניים (בספר כתוב 4 מקלות עץ דקים וחדים). מניחים את החצילים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מושחים בשמן זית וצולים בתנור כשעה עד שהחצילים שחומים.