אוכל בריא
מזון העל של הטבע, כובש את המטבח

מילון הסופרפוד השלם

סופרפוד. צילום: אנטולי מיכאלו (צולם בסופרפוד בוטיק)
סופרפוד. צילום: אנטולי מיכאלו (צולם בסופרפוד בוטיק)

מאבוקדו ואלו ורה, דרך כלורלה, מאצ'ה וקקאו ועד ספירולינה ושום. כל מה שצריך לדעת על סופרפוד

16 בדצמבר 2018

אבוקדו

פרי עץ שמקורו בדרום מקסיקו, מכיל פיטוסטרולים שמפחיתים ספיגת כולסטרול ולכן מסייע בהורדת הרמות שלו בדם. האבוקדו מכיל נוגד חמצון עוצמתי ויעיל נגד עצירות.

במטבח: מתאים לסלט בפרוסות, לגוואקמולי בממרח וגם לקינוחים.

לחיזוק מערכת החיסון אלו ורה. צילום: shutterstock

אלו ורה

קקטוס מהסוג שקל לגדל בכל גינה. מקלפים ומשתמשים בבשר העלה השקוף, שיש לו מרקם של ג'ל. טוב לחיזוק מערכת החיסון ורמות הכולסטרול בגוף וגם למריחה חיצונית על כוויות שמש.

במטבח: טוחנים אותו לשייק עם פירות.

אסאי

פירות של דקלים הגדלים באזור האמזונס. ניתן להשיג בארץ מחיות פרי מיובאות קפואות. מסייע לירידה במשקל ולהגברת החשק המיני אצל גברים.

במטבח: טוב להכנת גלידות, מוסים ושייקים.

לירידה במשקל גוג'י ברי. צילום: shutterstock

גוג'י ברי

פירות גרגריים קטנים הגדלים על שיח בטיבט, הודו ונפאל. לפעמים ניתן להשיגם בארץ בגידול מקומי או מיובשים מיובאים. הגוז'י ברי מעודדים יצור הורמוני גדילה ונוסף לכך הם מאריכי חיים.

במטבח: מתאימים להכנת חטיפי אנרגיה או כתוספת לסלט.

זנגביל (ג'ינג'ר)

שורש צמח רב שנתי. טוב נגד בחילות היריון או מחלת ים. ניתן להשיג טרי.

במטבח: מוסיפים למרקים ולתבשילים אסייתיים. שימו לב, מומלץ לצרוך ממנו במשורה.

לדלקות בגרון זרעי המפ. צילום: shutterstock

זרעי המפ

זרעים ושמן צמחי המופקים מצמחי הקנאביס, ואין בהם חומר פעיל ממסטל. הם בונים שרירים ומסייעים במקרים של דלקות גרון.

במטבח: כדאי להוסיף לסלטים, לממרחים, לרטבים ולקינוחים.

לריפוי דלקות כורכום. צילום: shutterstock

כורכום

שורש ממשפחת הזנגביל שעתיר בנוגדי חמצון. הוא מככב במטבח ההודי, מונע התפתחות תאים סרטניים, מעכב התפתחות אלצהיימר, מסייע בריפוי דלקות, במיוחד בתוספת פלפל שחור טחון.

במטבח: נפלא לרטבים, לתבשילים ולחליטות.

כלורלה

אצה חד תאית כחולה המאיצה תהליכי החלמה ומפחיתה השפעות קרינה.

במטבח: מגיעה באבקה כתוספת למיץ.

מאקה

שורש של צמח ממשפחת המצליבים הגדל בהרי האנדים. מגביר יצר מיני, תפקוד מיני ופוריות.

במטבח: מגיע כאבקה וטוב כתוספת למשקאות שוקולד ולקינוחים.

מאקי ברי

גרגרי פרי סגולים הגדלים על שיח בצ'ילה המזכירים בטעמם החמוץ־מתוק אוכמניות. לארץ המאקי מגיע כאבקת פרי מיובשת או משקאות מיצוי של הפרי. טוב לחיזוק מערכת החיסון ולשיפור מראה העור והשיער.

במטבח: מתאים לשייקים, גלידות וקינוחים.

לתחושת רוגע מאצ'ה. צילום: shutterstock

מאצ'ה

שורש ממשפחת הזנגביל וחלק חשוב מטקסי התה ביפן. טעמו של המאצ'ה עפיץ מאוד והגוון שלו ירוק. ככל שהוא ירוק יותר הוא נחשב לאיכותי יותר. המאצ'ה תומך במדיטציה, משרה תחושת רוגע ותומך במצבי חרדה.

במטבח: מהאבקה מכינים משקאות, גלידות, עוגות ושוקולד.

מורינגה

עץ שגדל לאורך ההיסטוריה במצרים, ברומא העתיקה וביוון. כל חלקי העץ משמשים לתעשיית התרופות והקוסמטיקה. העלים – חלבון מלא – מגבירים ייצור חלב אצל מניקות ומגנים מפני תולעי מעיים.

במטבח: טעם העלים מריר ומוסיפים מהם לסלט או לשייק.

מקדמיה

עץ ירוק עד שמקורו באוסטרליה. האגוזים מכילים חומצות שומן שמסייעות בהורדת היקפי המותניים.

במטבח: ניתן להכין ממנו חלב טבעוני ולהוסיף אותו לסלטים של עלים.

נוני

פרי עץ הגדל בפולינזיה ובהוואי. נוגד דיכאון ומחדד את הזיכרון.

במטבח: מוסיפים את הפרי המיובש והטחון לאבקה למיץ פירות.

לתמיכה בקשב ובריכוז ספירולינה. צילום: shutterstock

ספירולינה

אצה חד תאית ירוקה המורכבת מחלבון מלא. נמכרת כאצה טרייה קפואה או כשבבי אצה; חלבון מושלם לצמחונים ולטבעונים ולתמיכה בקשב ובריכוז. בחנויות הטבע תמצאו חטיפי ספירולינה, פסטת כוסמין עם ספירולינה ומוצרים נוספים בגוון של האצה.

במטבח: תוספת מצוינת לחטיפי אנרגיה, לבצק פסטה, לשייקים ומיצים.

עלים ירוקים

לכל העלים הירוקים האכילים יש תכונות בריאותיות מצטיינות ולכן מרביתם הפכו לעשבי תבלין ומרפא (לא ניתן למפות פה את כולם). נציין למשל את הכוסברה, שמכילה חומצה מאלית, משמידה טפילי מעיים ומעלימה ריח רע מהפה.

במטבח: הוסיפו לסלט או הכניסו לבלנדר להכנת סלסה או סחוג.

ממריץ טבעי עשב חיטה. צילום: shutterstock

עשב חיטה

מעירק וממצרים הקדומות סחף עשב החיטה את ארצות הברית. הוא עשיר בחלבון ובמינרלים. טוב לחיזוק מערכת החיסון וכממריץ טבעי.

במטבח: לוגמים עשב חיטה טרי או קפוא אחרי שנסחט לשוט קטן של דרינק.

צ'יה (זרעים)

זרעים של צמח המרווה, העשיר באומגה 3 ובמינרלים. טובים לבניית שריר, להפחתת התשוקה למתוקים ולשיפור הקשב והריכוז.

במטבח: מכינים מהם (בקלות) פודינגים ודייסות. משמשים חלופה לביצה במאפים טבעוניים.

קקאו

המקור העשיר ביותר בטבע לנוגדי חמצון. מגביר את הליבידו ותומך בפירוק תאי שומן.

במטבח: מכינים ממנו שוקולד גולמי חי.

נוגד חמצון קוקוס. צילום: shutterstock

קוקוס

מכיל חומצות שומן ייחודיות ונוגדי חמצון חזקים.

במטבח: לאכול טרי, לשתות את מי הקוקוס, לטגן בשמן קוקוס ולהוסיף לקינוחים.

שום

פקעת של צמח רב שנתי וחלק מסודות הבריאות של הדיאטה הים תיכונית. מכיל חומצת אמינו ייחודית, אליצין, שמשתחררת כששוברים אותו, ותכונותיה דומות לפניצילין – ולכן נחשב לאנטיביוטיקה של הטבע.

במטבח: משלבים בתבשילים וברטבים.