עכשיו העונה

הזמן הצהוב: הקיץ הוא שעתו היפה של התירס

רעש קילופם ערב לאוזניים כמעט כמו טעמם הטרי לחך. קלחי תירס בחוות פארמה קולטורה בבני ציון. צילום: דור קדמי
רעש קילופם ערב לאוזניים כמעט כמו טעמם הטרי לחך. קלחי תירס בחוות פארמה קולטורה בבני ציון. צילום: דור קדמי

בעונה זאת של השנה האשבול שלו מעובה, בשל ועטוף בעלים ירוקים, ולקודקודו זקנקן שזוף. התירס הוא מיתרונותיו הבולטים של הקיץ

26 ביוני 2019

ממעמקי ההר יצקו האלים את האדם בדמותם, ובשרם בשר גרגרי תירס צבעוני: אדום, שחור, צהוב ולבן. מחזור חייו של התירס במרכז היבשת האמריקאית משולב בפולחן דתי ותרבותי זה יותר מ־5,000 שנה. הגידול הנוח יחסית תרם להפצת עותקיו על פני האדמה, עד שנדמה שהעולם כולו נברא מתירס, ולא רק בעיניהם של בני המאיה, האצטקים ומרכז אמריקה כולה, אלא גם בעיניהם הבקיאות של בני העולם המודרני המיטיבים לקרוא בין השורות.

 

הדגן הנפוץ בעולם גיל שחם עמית בשדה התירס בחוות פארמה קולטורה שבבני ציון. צילום: דור קדמי
הדגן הנפוץ בעולם גיל שחם עמית בשדה התירס בחוות פארמה קולטורה שבבני ציון. צילום: דור קדמי

עם ראשית האביב, כשהאדמה עוד רוויית גשמים, נזרע הדגן הנפוץ בעולם. עליו הירוקים מתפרשים לארבעת כיווני הרוח וגבעולו המעוצה מתנשא לגובה של כשלושה מטרים. מאחר שצמח התירס הוא דו מיני, פעולת ההאבקה העצמית מתאפשרת בחסות גאונותו של הטבע – כל גרגר וגרגר על קלח התירס (או בשמו היפה יותר אשבול) הוא תוצאה מדויקת של מעוף אבקת פרחי תירס זכריים עיליים הנישאים ברוח ונפגשים בחלקו הנקבי והמוגן שנמצא תחתיו. מעתה יש להמתין 45 ימים שבסיומם יהיה האשבול המעובה בשל ועטוף בעלים ירוקים ולקודקודו זקנקן שזוף; רעש קילופו ערב לאוזניים כמעט כמו טעמו הטרי לחך.
מאז גילוי התירס על ידי כריסטופר קולומבוס ועד ימינו הפך התירס לשם נרדף לקדמה מואצת ולהנדסה גנטית מושמצת. אולי בצדק – ימים יגידו אם גם בני התרבות שלנו נשענו יתר על המידה על כוחו של הדגן המשוכלל. שמנים, דלקים, חומרים מעצבים, דבקים, חטיפים, כלים חד פעמיים, מזון לבעלי חיים, קמחים ואלכוהול הם רק חלק מרשימת השימושים והרכיבים שהצמח תרם לקדמה. הדעות כאן חלוקות אם טוב הדבר, אבל כמגדלים נוכל להעיד שהוא אחד מיתרונותיה הבולטים של העונה החמה.
אף שמדובר בעיקר במנה של סוכרים ופחמימות, אלו רכיבים אשר עדיפים על האחרים בעונה זו. התירס זמין לכל קופסה, ארוחה בים או מפגש חברים סביב אש גלויה. בעת אכילתו לא כדאי לשכוח שיש לו חלק מכובד בבריאת העולם.

אם כבר פחמימות וסוכרים קלח תירס בחוות פארמה קולטורה שבבני ציון. צילום: דור קדמי
אם כבר פחמימות וסוכרים קלח תירס בחוות פארמה קולטורה שבבני ציון. צילום: דור קדמי

אם ידכם משיגה תירס אורגני טרי מהאדמה, סגור ועטוף בעלה ירוק, דעו שהוא טרי ומומלץ לאכילה כפי שהוא. אם בכל זאת תרצו לבשלו השאירו אותו על קליפתו הפנימית ותנהגו בו באהבה, וכך, כמו במקורותיו המקסיקנים, "תרגילו" את הקלח בהדרגה לחום המים המבעבעים. עשו זאת רק למשך שמונה־עשר דקות כדי צורתו וטעמו הנפלא ישמרו, ואל תהססו לעטוף אותו בחמאה או בשמן זית מתובל ולפזר מעל מלח איכותי ועשבי גינה.
"פארמה קולטורה", חווה חקלאית במושב בני ציון