קיץ 2020: 4 משקאות שחייבים לנסות העונה

משקאות, קיץ 2020. עיצוב: אלונה פלוסקי
משקאות, קיץ 2020. עיצוב: אלונה פלוסקי

יין בתסיסה טבעית, ורמוט אביבי, בירה הדרים ותמציות תה קר. ארבעה משקאות מקומיים שחייבים לשתות הקיץ

17 ביוני 2020

1. פט נט

מזג האוויר המתחמם מכתיב מעבר לשתיית יינות קלים וחמוצים. ליינות הקיץ המסורתיים מצטרף פט נט – יין מבעבע ללא תוספות וחומרים משמרים. הפט נט, קיצור של Pétillant Naturel (“תסיסה טבעית” בצרפתית), הוא חלק ממגמת היינות הטבעיים שמורדת בחוקים הנוקשים של תעשיית היין המסורתית. “בעשור האחרון מחלחלת בעולם הבנה שאפשר לייצר יין מבעבע מצוין באזור שאינו שמפיין, ובמקומות שונים בעולם מיוצרים יינות מבעבעים בשיטה לא מסורתית”, מסבירה אשת היין נטלי שפריר. בשיטה המסורתית המשמשת לייצור שמפניה, קאווה, למברוסקו ודומיהם, עובר היין תסיסה שנייה בבקבוק.

פט נט, לעומת זאת, נוצר על ידי התססה ספונטנית שמסתיימת בבקבוק ומניבה יין לא מסונן, מוגז עדין, שמיוצר בדרך כלל מענבים שנבצרו באותה השנה. עד כה מקובל היה לפגוש פט נט מיקבים קטנים בצפון קליפורניה, עמק הלואר, דרום איטליה ואזורי ייצור יין משניים נוספים. שפריר, המתמחה ביינות טבעיים, מייבאת מגיאורגיה פט נט מענבי צ’ינורי מתוצרת יקב לפאטי, יין מבעבע רענן ומינרלי בארומת פירות טרופיים (210 ש”ח).

נטלי שפריר: "בעשור האחרון מחלחלת בעולם הבנה שאפשר לייצר יין מבעבע מצוין באזור שאינו שמפיין, ובמקומות שונים בעולם מיוצרים יינות מבעבעים בשיטה לא מסורתית"

בישראל עושה הפט נט את צעדיו הראשונים. פט נט 2019 מיקב דלתון, שיצא לשוק לאחרונה, מבקש לערוך לקהל היכרות עם המושג. “הפט נט משתייך לקו מוצרים ארטיזנליים, יינות שדורשים יותר תשומת לב ועבודת יד ומיוצרים בשיטות שונות מאלו שאנו משתמשים בהן בדרך כלל", אומר היינן גיא אשל.

המבעבע של דלתון מיוצר מענבי סמיון בעלי טעם ניטרלי יחסית, שאליהם נוספה כמות קטנה של ענבי מוסקט אלכסנדרוני בעלי ארומה פרחונית. האשכולות נבצרים מוקדם מעט מהרגיל כדי לשמור על רמת חומציות גבוהה. הם עוברים סחיטה עדינה, והתירוש שנוצר מועבר לתסיסה שתחילתה במכל נירוסטה וסופה בבקבוק. לפט נט של דלתון טעם פירותי חמוץ וגוון זהוב בהיר עכור מעט, תוצאה של משקעי שמרים טבעיים. הארומה והבועות העדינות מרכיבות משקה שמזכיר מעט סיידר אלכוהולי ומייצר חוויית שתייה קלילה (78 ש”ח).

 Asiswines, 054-5877630 :dalton-winery.com

2. ורמוט אביבי

לאחר פריחת הג'ין המקומי מגיע תורו של הוורמוט – יין מחוזק ומתובל המזוהה בעיקר עם איטליה. עמית טולדו, ביומיום יינן ביקב רמות נפתלי, מייצר בשיטות
מסורתיות ורמוט מתובל בצמחי ארץ ישראל. “באיטליה טעמתי ורמוטים המיוצרים מחומרים טבעיים ולא מתמציות טעם. כשחזרתי לארץ התחשק לי לייצר ורמוט שמגלם בתוכו את האביב הישראלי הקצר, ולבקבק את תחושת הרעננות שנעלמת במהירות". טולדו יצא למסעות ליקוט פרחים, בחר את המתאימים ביותר מבחינת ניחוח וארומה ובמידת הצורך ייבש והתסיס. בזר שאסף נמצאים פרחי הדרים וחרציות, קידה שעירה, כליל החורש ופרחי זעתר, שיצרו ספריית ריחות וטעמים. לאחר ניסוי וטעייה הותאמו זני הפרחים שנבחרו לבציר ענבי בוסר המיועדים לוורמוט, במקרה זה ענבי מאכל מזן דבוקי מקומי ברמת חמיצות נמוכה. טולדו הוסיף דבש פרחי אביב שתורם מתיקות עדינה ויצר ורמוט אביבי־מקומי בטעם צוף וסיומת ארוכה ודבשית. את המשקה אפשר לשתות כשהוא מצונן או בתוספת קובית קרח, סודה ופרי עונתי.

עמית טולדו: “באיטליה טעמתי ורמוטים המיוצרים מחומרים טבעיים ולא מתמציות טעם. כשחזרתי לארץ התחשק לי לייצר ורמוט שמגלם בתוכו את האביב הישראלי הקצר, ולבקבק את תחושת הרעננות שנעלמת במהירות"

מספר הבקבוקים מוגבל שכן טולדו מקפיד על הגנת הטבע: קטיפת פרחים שאינם מוגנים באזורים שבהם יש מרבדי פריחה נרחבים, לטובת המשכיות הצמיחה
והאבקת דבורים. “יש המון פרחים עם ארומות מדהימות אך הם מוגנים. בכמה מקרים הצלחתי למצוא פתרונות אמצע, למשל יערה יפנית שהיא צמח נוי במקום יערה ישראלית מוגנת. היו מקומות שפשוט ויתרתי” (120 ש”ח).
atoledo.co.il

3. בירה הדרים

במשפחת אלון, לשעבר קלוצמן, מגדלים הדרים כבר יותר מ־ 100 שנה. בזמן שרוטשילד רכש אדמות בקיסריה פנה סב המשפחה דב קלוצמן לעמק חפר, רכש אדמות חקלאיות והתמחה בפרדסנות. כיום מתמחה המשפחה בעיקר בגידול לימונים: ליים שייחודו בכך שהוא גדל לאורך כל השנה, לימון אינטרדונטו מחבל קלבריה המשמש לייצור לימונצ'לו, יוזו (בין המגדלים הבודדים מחוץ ליפן), פינגר ליים ועוד. לפני כשנה החל בן אלון לחפש מבשלת בירה שתסכים לייצר בירה מלימוני המשק.

אנשי הבירבזאר, מבשלה ופלטפורמה להפצת בירות בוטיק ישראליות, הביעו סקרנות להצטרף להרפתקה שבסופה נולדו בירה אינטרדונטו־ליים בארומת פרדס לימונים, חמיצות Pale Ale עדינה ומתיקות דבשית; ובירה ברגמוט – בירה בלגית כהה במתיקות טבעית וארומת הדרים אסייתיים. הבירות נשלחו לשפים ומומחי בירה שהרעיפו מחמאות, והן זכו לציונים גבוהים באתרי בירה בעולם. בירה קלמנסי (לימון נדיר מהפיליפינים) ובירה יוזו יראו אור בחודשים הקרובים, ובירה תפוזי דם ופינגר ליים כבר נמצאת בפיתוח (12.90 ש”ח).

להשיג באתר עלה הביתה

4. תמציות תה קר

באופן מסורתי ואסוציאטיבי, תה הוא חלק בלתי נפרד מטמפרטורות נמוכות וממטרים פזורים. אלא שבמותג Tea Lovers מאמינים שתה הוא משקה לכל השנה ומציעים תמציות להכנת תה קר. צמחים, פירות יבשים ועלי תה שעוברים בישול הם בסיס לתמציות בטעמי גולדן ספיריט – משקה בריאות המכיל כורכום, ג'ינג'ר, רויבוש, מרווה טרייה ופלפל שחור גרוס; צ'אי מסאלה; Naughty Cherry מדובדבן, תה שחור והיביסקוס (מיוצר גם בגרסה ללא סוכר) וכן Cool Me – תערובת בטעם ישראלי מלימונית, מרווה, לואיזה ומנתה.

"הרגשנו שיש בארץ התעניינות בתה וצמא למשקה טבעי קר ומרענן ללא קופאין שמתחבר לרצון לתמוך בתוצרת המקומית ובחשיבה סביבתית"

יוזמה המקורית שייכת ליואל סמואל גולדברג ושורה קרסלבסקי, שמבקשים לקדם את תרבות התה בארץ. "הרגשנו שיש בארץ התעניינות בתה וצמא למשקה טבעי קר ומרענן ללא קופאין שמתחבר לרצון לתמוך בתוצרת המקומית ובחשיבה סביבתית". להכנת התמציות הם משתמשים בצמחים מקומיים ללא חומרים משמרים, ובבקבוקי זכוכית החוסכים באריזות ומשלוחים וניתנים למחזור. כל בקבוק מספיק להכנת כ־20 כוסות משקה ואופן ההכנה פשוט וקל: למזוג מעט תמצית לכוס ולהוסיף מים קרים וקרח (55 ש"ח ל־750 מ"ל).

tealoverstlv.com