אלכוהול
ברומו של עולם

כוכב עולה: רום הוא הוויסקי החדש

רום. צילום:shutterstock
רום. צילום:shutterstock

תשכחו מבקרדי וקולה. רום הוא משקה היסטורי, מורכב ומעניין, ויש הרבה דרכים לשתות אותו

16 בדצמבר 2018

סביר להניח שהאסוציאציה הראשונה שעולה לכם לגבי רום זה ערבוב עם קוקה קולה, אבל הגיע הזמן להתקדם. רום הוא משקה היסטורי, מורכב ומעניין מאוד, ואפשר לשתות אותו בכמה צורות. את הרום מייצרים ממולאסות (דבשות), שהן שאריות של תהליך זיקוק הסוכר. הרום החל את דרכו כמשקה של העבדים שעבדו בשדות קנה הסוכר האינסופיים של הקריביים. העבדים בישלו את מיץ הסוכר, ואת השאריות החומות שנותרו מתהליך ההפקה הם התסיסו. במחצית השנייה של המאה ה־17 הפך הכומר הצרפתי האב לבאט את אותו יין מולאסות לתזקיק וייצר את הרום המודרני, בגרסתו הבסיסית ביותר.

מהר מאוד הפך הרום למוצר מבוקש באיים הקריביים, ומהר לא פחות הוא נדד אל מעבר להם והפך מבוקש בסלונים הגדולים של עשירי אמריקה ובריטניה. רום החל לשמש אפילו כמטבע עובר לסוחר. לאחר כיבוש ג'מייקה על ידי הבריטים, הרום הזול, המתקתק והזמין הפך למשקה המלחים והצי. הוא היה זמין הרבה יותר מברנדי, שרובו יוצר בצרפת, או מוויסקי, שזלל שעורה וחיטה והיה יקר להפקה.

כוס רום. צילום: shutterstock
כוס רום. צילום: shutterstock

הכר את רומך

קיימים סוגים שונים של רום, ולכל אחד מהם טעמים שונים ואופי קצת אחר:

רום ספרדי מקורו בפוארטו ריקו ובקובה, הוא קל ולבן, והוא הנפוץ בעולם.

רום אנגלי רום מג'מייקה, הוא כהה יותר ואפשר לחוש בו בריחות המולאסה. בצעירותו הוא די תוקפני, אבל המתיישנים – רכים ונפלאים.

רום בסגנון צרפתי רום המגיע מהאיטי ומרטיניק. שם הוא עשוי לא רק ממולאסות, אלא מסוכר ממש. הוא כבד יותר, עשיר ומעט עשבוני ותוקפני בטעמיו.

אפשר לשתות אותו נקי עם קרח או בקוקטייל. צילום:shutterstock
אפשר לשתות אותו נקי עם קרח או בקוקטייל. צילום:shutterstock

הבדלים בצבעים ודרגות התיישנות

רום בהיר או לבן תזקיק שאינו מיושן, בעל ריחות קלים ופרחוניים. משמש כמרכיב בקוקטיילים קלים.

רום זהוב רום לבן שהוסיפו לו מעט קרמל, או שעבר התיישנות של כמה חודשים בחביות.

רום כהה תערובת של רום מיישון של כמה שנים. לרוב יהיה לו גוף די כבד והוא יהיה עשיר בטעמיו ודומה למשקאות "חומים" אחרים כמו ויסקי וקוניאק.

רום מתובל רום זהוב שהוסיפו לו תבלינים חמים כמו קינמון וציפורן. מצוין לקוקטיילים.

רום "מתוסף" רום פופולרי מאוד באירופה, במיוחד בגרמניה ובארצות הבלטיות. לרום מוסיפים אלכוהול ופירות שונים.

נייבי רום רום בעל תכולת אלכוהול גבוהה – 57.5%.

רום XO וסופר פרמיום רום שעובר התיישנות ארוכה, של 12 שנים לפחות, בחביות מסוגים שונים.

נסו להגיש כוסית רום לצד סלט פירות. צילום:shutterstock
נסו להגיש כוסית רום לצד סלט פירות. צילום:shutterstock

איך שותים רום?

רום בהיר או זהוב משמש לרוב כמרכיב במשקאות מעורבבים קלילים. רום כהה יכול לשמש כמרכיב בקוקטיילים מורכבים ומושקעים יותר, ומהטובים שבקטגוריה אפשר ליהנות כמו שנהנים מכוסית ויסקי או קוניאק – נקי על קוביית קרח.

רום ואוכל

הרום משתלב היטב בהכנת קינוחים. אני משתמש ברום במקום ברנדי, לשלהוב סטייקים במחבת וגם ברוטבי שמנת. נסו להגיש כוסית רום מקורר לצד קינוח עשיר, סלט פירות קיצי או עם פואה גרא, במקום יין קינוח.