קריאת ים סוף

קריאת ים סוף: 5 ספרים חדשים על אוכל

עוגה בחושה עם יוגורט ולוטוס של מאיה דרין. צילום: דניאל לילה. סטיילינג: אוריה גבע
עוגה בחושה עם יוגורט ולוטוס של מאיה דרין. צילום: דניאל לילה. סטיילינג: אוריה גבע

זה שמפענח מתכונים בצורה מדעית, זה שמביא את המטבח התאילנדי־טבעוני, זה שמשלב בין מתכונים איטלקיים לאופנה, זה שמציע עוגות משמחות וזה שסוקר את נפלאות המטבח היהודי. חמישה ספרי בישול חדשים

11 באפריל 2019

דיסקו מתוקים | מאיה דרין

חובבי בישול מכירים את שפית מאיה דרין כמי שחתומה על מדור מתכונים שבועי ב"ישראל היום". הברנז'ה זוכרת אותה כשפית של מסעדת אימומה בתל אביב, אי שם בתחילת שנות ה־0002. במשך השנים פיתחה דרין סגנון בישול ישראלי, שמתרחק מטכניקות מתוחכמות וחומרי גלם יוקרתיים. בספר החדש, שפונה לכל אופה, בשלן וחובב אוכל, חוזרת דרין לאפייה, אהבה ישנה שמלווה אותה לאורך כל הדרך. 100 מתכוני עוגות, עוגיות, חיתוכיות, מאפים, סקונס ומתוקי חגים מייצגים בית, חום ומשפחה – החומרים שמהם מורכב היומיום. הוראות ההכנה פשוטות והתוצאות מרהיבות: עוגות וקינוחים לימי הולדת ולארוחות משפחתיות, לפיקניק או סתם ליד הקפה. בין המתכונים והפרקים משובצים טקסטים עם קריצה נוסטלגית וסיפורים קטנים מהחיים, שמוסיפים לספר ממד אישי.
הוצאת מודן, 196 עמודים, 98 ש"ח.

דיסקו מתוקים מאיה דרין. צילום: דניאל לילה | סטיילינג: אוריה גבע
דיסקו מתוקים מאיה דרין. צילום: דניאל לילה | סטיילינג: אוריה גבע

Orto: טבע, השראה, אוכל | אילנה אפרתי ואור רוזנבוים

מעצבת האופנה אילנה אפרתי ובתה אור רוזנבוים, דוקטור להיסטוריה ובוגרת מסלול פטיסרי בקורדון בלו, מחזיקות זה 15 שנים בבית בחבל אומבריה שבאיטליה. במשך שנה הן תיעדו במצלמת הסמארטפון את גן הירק – Orto באיטלקית – והוסיפו טקסטים קצרים ומהורהרים על ירקות עונתיים, יצירה, בגדים, אוכל ואמנות. הספר כתוב בעברית ובאנגלית כדי לבטא דואליות של חיים בין ארצות ובין תרבויות. הוא מודפס בפורמט קטן ואינטימי, דמוי יומן מסע, ונחלק לפרקים לפי חודשים. בכל פרק מופיעים מתכונים עונתיים שקשורים לבית בישראל ובאיטליה, למשל ליקר אגוזים מעץ אגוז קשיש שגדל בחצר ועלי גפן ממולאים לפי מתכון משפחתי.
הוצאת מסעות בגרדרובה, 266 עמודים, 120 ש"ח. להשיג בבוטיק אילנה אפרתי, דיזנגוף 266 תל אביב, ובבלוג מסעות בגרדרובה, masaot.com

ORTO אילנה אפרתי ואור רוזנבוים
ORTO אילנה אפרתי ואור רוזנבוים

לא ספר בישול | אסף אביר

על הכותר המתריס "לא ספר בישול" חתום אסף אביר, עיתונאי מתחום הכלכלה, שמגדיר את עצמו כגיק נטול כישורי בישול. מצויד במוטיבציה ופחד ממתכונים יצא אביר לחפש את המקבילה הישראלית ל־Mastering the Art of Cooking, אנציקלופדיית הבישול של ג'וליה צ'יילד, והתאכזב לגלות שאין כזאת. הוא ראיין שפים, חוקרים והיסטוריונים, פגש חקלאים, שרף סירים וקילף בצל במסעדות של שף מאיר אדוני. כשהצטבר אצלו מידע רב הוא ישב לכתוב ספר שמפרק את הבישול ליסודות ומסביר את ההיגיון שמאחורי מתכונים: איזון הרמוני של טעמים, מרקמים וטמפרטורות. מעבר לשפה משעשעת וזורמת, איורים שמקלים את ההבנה והרבה ידע כללי מרתק, יש בספר חוכמה פשוטה שמבטיחה הצלחה. ספר הבישול הכי מסקרן, חדשני ומניע לפעולה שפגשנו בשנים האחרונות, ובכלל.
הוצאת כנרת זמורה ביתן, 280 עמודים, 98 ש"ח.

לא ספר בישול אסף אביר. איור: שאטרסטוק
לא ספר בישול אסף אביר. איור: שאטרסטוק

המטבח הטבעוני של תאילנד | עדי עליה

חובבי הבישול התאילנדי מכירים את עדי עליה שמתגוררת בתאילנד ומעבירה סדנאות בישול. לפני שמונה שנים היא פרסמה ספר בישול ראשון, "סאנוק". הספר החדש שלה מוקדש למטבח התאילנדי הטבעוני. "טבעונות היא חלק מהתרבות התאית", היא מספרת, "מוצרי חלב אינם חלק מהאוכל המסורתי. ההבדל העיקרי הוא השימוש בביצים. בחרתי מתכונים שאפשר להשמיט אותן". מלבד 87 מתכוני סלטים, מרקים, מטוגנים, חטיפים וקינוחים, יש בספר פרק על חומרי גלם חשובים, כלים, הרכבת ארוחה תאית ואיך זה להיות צמחוני בתאילנד – מדריך התמצאות במסעדות ודוכני אוכל רחוב.
הוצאה עצמית, 184 עמודים, 125 ש"ח (לא כולל דמי משלוח). להשיג במגדלור, לבונטין 1 תל אביב, בחנות הירקות האסייתיים בשוק הכרמל, יום טוב 10 תל אביב, או באתר: thai-food-blog.com

המטבח הטבעוני של תאילנד עדי עליה. צילום: דניאל גרינפלד
המטבח הטבעוני של תאילנד עדי עליה. צילום: דניאל גרינפלד

The 100 Most Jewish Foods | Alana Newhouse

בכירי עולם הקולינריה התקבצו בספר אחד שעושה כבוד למטבח היהודי מסורתי. יותם אוטולנגי, אריק ריפרט, רות ריישל, טום קוליקיו מהריאליטי האמריקני "טופ שף" וגם גיל חובב, אורי שפט ועיתונאית הקולינריה הישראלית־אמריקנית עדינה סוסמן תרמו מאמרים, סיפורים ומתכונים לספר שהוא מחקר מקיף על המטבח היהודי לדורותיו ולעדותיו. הרשימה מגוונת: בבקה, שקשוקה, בלינצ'ס, קנדיילך, וובוס חמינדוס ועמבה. תמצאו בו גם מנות יהודיות שכמעט נכחדו מהעולם, דוגמת הלזלך וגריוולך. יותר מהמתכונים מעניין הפן ההיסטורי־אנתרופולוגי שבוחן סוגיות בהוויית האוכל היהודית והישראלית: למה יהודים אוכלים אוכל סיני בחג המולד (אלו המסעדות היחידות שהיו פתוחות בניו יורק בחג) ואיך להזמין סביח אצל עובד ולהישאר בחיים.
הוצאת Artisan, 256 עמודים, 16.48 דולר, amazon.com

The 100 Most Jewish Foods Alana Newhouse
The 100 Most Jewish Foods Alana Newhouse