דקלה חיון
מכופפת מקלות
בלוגרית יצירתית שחושפת את המנות הביתיות והלא מוכרות של מטבחי המזרח הרחוק - מקוריאה ויפן, דרך סין והונג קונג ועד טייוואן.

ארוחה בסיר אחד – גרסת המזרח

מנה בסיסית שמככבת כמעט בכל בית בסין וטייוואן והולכת להפוך לבת-בית אצלכם

11 בנובמבר 2021
עוף ואורז בשמן שומשום – Máyóu jī fàn של דקלה חיון. צילום: דקלה חיון
עוף ואורז בשמן שומשום – Máyóu jī fàn של דקלה חיון. צילום: דקלה חיון

עוף עם אורז זו מנה שאפשר למצוא כמעט בכל בית. אם הבית בעיראק יקראו למנה פלאו בג'יג', אם הוא בבוכרה יקראו לה אושפלאו, אם הוא במקסיקו יקראו לה ארוז קון פולו ואם הוא בסין או בטייוואן יקראו לה מה-יו ג'י פאן (Máyóu jī fàn) – עוף ואורז בשמן שומשום. זו מנה ביתית פופולרית בסין ויטיוואן והיא חלק מטעמי הילדות של תושביהן. ובדיוק כמו כל מנת ילדות, כל אחד יגיד שהגרסה של אמא שלו היא הכי טובה. המרכיבים העיקריים במנה הם אורז, עוף ופטריות והיא מתובלת בהרבה שמן שומשום, ג'ינג'ר ומעט יין בישול סיני. התבלינים האלה נחשבים כמחממים לפי הרפואה הסינית ולכן מכינים אותה בעיקר בחודשי החורף כדי לשמור על חום הגוף. האורז סופג את שמן השומשום ואת הטעמים של העוף והופך להיות רך, נימוח ומנחם. לפעמים מוסיפים גם גוג'י ברי לתוספת צבע אך אני החלטתי לוותר. השימוש בפטריות שימג'י ובפטריות שיטאקי מיובשות משתלב נהדר עם הוייב החורפי של המנה ומוסיף לה עוד חמימות. המנה הזו היא מסוג המנות שהכי כיף להכין – הכל בסיר אחד, בלי הרבה כלים ובלאגן ובסופו של דבר יוצאת מנה ריחנית וטעימה מאוד שכולם ישמחו לזלול.

למתכון עוף ואורז בשמן שומשום