כרמים מקיימים של יקב הרי גליל. צילום: עמית גירון
כרמים מקיימים של יקב הרי גליל. צילום: עמית גירון

יקב בר קיימא, יקב ביודינמי, יין טבעי או אורגני - מה זה בכלל אומר? מילון לייננות סביבתית

5 ביוני 2019

כאילו הדיבור על זנים, ארצות, אזורים וטכניקות לא הרחיק מספיק אנשים מעולם היין, בשנים האחרונות הצטרפו אליו הגדרות חדשות ומרתקות שהמשותף ביניהן הוא הקשר בין היין לסביבה. אפשר לכתוב ספר על כל אחת מהן – ולא מעט כותבים כבר עשו את זה – אנחנו נסתפק בכמה מונחים בסיסיים.

יקב בר קיימא
נוסף על המעגל הסביבתי שלו (השקעה במצבה הבריאותי של הקרקע, שלום הגפנים, צריכת אנרגיה, טיפול בפסולת, מחזור שפכים ועוד), יקב בר קיימא מתייחס גם למעגל החברתי שלו (העובדים והקהילה) ולמעגל הכלכלי (הנגשת היין לציבור ויכולת הקיום שלו). לפיכך יקב שמייצר יינות אורגניים אבל מבזבז חשמל ולא מפריד פסולת, לא יוכל להיחשב ליקב בר קיימא.

מקיים יקב הרי גליל בקיבוץ יראון. צילום: עמית גירון
מקיים יקב הרי גליל בקיבוץ יראון. צילום: עמית גירון

יקב אורגני
יינות אורגניים מתחילים את דרכם בכרמים שמטופלים תוך שימוש מינימלי בדשנים, קוטלי עשבים וחומרי הדברה סינתטיים. הקרקע בכרמים הללו רוחשת חיים שמעשירים אותה והעשבייה שגדלה בין שורות הגפנים מספקת לה חומרים חיוניים, מונעת סחף ולפעמים גם מדבירה מזיקים. כדי שאפשר יהיה לקרוא ליין 100 אחוז אורגני, כל החומרים שאיתם עובדים ביקב צריכים להיות בעלי הסמכה מאחד הארגונים העוסקים בכך.

יראון לבן של הרי גליל הוא יין שאפשר להתגאות בו

מבטיח ומקיים: יקב הרי גליל הוא היקב הבר קיימא המוביל בישראל

יקב ביודינמי
חקלאות ביודינמית היא בבסיסה חקלאות אורגנית שדובקת בתורתו של הפילוסוף ואבי האנתרופוסופיה רודולף שטיינר הטעונה במשמעויות מיסטיות. זוהי גישה חקלאית שמתייחסת אל החווה החקלאית כאל מכלול שלם ומתאפיינת, נוסף על הימנעות משימוש בחומרי סינתטיים, בתזמון של העבודות בכרם בהתאם למצבי השמש, הירח והכוכבים ובפעולות לא שגרתיות כמו קבורה של קרן פרה מלאה בזבל בהמות באדמת הכרם.

יין טבעוני
יין טבעוני הוא יין שבתהליך הייצור שלו לא מעורבים מרכיבים מן החי. על אילו מרכיבים מן החי מדובר? כאלה שפחות מדברים עליהם – חומרים שמשמשים לייצוב והצללה כמו חלבון ביצה או אנזימים שמופקים מחלקי פנים ועוזרים ליצרנים לשלוט בתסיסות. יקבים שהולכים על זה עד הסוף דואגים שגם חומרי האריזה (הדבק שמצמיד את התוויות לבקבוקים למשל) יהיו חפים ממרכיבים מן החי.

יין טבעי
הקטגוריה הפתוחה ביותר והקשה ביותר להגדרה. בעיקרון מדובר בעשייה ללא התערבות כימית וכמעט ללא מניפולציות בכל השלבים – מהכרם עד לבקבוק. בפועל, בין שהיצרנים מתייחסים אל המושג כאל נקודת הקיצון של החקלאות האורגנית והחקלאות הביודינמית ובין כאל המקף שמחבר בין שתיהן – כל אחד מהם מאמץ את הפילוסופיות והטכניקות שמתאימות לו, והתוצאות, בחלק גדול מהמקרים, קיצוניות במיוחד.