מתכון

מתכון סופגניות בסיסי

רק כשמגיע חנוכה, אנחנו נזכרים כמה אנחנו אוהבים סופגניות. לפחות פעם בשנה - סופגניות ביתיות שוות את המאמץ

92,991 בשלנים התעניינו במתכון זה
נובמבר 2016
מתכון סופגניות בסיסי של קרין גורן. צילום: shutterstock
מתכון סופגניות בסיסי של קרין גורן. צילום: shutterstock

רק כשמגיע חנוכה, אנחנו נזכרים כמה אנחנו אוהבים סופגניות, ותוהים מדוע לא מכינים אותן כל השנה. אולי זה בגלל הקלוריות, אולי בגלל ההשקעה הנדרשת בהכנתן, ואולי אלה חיי המדף הקצרים, אבל לפחות פעם בשנה – סופגניות ביתיות שוות את המאמץ.

המדריך לסופגניה המושלמת של קרין גורן

כמו את ההמנון הלאומי שלנו, גם את המאפה המסורתי של חנוכה גנבנו מהגויים. במקור (הגרמני) קוראים לסופגניות "ברלינרס" או "ביסמארקן", וההשראה לצורתן היא כדור של תותח. בגרמניה, ממש כמו אצלנו, אוהבים לאכול אותן בחורף – בחגיגות השנה החדשה ובעונת הקרנבל (בפברואר).

החומרים טבלת מידות ומשקלות

לבצק:

למלית:

לקישוט:

אופן ההכנה

מכינים את הבצק: 

1

שמים קמח בקערת מיקסר, ומערבבים לתוכו שמרית. מוסיפים חלב, סוכר, ביצים, תמצית וניל, ברנדי וקליפת לימון מגוררת, ומעבדים עם וו לישה במהירות נמוכה, עד לקבלת בצק. מוסיפים מלח ומעבדים כ-5 דקות, עד לקבלת בצק חלק, מבריק ואחיד. מגבירים את מהירות המיקסר לבינונית, ומוסיפים חמאה בהדרגה תוך כדי לישה. ממשיכים ללוש עוד 5 דקות אחרי שהחמאה נטמעה, לבצק רך, אחיד ודביק.

2

מעבירים את הבצק לקערה גדולה, מכסים בניילון נצמד ומניחים לתפוח עד להכפלת הנפח (או מעבירים לתפיחה במקרר למשך הלילה).

מעצבים, מתפיחים ומטגנים: 

3

מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות, ומחלקים ל-3 חלקים שווים. מחלקים כל שליש ל-10 פיסות, ומגלגלים כל פיסה לכדור (בסך הכל 30 כדורים). משמנים את הכדורים למניעת התייבשות.

4

מסדרים את הכדורים המשומנים באופן מרווח על תבנית משומנת היטב ומניחים לתפיחה בטמפרטורת החדר, עד שהם מכפילים את נפחם.

5

מחממים שמן לטיגון עמוק בסיר גדול ורחב.

6

מעבירים את כדורי הבצק לשמן החם. מטגנים עד להשחמה והופכים. מטגנים גם את הצד השני עד שהוא משחים (בסה"כ כ-2 דקות מכל צד). מוציאים את הסופגניות לנייר סופג.

ממלאים, מקשטים ומגישים

7

מזריקים לכל סופגנייה ריבת תות. אם הריבה סמיכה מדי, מדללים בכף מים רותחים. מקשטים באבקת סוכר ומגישים מיד.

גיוונים:

  • מחליפים את ריבת התות בריבת חלב, נוגט, ממרח חלבה, קרם פטיסייר או נוטלה.
  • מצפים את הסופגניות בגנאש שוקולד חם, במקום באבקת סוכר: מחממים מיכל שמנת מתוקה וקמצוץ מלח לסף רתיחה, יוצקים על 250 גרם שוקולד מריר קצוץ, ומערבבים עד שהשוקולד נמס. מצננים מעט. טובלים כל סופגנייה בשוקולד לציפוי. מגישים מיד או ממתינים להתייצבות הציפוי.