מתכון

מחמצת (שאור) – מדריך גידול

מחמצת ביתית ממנה תוכלו להכין לחמי שאור בריאים וטעימים. שימו את החששות בצד ועקבו אחרי המדריך היומי למגדל המתחיל

118,098 בשלנים התעניינו במתכון זה
מאי 2019
מחמצת של ברי יוגב. צילום: ברי יוגב
מחמצת של ברי יוגב. צילום: ברי יוגב

היסטוריה ומידע בסיסי למתחילים – הבלוג של ברי יוגב

החומרים טבלת מידות ומשקלות

ליום הראשון

ליום השני - שתי האכלות

ליום השלישי, הרביעי והחמישי

אופן ההכנה

הכנת מחמצת ראשונית - היום הראשון

1

מערבבים את כל המרכיבים בקערה. מכסים את הקערה, ומניחים למנוחה בטמפרטורת חדר 24 שעות עד שמתקבלת בלילה שתתקבל בוצית (וחסרת חן).

האכלה ראשונה ושנייה - היום השני

2

מריחים את התערובת –אמורים להריח ריח של דבש ושיפון.

3

מניחים את המים בקערה, מוסיפים את 200 גרם המחמצת הראשונית ומערבבים בעדינות. מוסיפים את שני סוגי הקמח ומערבבים לתערובת אחידה - עד שכל המים נספגים בקמח. מכסים ומשאירים למנוחה בטמפ' חדר למשך 24 12 שעות.

4

אחרי 12 שעות חוזרים שוב על פעולת ההאכלה (שוב, מאכילים 200 גרם מחמצת ראשונית באותה כמות קמח לבן, קמח שיפון ומים) כבר אחרי היום השלישי אמורים להבחין בתסיסה.

היום השלישי, הרביעי והחמישי

5

בכל אחד מהימים, מערבבים 200 גרם מחמצת עם 180 גרם קמח לבן ו-225 גרם מים ומניחים ל-24 שעות.

האכלה מהיום השישי ואילך

6

ביום השישי – המחמצת אמורה להיות מספיק טובה להכנת לחם. מהשלב הזה ואילך מאכילים את המחמצת מידי יום במים וקמח ביחס של 1 ל-1 בין המים למחמצת והקמח. כלומר – לכל 100 גרם מים מוסיפים 100 גרם מחמצת ומערבבים קצת (תמיד מוסיפים את הרכיבים למים ולא להיפך), לאחר מכן שוקלים 100 גרם קמח ומערבבים עד שהקמח נטמע לגמרי והבלילה הופכת חלקה.

זהו. עכשיו הזמן לצאת לגזוזטרה של הבלקון של המרפסת ולדעת שמחר אתם תכינו לחם מחמצת. תענוג.

אפשרות לריווח ההאכלה (מהיום השישי ואילך)

בעיקרון, את המחמצת יש להאכיל בקמח ומים מידי יום. אולם, טמפרטורה קרה מאטה את התסיסה ומאפשרת לרווח את ההאכלה ולהזין את המחמצת פעם ב-48 שעות. אם רוצים להאכיל את המחמצת כל יומיים מניחים את המחמצת במקום בו הטמפרטורה יכולה להיות מבוקרת ולעמוד על 8-10 מעלות (מקרר יין עשוי להתאים אם יש לכם).
אפשר לגדל מחמצת גם במקרר הביתי אבל מכיוון שהטמפרטורה במקרר הביתי היא מתחת ל 8 מעלות השמרים במחמצת
מעט נפגעים והחומצה האצטית – שאחראית על החמיצות העוקצנית יותר, גדלה.