מתכון

אוניגירי סמיילי

דצמבר 2015
1 דירוגים
אוניגירי סמיילי. צילום: ניבה קרן אור
אוניגירי סמיילי. צילום: ניבה קרן אור

אורז הוא מרכיב חשוב בבנטו היפני. מגישים אותו בקופסאות הבנטו כפי שהוא, או בתוך סושי מאקי-רולס, או כאוניגירי

אורז הוא מרכיב חשוב בבנטו היפני. מגישים אותו בקופסאות הבנטו כפי שהוא, או בתוך סושי מאקי-רולס, או כאוניגירי (כדורי אורז, לעתים אותם כדורי אורז גם ממולאים ו/או עטופים), ולעיתים כחלק ממעדנים מורכבים אחרים.
האורז המשמש לאובנטו היפני הוא אורז עגול, לבן, ולעיתים קרובות תראו אותו צבוע בצבעים יפים. באובנטו שאני מכינה אני לא משתמשת באורז עגול מיוחד לסושי, ובטח שלא בצבעים מלאכותיים, מכיוון שהחלטתי להתחיל עם הבנטו, משיקולי בריאות אך אל חשש! בהמשך המתכון מחכות לכם מספר שיטות לצביעת האורז באמצעים טבעיים.
לשיטתי, תשתמשו באורז שאתם מכינים ממילא בבית, זה הרבה יותר הגיוני. אני משתמשת באורז הכי הכי פושטי ורגיל, ותלמידותיי משתמשות אפילו באורז מלא (ואני אומרת: לכו על המלא העגול, עדיף, כי לאורז מלא חסרה מעט תכונת ״הדיבקיות העמילנית״ שכה חשובה להכנת סושי ואוניגירי).

החומרים
ליצירת רשימת קניות - יש לסמן את המצרכים החסרים

ליצירת רשימת קניות - יש לסמן את המצרכים החסרים
שלחו את רשימת הקניות במייל לוח מידות ומשקלות

אופן ההכנה

1

שמים את האורז בתוך מסננת ושוטפים אותו היטב תחת מי ברז זורמים עד שהמים הניגרים תחת המסננת הופכים צלולים לגמרי.

2

שמים את האורז בסיר עם מי הבישול שלו ומשרים אותו בהם חצי שעה.

3

לאחר מכן מבשלים את האורז (עם המים, כמובן) על אש בינונית גבוהה עד רתיחה.

4

ברתיחה מורידים את הלהבה למינימום האפשרי ומבשלים עוד רבע שעה.

בזמן בישול האורז מכינים תחמיץ כתוספת לאורז:

5

במחבת שמים חומץ, סוכר ומלח ומבשלים עד המסת הסוכר מבלי להרתיח. את התחמיץ הזה שופכים על האורז המוכן בעודו חם ומערבבים בעדינות בכף עץ.

מכינים את האוניגרי המחייך:

6

פורסים על כף היד חתיכה משקית ניילון, או פיסת פלסטיק נצמד.

7

מניחים בתוך כף היד כף גדושה של אורז פושר.

8

אוספים את קצוות הניילון, מוציאים את האוייר (אם נאסף), ומתחילים לסובב את הקצוות ולהדק את החבילה לכדי כדור.

9

לאחר שהניילון צמוד, ונוצרה בידינו צורת כדור, מניחים את האוניגירי לקרור כשהוא נתון בתוך הניילון, לפחות עד שהאורז קר לגמרי. אפשר להכין גם לילה מראש, וזה מחזיק בתוך הניילון אפילו שלשה ימים.

10

מוציאים את הניילון בעדינות ומניחים את כדור האורז (להלן ״אוניגירי״, כן הכנתם אוניגירי!) בתוך מנג׳ט סיליקון (עטרת סיליקון, בעברית).

11

לשלב הבא אפשר לקחת גם סתם מנקב דפים פשוט ואפשר להשתמש במנקב מעוצב. כל מה שצריך זה לנקב שתי עיניים מתוך אצת נורי, ולחתוך חצי קשת כחיוך.

12

את העיניים והחיוך מניחים על האוניגירי בעזרת צ׳ופסטיק שקצהו רטוב מעט. זהו! יש לכם אוניגירי מחייך.

כדי להכין סתם אורז פשוט, כמו שאני מכינה, יש הוראות קצת שונות:
בסיר נירוסטה בינוני שמים:
3 כוסות אורז
כפית מלח
כף שמן (לא חשוב איזה, אבל עדיף שמן בכבישה קרה)
מערבבים את האורז המלח והשמן על אש בינונית, מעט, ואז שופכים אל הסיר 7 כוסות של מים רותחים ומערבבים היטב.
מבשלים על אש בינונית, 20 דקות, בסיר פתוח עד שהאורז מקבל ״חורים״.
מכסים במכסה, סוגרים את האש, ומשאירים עוד 20 דקות מכוסה.

 

איך להכין אורז בצבעים מבלי להשתמש בצבעי מאכל מלאכותיים?

  • סיר אורז שבושל יחד עם סלק שפרוס לארבע רבעים יהפוך ורוד
  • סיר אורז שבושל בתוספת כף כורכום יהפוך צהוב
  • סיר אורז שבושל עם 10 עלי כרוב סגול יהפוך כחול-אפרפר
  • אורז שעורבב לאחר הבישול עם צרור עלי פטרוזיליה טחונים או רוטב פסטו מבזיליקום יקבל גוון ירקרק