אוכל עולמי

בואנו נאצ'וס: הלקסיקון השלם למאכלים מקסיקניים

קסדייה. צילום: עופר מתיתיהו
קסדייה. צילום: עופר מתיתיהו

מה ההבדל בין טורטייה אמריקאית למקסיקנית, סלסה לא אמור להיות שם של ריקוד, ומי זאת פאהיטה?

16 בדצמבר 2018

טורטייה: המרכיב הכי אלמנטרי וחשוב. מאפה בצק עגול ודקיק (מיני לאפה) עשוי קמח חיטה או קמח תירס. מזללות פשוטות רוכשות אותו מוכן, מזללות איכותיות מכינות אותו בעצמן.

נאצ'וס: גורלן של טורטיות מאתמול שהופכות לטורטיות צ'יפס של היום. חטיף העשוי טורטיות חתוכות למשולשים ומטוגנות עד קראנצ'יות, מוגש עם מטבלים.

פהיטה: תבשיל מוקפץ של רצועות בקר או עוף עם בצל ופלפלים, בדרך כלל ברוטב ברביקיו. התבשיל מוגש כארוחת טורטיות.

טוסטאדה: טורטיות מטוגנות בצורה שטוחה או בצורת קערית הממתינה למבחר אפשרויות מילוי.

בוריטו: בתרגום לעברית – חמור קטן. מנה ממטבח הטקס־מקס – טורטייה רכה מקמח חיטה ממולאת צ'ילי קון קרנה ומקופלת משני הקצוות. יש הטוענים שמקור השם הוא הקיפול המזכיר צורת טוסיק של חמור.

טאקו רך עם דג. מקסיקנה. צילום: עופר מתיתיהו
טאקו רך עם דג. מקסיקנה. צילום: עופר מתיתיהו

אינצ'לאדה: טורטייה רכה מגולגלת, ממולאת ואפויה.

קסדייה: טוסט מקסיקני המורכב משתי טורטיות (תירס או חיטה בטקס־מקס) ממולאות גבינות קשות פלוס חלפניו (ע"ע), סלסה (ע"ע) ועוד.

צ'ימיצ'נגה: טורטייה ממולאת ומטוגנת כמו אגרול, כלומר עם המילוי בתוכה לפני הצניחה לשמן.

טאקו אמריקאי: טורטייה מקופלת ומטוגנת לפריכות ואז ממולאת, בדרך כלל במחית פריחולס של שעועית, צ'ילי בשר ו/או גבינה מגוררת.

טאקו מקסיקני: טורטיית תירס רכה ממולאת בעוף וסלסה (ע"ע), מקופלת לחצי ומטוגנת בשמן.

פותחים שולחן מקסיקני. צילום: עופר מתיתיהו
פותחים שולחן מקסיקני. צילום: עופר מתיתיהו

גוואקמולי: מטבל/ממרח אצטקי במקור, מאבוקדו, עגבניות, חלפניו (ע"ע) וכוסברה.

סלסה: אוסף רטבים המכונים באותו שם של הריקוד. בדרך כלל יכילו עגבניות מבושלות, פלפלים ותבלינים.

מולה: אוסף רטבים סמיכים והומוגניים, המפורסמים שבהם מכילים קקאו.

חלפניו: זן של פלפל צ'ילי קטן, שמנמן ובחריפות בינונית. במטבח המקסיקני הוא בדרך כלל כבוש בחומץ.