ליקוט

ארץ נבטי הפרא

נבטי בר ביער חורשים. צילום: חיים יוסף
נבטי בר ביער חורשים. צילום: חיים יוסף

הגשמים הראשונים ירדו כבר, הקרקע ספוגה במים וכל הזרעים מתחילים לנבוט. זה הזמן לצאת ליער וללקט נבטי בר

30 בנובמבר 2020

כל שנות ילדותי השתתפתי בחוגי טבע וסיור, אלא שהייתי קצת זר ביחס לקבוצה – חבריי היו מומחים והכירו את שמות כל הצמחים, ואילו אני לא זכרתי אפילו שם אחד. למעשה, כיום עיקר הזכרונות שלי מחוגי הטבע הוא הקנאה בזוכרים, לי כל הצמחים נראו אותו דבר.

הצמח משתנה ומתפתח לאורך השנה אורי מאיר צ'יזיק מלקט נבטי בר ביער חורשים. צילום: חיים יוסף
הצמח משתנה ומתפתח לאורך השנה אורי מאיר צ'יזיק מלקט נבטי בר ביער חורשים. צילום: חיים יוסף

אולם מאז התבגרתי (גם אם יש מי שיחלקו על הקביעה הזאת) והתחלתי להתעניין באוכל. כשחקרתי מסורות מקומיות, הבנתי שלכל אחד מהצמחים יש סיפור וטעם משלו, וברגע שמכירים את הסיפור ואת הטעם קל הרבה יותר לזהות את הצמחים ולזכור את שמותיהם. אחרי שכבר למדתי לזהות את הצמחים בשמותיהם, העמקתי את ההיכרות איתם. הבנתי שצמח משתנה ומתפתח לאורך השנה: הוא מתחיל כזרע ונובט; כנבט הוא יכול להיות ירוק ומתוק, אך לקראת הקיץ הוא הופך לקוצני, אפור וקשיח. גיליתי שתמיד יש משהו חדש ללמוד בטבע המתפתח, בכל עונה.

בדרך כלל נובטים קודם שני פסיגים, שהם עלי עובר – העלים הראשוניים של הצמח, חיל החלוץ שמציץ ובודק את המצב. אחריהם יוצאים רק העלים הראשיים של הצמח

עכשיו, למשל, אנחנו בשיא עונת הנבטים. הגשמים הראשונים ירדו כבר, הקרקע ספוגה במים וכל הזרעים מתחילים לנבוט. לפני שכל השטח יהיה מכוסה בצמחייה ירוקה ועבותה, יש משטח ענק של נבטים, שאותם אפשר לאכול ולבשל.

סלט נבטי בר של אורי מאיר צ'יזיק

לכל הכתבות והטורים של אורי מאיר צ'יזיק

בדרך כלל נובטים קודם שני פסיגים, שהם עלי עובר – העלים הראשוניים של הצמח, חיל החלוץ שמציץ ובודק את המצב. אחריהם יוצאים רק העלים הראשיים של הצמח. כל צמח ומשפחה מתאפיינים בפסיגים שונים ובעלים הייחודיים להם, ויש אינספור נבטים מסוגים ומינים שונים, לכל אחד מראה וטעם מובחנים.

ביער, תמצאו בעיקר נבטי חובזה, חרדל, סרפד וגדילן נבטי בר ביער חורשים. צילום: חיים יוסף
ביער, תמצאו בעיקר נבטי חובזה, חרדל, סרפד וגדילן נבטי בר ביער חורשים. צילום: חיים יוסף

ביער, תמצאו בעיקר נבטי חובזה, חרדל, סרפד וגדילן. הגדילן מתאפיין במרירות, הפסיגים שלו עגולים ובשרניים, השורש שלו רחב למדי וקל לשליפה והעלים הקטנים נראים ממש כמו בצמח הבוגר, שעירים בשוליים עם רשת לבנה על פני העלה; לפסיגי החובזה יש צורת לב קטן, עם נקודה קטנה סגולה במרכז; החרדל חריף והעלים שלו קטנטנים ומפורצים; והסרפד צורב מעט כבר בתחילת הדרך, אבל בעל טעם דגי מיוחד.

סלטים, מרקים, תבשילים – לכל מתכוני הנבטים שלנו

כל צמח ומשפחה מתאפיינים בפסיגים שונים ובעלים הייחודיים להם, ויש אינספור נבטים מסוגים ומינים שונים, לכל אחד מראה וטעם מובחנים

היום, אני כבר מחכה בקוצר רוח לעונה הזאת, על טעמיה ומאכליה. אני אוסף את הנבטים, ממיין אותם, מפריד, מתרגש ממה שהולך להגיע, מתקין מנות ומבשל. את הנבטים אפשר לאכול גם חיים וגם מבושלים. אני מוסיף אותם לסלט, מכניס לכל תבשיל או מקפיץ מעט עם שמן זית ובצל. זוהי העונה, צאו ללקט.

אפשר לאכול גם חיים וגם מבושלים נבטי חובזה ביער חורשים. צילום: חיים יוסף
אפשר לאכול גם חיים וגם מבושלים נבטי חובזה ביער חורשים. צילום: חיים יוסף