נפרדים מ-2020

השנה שהמציאה את החקלאות מחדש

משק חביביאן. צילום: מתן סוויסה
משק חביביאן. צילום: מתן סוויסה

2020 שינתה משקים רבים, השאירה יותר תוצרת בגבולות ישראל והנגישה מגוון חדש בשיטות רכישה חדשות. עכשיו רק נדרשת מדיניות ברורה שמקדמת את התהליכים האלה ושמה לה למטרה לשפר את הירקות שעולים על הצלחת שלנו

6 בדצמבר 2020

חוסר ודאות, התמסרות לכוחות הטבע ולהשפעה שיש להם עלינו, תהליכיות וסבלנות אין קץ – כל האלמנטים האלה, שהם הבוקר טוב של החקלאי, קיבלו נפח חדש בשנה האחרונה. מירוץ החיים נעצר ברמזור אדום וכולנו קיבלנו קצב מחייה של איכר חרוש קמטים, או איכרה ותיקה. אצלנו בשדה לא צריך לחכות לקורונה
כדי לדעת שאנחנו יכולים לתכנן את הערוגה, את השתילות, את ההשקיות ואת הקטיפים, כאשר לגורמי השמים יהיו רעיונות משלהם – מחקלאי נדרשת נפש של מהמר. ברד אחד עלול לחסל את אלפי השתילים שכבר הספיקו להתפתח, ובקיץ התמודדנו יחד כל חקלאי המדינה עם לא מעט נזקים כתוצאה מגל החום הארוך והקיצוני שחווינו השנה; עסק שלם הקורס לנגד עינינו הוא חלק בלתי נפרד מרולטת החקלאות.

מחקלאי נדרשת נפש של מהמר משק חביביאן. צילום: מתן סוויסה
מחקלאי נדרשת נפש של מהמר משק חביביאן. צילום: מתן סוויסה

לכל המתכונים של מיכל חביביאן

אולם השנה הזאת הייתה שברירית במיוחד. מצד אחד, היא חיבקה את החקלאים. מחסור קיצוני בביצים לקראת חג הפסח הזכיר לנו שמאחורי כל ביצה יש תרנגולת מטילה. סגירת הגבולות עוררה צורך לקנות כמה שיותר קרוב, ותחושת האחריות כלפי הכדור שעליו אנחנו מתארחים הולידה צרכנות מודעת ומתחשבת. חקלאים שכבר גידלו ירקות למשפחות שקשרו את גורל הצלחת שלהם בגורל הערוגות קיבלו המון פניות חדשות. חקלאים שעובדים עם ענפי המסעדנות והמלונאות שנסגרו מצאו אלטרנטיבות חדשות ועברו לשיווק ישיר.

צורכים מקומי, חולמים על חו"ל – כך השפיעה הקורונה על הצלחת שלנו

המשבר יצר הזדמנות לשים את היד על חומרי גלם שבדרך כלל היו נחלתם הבלעדית של בכירי השפים – וגם סוחרים שהבינו את הפוטנציאל הוסיפו תמונה של שדה חרוש וטרקטור לאתר שלהם ומיתגו את הסחורה המאופסנת שלהם ככזו המגיעה ישירות מהשדה. בימים שבהם הבריאות שלנו מאוימת (בגלל וירוס או בגלל הסתגרות בבית ומאחורי מסכות) צריכה של ירקות טריים – ואם אפשר נקיים מדשנים כימיים ומריסוסים רעילים – היא הדבר הכי טוב שאפשר לעשות עבור עצמנו, ורבים עלו על הגל.

החקלאות קיבלה השנה מכה קשה. סגירת הגבולות מנעה את הגעתם של עובדים מעבר לים וחקלאים רבים נאלצו להמציא מחדש את המערך שלהם ואף לצמצם פעילות. המחסור בכוח אדם בשל מגפת הקורונה איים, ועדיין מאיים, לגדוע ענפים חקלאיים שלמים

מנגד, החקלאות קיבלה השנה מכה קשה. סגירת הגבולות מנעה את הגעתם של עובדים מעבר לים וחקלאים רבים נאלצו להמציא מחדש את המערך שלהם ואף לצמצם פעילות. המחסור בכוח אדם בשל מגפת הקורונה איים, ועדיין מאיים, לגדוע ענפים חקלאיים שלמים. במקום לקבל תמיכה ממשלתית, להפנות לטובת החקלאות ידיים של דורשי עבודה ובני נוער שזקוקים להתאווררות ממסכים – ולתת לתחום אפשרות לעמוד בביקושים הגוברים, לקיים מדיניות אמיצה שמאפשרת לחקלאות מקומית לפרוח, לשים דגש על טעם ואיכות ולצאת משנים של מאבקי הישרדות – הממשלה שתקה.

 

לעודד חקלאות מיטיבה משק חביביאן. צילום: מתן סוויסה
לעודד חקלאות מיטיבה משק חביביאן. צילום: מתן סוויסה

השנה הזאת המציאה את החקלאות מחדש, שינתה משקים רבים, השאירה יותר תוצרת בתוך גבולות ישראל והנגישה מגוון חדש בשיטות רכישה חדשות. כדי לעודד חקלאות מיטיבה, ששמה דגש על איכות במקום על מאבקי הישרדות, שבוחרת פעם אחר פעם בזנים עשירים בטעם על פני אלה שמפיקים תנובה גבוה לדונם,
יש צורך דחוף לנצל את הזמן ואת המומנטום האלה למדיניות ברורה שמקדמת את התהליכים האלה ושמה לה למטרה לשפר את הירקות שעולים על הצלחת שלנו.

* מיכל חביביאן היא חקלאית ובשלנית, מבעלי משק חביביאן, משק אורגני