מתכון

קדרת דג בעגבניות

דג ברוטב אדום ומתובל הוא אורח תכוף על שולחנות החג, אבל יש תפנית בעלילה בזכות החמאה, שמעניקה לרוטב חיים חדשים

20,805 בשלנים התעניינו במתכון זה
ינואר 2016
קדרת דג בעגבניות. צילום: דניה ויינר | סגנון: רותם ניר
קדרת דג בעגבניות. צילום: דניה ויינר | סגנון: רותם ניר

דג ברוטב אדום ומתובל הוא אורח תכוף על שולחנות החג, אבל כאן יש תפנית בעלילה בזכות החמאה, שמעגלת טעמים ומעניקה לרוטב חיים חדשים. השתמשתי ב-100 גרם חמאה, אבל האמת היא שאם תכפילו את הכמות – תיהנו עוד יותר. כמאמר המשורר: "תמצא את מה שאתה הכי אוהב ותן לו להרוג אותך". מגישים עם ניוקי אַלָה רומאנה – כופתאות שמכינים מדייסת סולת (במקום מחית תפוחי אדמה) שמתבשלת בחלב, פרמזן והרבה חמאה – לא לשומרי משקל.
השחקן הראשי אני הכנתי עם דניס זמין וזול, אבל אפשר להשקיע בדג ים משובח כמו פארידה או בנתחים של דגי ים כמו לוקוס או מוסר. אם משתמשים בפרוסות או בפילה, צריך לקחת בחשבון 250 גרם לסועד.

החומרים טבלת מידות ומשקלות

לניוקי:

לשימון:

אופן ההכנה

מכינים את הדג

1

מחממים תנור ל-220 מעלות.

2

מחממים שמן זית ועלי מרווה במחבת גדולה שמתאימה גם לתנור. מוסיפים פלפלים חריפים ומאדים עוד דקה-שתיים עד שעולה ניחוח. מוסיפים עגבניות שרי ותמר ומביאים לרתיחה מלאה.

3

מסדרים את הדגים בין העגבניות ומתבלים במלח ובפלפל שחור.

4

אופים 15 דקות. כשהדג מוכן, מוסיפים קוביות חמאה ומניעים את התבנית לפיזורן או מערבבים בעדינות. צריכה להיווצר מעין אמולסיה בין מיץ העגבניות והחמאה.

מכינים את הניוקי

5

מרתיחים חלב בסיר רחב. מוסיפים חמאה, מלח, פלפל לבן ואגוז מוסקט ומערבבים. מוסיפים סולת לאט-לאט וטורפים לקבלת מחית סמיכה.

6

מורידים מהכיריים ומוסיפים את החלמונים אחד-אחד תוך כדי טריפה. מוסיפים פרמזן, מערבבים ומתקנים תיבול. משטחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה משומן בחמאה או בשמן זית ומצננים עד שמתייצב.

7

קורצים עיגולים בקוטר 3-2 ס"מ או חותכים בסכין לריבועים.

8

מחממים מחבת עם שמן זית וצורבים את הניוקי 2 דקות מכל צד עד השחמה. מוסיפים את הניוקי לרוטב מגישים מייד.

הכנה מראש את תבשיל העגבניות אפשר להכין מראש עד שלב הרתיחה. את הדגים עצמם עדיף לבשל בסמוך להגשה. את הניוקי אפשר להכין יום-יומיים מראש ולשמור בשכבה אחת בתבנית משומנת במקרר. כשמוסיפים את הדגים לרוטב מוסיפים גם את הניוקי.

גיוונים ותוספות:
• במקום לאפות מבשלים את הדגים בסיר גדול ומכוסה במשך 20 דקות על להבה נמוכה.
• מוסיפים לרוטב 10 שיני שום/בצלי שאלוט קלופים בשלב הוספת הפלפלים. אפשר גם להוסיף ראש שומר פרוס עם העגבניות.
• מוסיפים לרוטב כוס יין לבן ומצמצמים על להבה בינונית כמה דקות.
• מגישים עם ברוסקטות מרוחות במעט שום או בערב חג – עם חלה טרייה.
• הרוטב הזה יכול להתאים גם לבישול שרימפס וסרטנים.
• לטיגון אפשר להשתמש גם בעוד חמאה.