מתכון

קוגל ירושלמי

עבור רבים הוא מלך מלכי המלכים של הקוגלים, ואין שבת בלעדיו

142,568 בשלנים התעניינו במתכון זה
ספטמבר 2019
קוגל ירושלמי. צילום: רן בירן
קוגל ירושלמי. צילום: רן בירן

סודו בתועפות פלפל שחור ובאיזון בין סוכר ומלח. הבישול הארוך בתנור והשהייה על פלטת השבת הופכים פשטידת אטריות למשהו שמימי. מגישים עם מלפפון חמוץ ליד ולא צריך יותר כלום.

החומרים טבלת מידות ומשקלות

לקרמל

להגשה (לא חובה)

אופן ההכנה

מכינים תערובת אטריות

1

מרתיחים מים חמים בסיר גדול. מוסיפים אטריות ומבשלים לפי הוראות היצרן לריכוך. מסננים. מניחים את האטריות בקערה גדולה. מוסיפים ביצים סוכר, מלח ופלפל שחור. מערבבים

מכינים קרמל

2

מניחים בסיר שמן וסוכר ומחממים מעל להבה בינונית. לא נוגעים ולא מערבבים (אחרת ייווצרו גושים כמו סוכריות). ממתינים לבעבוע. לא מורידים את העיניים מהסיר. כאשר הבעבוע גובר והסוכר הופך לקרמל מכבים את האש. בשלב זה הנוזל צריך להיות אחיד ובצבע חום. אוחזים בסיר עם מגבת, שופכים את הקרמל בזהירות (הסוכר והשמן לוהטים) מעל האטריות ומערבבים.

אופים

3

מחממים תנור ל־175 מעלות. מרפדים סיר בנייר אפייה ויוצקים פנימה את תערובת האטריות. מכסים בנייר אפייה נוסף ומעליו נייר אלומיניום (כמכסה). אופים בתנור כשעתיים וחצי. מסירים את נייר האלומיניום ובודקים אם האטריות החיצוניות הפכו חומות ומעט פריכות. אם לא, מכסים שוב ממשיכים באפייה עד שהן משחימות. בשלב הזה המאפה מוכן אבל לילה על הפלטה יעניק לו את הטעם המיוחד שלו: מעבירים את המאפה לתבנית ומניחים מעל הסיר של החמין למשך לילה.

מגישים

4

מחלצים את הקוגל מהסיר בעדינות ומניחים אותו על קרש חיתוך. פורסים פרוסה לכל סועד. מגישים עם מלפפון חמוץ (המשקיעים מוסיפים גם הרינג כבוש).