מתכון

קרפלך

נובמבר 2015
1 דירוגים
קרפלך. צילום: מיכל לנרט
קרפלך. צילום: מיכל לנרט

אין כמו קערת מרק עוף שבושל באהבה, עם נשמה יתירה, כשבתוכו צפים קרעפלך מדושני עונג, ממולאים בכבד או בשר טחון

אפשר למלא בבשר או עוף קצוץ, הצמחונים יבחרו במילוי דלעת – ועל אותו עיקרון אפשר ורצוי לגוון עם המילוי. חוץ מלאכול קרעפלך במרק העוף המתבקש – אפשר לטגן בשומן אווז עם המון בצל ולהגיש עם חזרת בצד.
אפשר להמר על כך, שמעטים יסרבו לקערת מרק עוף שבושל באהבה, עם הרבה תוכן ונשמה יתירה, כשבתוכו צפים ועולים כמה קרעפלך מדושני עונג, ממולאים בכבד או בשר טחון. שמם של הקרעפלך, מאושיות המטבח היהודי המזרח אירופאי, ניתן להם ביידיש, ומקור הכינוי בגרמנית עתיקה. קרעפל הוא וו בגרמנית, והשם הוצמד לכיסנים בגלל צורתם המיוחדת.

בבתים רבים מרק עוף עם קרפלך הוא אביזר חובה בראש השנה, ובמיוחד כארוחה מפסקת בערב יום כיפור, ומסתבר שיש גם מי שיודע למה. הסבר קבליסטי מלומד מצביע על סימבוליות ציורית: הבשר הטחון מסמל את המידות הטובות, ומעטפת הבצק מסמלת את הדעת. נו, שוין… הנה, עוד סיבה טובה לאכול מהכיסנים המנחמים האלה.

מה צריך?
ליצירת רשימת קניות - יש לסמן את המצרכים החסרים

ליצירת סל קניות - יש לסמן את המצרכים החסרים

החומרים
ליצירת רשימת קניות - יש לסמן את המצרכים החסרים

ליצירת סל קניות - יש לסמן את המצרכים החסרים

לבצק:

למלית כבד עוף:

למלית בטטה:

להגשה:

שלחו את רשימת הקניות במייל לוח מידות ומשקלות מה צריך?

אופן ההכנה

מכינים את הבצק:

1

מבשלים תפוח אדמה במים עם מעט מלח, עד שמתרכך. מסננים ושומרים את מי הבישול.

2

מועכים את תפוח האדמה לפירה. לוקחים 50 גרם (2 כפות) מהפירה, מוסיפים לו כוס ממי הבישול ומערבבים. נותנים לתערובת להתקרר עד שהיא פושרת.

3

שמים בקערה נפרדת קמח, ביצים וכף מלח. לשים לבצק. מוסיפים גם את תערובת תפוחי האדמה ושמן, וממשיכים ללוש, עד שמתקבל בצק לא רך ולא דביק. נותנים לבצק לנוח חצי שעה בטמפרטורת החדר.

4

מרדדים את הבצק על משטח מקומח לדף חלק בעובי 3-2 מ"מ, וקורצים ממנו עיגולים בקוטר 8 ס"מ.

מכינים את מלית הכבד וממלאים:

5

מטגנים בצל בשומן אווז או בשמן, עד שהוא מתחיל להזהיב. מוסיפים כבד עוף, וממשיכים לטגן עד שהכבד עשוי בדרגת מדיום-וול. מתבלים, מקררים ומרסקים במעבד מזון למחית גסה.

6

מניחים במרכז כל עיגול בצק כף מן המלית, מקפלים ומהדקים את הקצוות היטב. מבשלים במים רותחים ומומלחים כ-10 דקות.

מכינים את מלית הבטטות וממלאים:

7

מחממים תנור ל-180 מעלות.

8

מערבבים בטטה ובצל עם חמאה, סוכר, מלח, פלפל, אגוז מוסקט ושום.

9

מעבירים את התערובת לתבנית אפייה, ואופים 40 דקות, תוך כדי ערבוב מדי פעם.

10

מצננים ומרסקים במג'ימיקס למחית.

11

מניחים במרכז כל עיגול בצק כף מן המלית, מהדקים וסוגרים כמו במלית הכבד, רק שכאן מחברים את שני הקצוות של הכיסן, מהדקים ויוצרים צורה של כתר.

12

מבשלים במים רותחים כ-10 דקות. מגישים עם שמנת חמוצה מתובלת במלח והרבה עירית קצוצה.