גלידוניות יוגורמה בציפוי שוקולד ובייגלה של רון יוחננוב. צילום: נועם פריסמן
גלידוניות יוגורמה בציפוי שוקולד ובייגלה של רון יוחננוב. צילום: נועם פריסמן

אירוח משפחות הוא עניין טריקי: מצד אחד רוצים שכולם יצאו מסופקים (ושבעים) ומצד שני לא רוצים להסתפק במנות ילדים כמו שניצלים ופסטה בלי רוטב. הנה כמה טיפים לתכנון תפריט רב-גילאי

5 בדצמבר 2021

 לא משנה אם יש לכם ילדים או לא, אם אי פעם אירחתם משפחה עם ילדים – אתם בטוח יודעים שזה עניין מאתגר. ילדים הם יצורים חמודים (אפילו מאוד, לפעמים), אבל הם גם בררניים באופן קיצוני, על אחת כמה וכמה בכל מה שקשור באוכל. תמיד יהיה את זה שלא אוכל סלט אלא רק ירקות חתוכים, את ההיא שאוהבת רק גבינה לבנה אבל לא קוטג', את אלה שאוכלים רק פסטה בלי כלום ואת כל אלה שלא יכולים לאכול כשאוכל אחד נוגע בשני. בסדר, (כמעט) כולנו היינו כאלה פעם.

זה הופך להיות מאתגר אפילו יותר כשמדובר באירוח של משפחות עם ילדים בגילאים שונים, כי אלה היותר גדולים כבר לפעמים כן זורמים על אוכל "של מבוגרים", ואם יש כאלה קטנים במיוחד צריך גם לדאוג שיהיו אופציות לדברים שאפשר לאכול בידיים. אה, ועוד לא דיברנו על זה שהם רעבים כ-ל הזמן.

אז איך מתארגנים על אירוח משפחתי ועל ארוחה שתתאים לילדים בגילאים שונים ועם העדפות שונות, והכי חשוב – תהיה מהנה, טעימה ומתוחכמת מספיק גם בשביל ההורים שלהם? 

הנה כמה טיפים חשובים שיעזרו לכם:

נשנושים לפני הארוחה

קודם כל, תדאגו למתן את רמת הרעב. ילדים קטנים רעבים נוהגים להיות אינטנסיביים ואתם לא רוצים דרמות ומשברים שיתפתחו על רקע חוסר סבלנות. את פני האורחים אפשר לקבל בכמה צלחות נשנושים לחלק שלפני הארוחה – מגוון של ירקות חתוכים, פירות העונה או מגש גבינות קליל – שדואגים לסדר עליו גם גבינות שילדים אוהבים כמו גאודה, גבינה צהובה ומוצרלה, וגם גבינות מתוחכמות יותר לגדולים כמו גאודה מעושנת, גאודה כמון, פקורינו או מנצ'גו. אם בא לכם להשקיע אפשר גם נשנושים קצת יותר רציניים כמו ברוקולי וכרובית עם גבינת חלומי ופרמזן שבטח ייחטפו ראשונים מהשולחן. ממש לא חייבים בסיבוב הזה גם פחמימות, אבל אם בכל זאת נראה לכם שצריך – העדיפו כאלה כמו קרקרים או עוגיות מלוחות ולא לחמים ומאפים – אחרת פשוט לא יישאר לאף אחד תיאבון לארוחה עצמה, והמטרה שלנו פה היא להרגיע, לא להעמיס.

נשנוש של לפני הארוחה כרובית וברוקלי מצופים של ענת לבל, המחלבה מבית יצחק. צילום: נעם פריסמן סטיילינג: ענת לבל
נשנוש של לפני הארוחה כרובית וברוקלי מצופים של ענת לבל, המחלבה מבית יצחק. צילום: נעם פריסמן סטיילינג: ענת לבל

מנות מודולריות

לכל ילד יש את ההעדפה שלו בנושא שילובי מזון, וזה שהילד שלכם אוהב את הקציצות שלו ברוטב ממש לא אומר שכולם אוהבים אותן ככה. אז נסו לייצר כמה שיותר מנות שאפשר לפרק אותן ולהגיש אותן בחלקים. למשל – את הרוטב לקציצות הגישו בנפרד, כנ"ל לגבי רוטב לפסטה. אם אתם הולכים על סלט קצוץ וודאו שאת הבצל אתם מגישים בנפרד כי הוא ספציפית קשה להתמודדות אצל ילדים רבים, כנ"ל לגבי פלפלים. תוכלו להכין, למשל, את המנה הנהדרת הזו של פסטה כרובית ויוגורמה ולהגיש את הפסטה עם הפירורים הפריכים בצד (ואם יש ילדים שממש מתנגדים – משאירים אופציה של פסטה ללא הרוטב), או את הפיתבולה – פיתה עם סלט טבולה שאפשר להגיש בנפרד (נסו לשכנע את הילדים לטעום למרות שזה מלא ירוקים. וגם אם הם לא יזרמו – יום אחד הם יבינו שזה מה שהכי טעים).  

את הירוקים בצד פיתבולה של קינן בסל, המחלבה מבית יצחק. צילום: תמוז רחמן
את הירוקים בצד פיתבולה של קינן בסל, המחלבה מבית יצחק. צילום: תמוז רחמן

שמרו את התיבול לסוף הבישול

כשאתם מבשלים מנה מתובלת במיוחד, כזו עם טעמים עזים ודומיננטיים (כמו שצריך), צריך להתחשב בעובדה שעבור ילדים, בעיקר כאלה שלא מורגלים לזה, זה יכול להיות טיפה אינטנסיבי. לכן במידה ואפשר – שימרו את החלק של התיבול לסוף תהליך הבישול, ורגע לפני שאתם מפרגנים בתבלינים, שמרו בצד כמה מנות מהמנה לילדים שבחבורה. לדוגמא: אם תכינו את מנת הסלמון הנהדרת הזו במשרה יוגורמה, עשבי תיבול ואריסה – שמרו כמה נתחים לילדים ללא המשרה המתובל, או אפילו הכינו עבורם משרה ניטרלי, ללא הטעמים החזקים. גם במתכון הזה של סמבוסק פסטו וגאודה עיזים, תוכלו להכין מגש אחד של מאפים נטולי פסטו (על הגאודה סביר להניח שרוב הילדים יזרמו. בעיקר אם היא הרגע יצאה מהתנור, חמימה ומותכת). עוד מנה שאפשר להכין לה גרסת ילדים מתובלת פחות היא תפוחי אדמה בפרמזן ועשבי תיבול, כשאת עשבי התיבול מוסיפים בסוף – לא לפני שהשארתם בצד כמה כאלה בלעדיהם.

השאירו כמה נתחים לא מתובלים בצד סלמון ביוגורמה עזים של רינת צדוק. צילום: נועם פריסמן, סטיילינג: ענת לבל, כלים: דניאלה ארד
השאירו כמה נתחים לא מתובלים בצד סלמון ביוגורמה עזים של רינת צדוק. צילום: נועם פריסמן, סטיילינג: ענת לבל, כלים: דניאלה ארד

בחרו מנות שגם מבוגרים וגם ילדים אוהבים

גם אתם בטח מרגישים שלפעמים אתם מבשלים עבור הילדים שלכם מנות אחרות לגמרי מאלה שאתם מבשלים עבורכם, המבוגרים. אבל אנחנו בטוחים שגם לכם יש כמה מנות קבועות שטעימות לבני כל הגילאים באותה המידה, וגם לנו יש כמה הצעות כאלה להוסיף לארסנל המנות הללו. מק אנד צ'יז דלעת היא דוגמא אולטימטיבית למנה שילדים יעופו עליה וגם המבוגרים (אגב, אתם ממש לא חייבים לגלות להם שזו דלעת). גם לביבות הן מנה שווה שלא מעט ילדים זורמים עליה, למשל לביבות זוקיני או לביבות פולנטה עבור סרבני ירקות. בקטגוריית הקינוחים יותר קל לקלוע לטעם של ילדים, אבל גם במקרה הזה אנחנו ממליצים על כאלה שגם ילדים וגם מבוגרים לא סתם יזרמו עליהם, אלא יעופו עליהם – כמו הגלידוניות בציפוי שוקולד ובייגלה האלה.

כולם יעופו עליו מק אנד צ'יז דלעת של עז תלם, המחלבה מבית יצחק. צילום: נועם פריסמן, סגנון: ענת לבל
כולם יעופו עליו מק אנד צ'יז דלעת של עז תלם, המחלבה מבית יצחק. צילום: נועם פריסמן, סגנון: ענת לבל

גלגל הצלה: כריך

במקרים מסוימים, כל מה שדיברנו עליו כאן למעלה לא יעבוד. יש ילדים בררנים באופן מיוחד, וזה בסדר. לכן תמיד דאגו שתהיה לכם אפשרות חילוץ בדמות לחם טוב או לחמנייה שווה עם גבינה שילדים אוהבים כמו מוצרלה או גאודה כדי להכין סנדוויץ' או טוסט מפנק במידת הצורך – זה בטוח יהפוך אתכם לחביבי הילדים. 

גבינות איכותיות, מוצרי מעדנייה ואפילו כלי הגשה חגיגיים אפשר להשיג בחנות המקוונת של המחלבה מבית יצחק