צלחת פסח: הכל על קערת ליל הסדר
אילו מאכלים אמורים להיות בצלחת פסח, איך מסדרים אותם ומה זה בכלל כרפס? 

למרות שהמנהגים וסדר המאכלים בצלחת משתנים מעדה לעדה, בצלחת פסח יש 6 משתתפים קבועים: 

זרוע הזרוע היא זכר לקורבן הפסח שהיו מקריבים בבית המקדש, וגם מי שמייצגת את הביטוי "ביד חזקה ובזרוע נטויה". הספרדים נוהגים להשתמש ברגל קדמית של בהמה והאשכנזים – בכנף עוף. את הזרוע יש לצלות באש – כך שאם אתם מהמחמירים, העוף המכובס מהמרק לא באמת יתאים – וברוב קהילות ישראל לא אוכלים אותה בליל הסדר, אלא למחרת. 

ביצה חוץ מלספק לדודים חומר לבדיחות על ביצים וחציית ים סוף, גם הביצה היא זכר לקורבנות שהיו מקריבים בבית המקדש. ביצה גם היא מאכל שמגישים לאבלים ובליל הסדר תפקידה לנחם אותנו, המתאבלים על חורבן בית המקדש, ולהפיח בנו את התקווה שבית המקדש ייבנה מחדש. אל תבלבלו בין הביצה שבקערת הסדר, שבחלק מהקהילות אוכלים אותה רק למחרת הסדר, לבין הביצים הנטבלות במי מלח, שאותן מגישים בנפרד בפתח הארוחה. 

חרוסת החרוסת היא זכר לטיט שבו השתמשו העבדים במצרים. היא עשויה מפירות מרוסקים ויין אדום (המסמל את הדם שמרחו בני ישראל על המשקופים), שאליהם מוסיפים לפעמים גם פירות מיובשים, אגוזים ותבלינים שונים; ההרכב המדויק משתנה בהתאם לעדה ולטעם האישי. את החרוסת אוכלים ביחד עם המרור, כדי להקל על המרירות. 

מרור וחזרת כאן העלילה מסתבכת: אוכלים גם מרור וגם חזרת, או שבעצם מדובר באותו הדבר? התשובה תלויה בארץ המוצא שלכם. במקורות חז"ל מוזכרים ארבעה צמחים שיכולים לשמש כמרור על צלחת הסדר: חסת המצפן, עולש, חרחבינה מכחילה ומרור הגינות – כולם צמחי בר בעלי עלים מרירים. באופן אידיאלי משתמשים בחסה, מכיוון שכמו חיי בני ישראל במצרים – העלים שלה מתוקים אבל ככל שמתקדמים לכיוון הגזע, היא הופכת יותר ויותר מרירה. אלא שאיפשהו במהלך ההיסטוריה של יהדות אשכנז החזרת תפסה את תקן המרור. יש כמה השערות לסיבת החילוף הזה: יש הטוענים כי זה בגלל בלבול בתרגום בין "תמכא" (עשב תבלין מריר הנקרא גם צ'רביל) ל"חריין" (שורש חזרת); יש הטוענים שזה בגלל שקשה למצוא עלים ירוקים נטולי חרקים ויש הטוענים שזה פשוט בגלל שבמזרח אירופה, חזרת זמינה הרבה יותר מחסה. 

בקערות הסדר המודרניות יש מקום גם למרור וגם לחזרת – אבל שניהם ממלאים אותו תפקיד – שניהם מסמלים את חיי המרורים של בני ישראל במצרים ואצל יוצאי עדות אשכנז פשוט מניחים חזרת בשני השקעים.

כרפס הכרפס הוא כל ירק – טרי או מבושל – שניתן לברך עליו את ברכת "בורא פרי האדמה". לרוב משתמשים בסלרי, אבל זה יכול להיות גם תפוח אדמה או גזר – כל ירק שאינו משמש גם כמרור. את הכרפס טובלים במי מלח – מה שאמור (לפחות בתיאוריה) לגרום לילדים לחקור על יציאת מצרים ולשאול את הקושיות. 

מצות במרכז הקערה או לצידה מניחים 3 מצות שמורות ומכוסות. 

קערת ליל הסדר. צילום: Shutterstock
קערת ליל הסדר. צילום: Shutterstock
מתכון

ביצים ממולאות

views 5,786
מתכון

חזרת אדומה עם סלק

views 37,400